Kultūros centrų edukacinės veiklos tyrimas. Kultūros centrų edukacinė veikla tarpkultūriniu bendruomenių mobilizavimo aspektu

Vilniaus universiteto programoje „Patirties partneriai“ dalyvaujančios prof. Virginija Jurėnienė ir doc. Aistė Urbonienė lankėsi Atėnuose. Mokslininkės kultūros centre ,,Onassis“  ne tik susipažino su įvairiomis centro veiklomis, bet ir turėjo galimybę pasidalinti patirtimis, idėjomis su jo vadovais ir darbuotojais.

Edukacinių programų kūrimas

„Susitikimas su šio kultūros centro direktoriumi, Meno departamento vadovu Christos J. Carras buvo naudingas“, – stažuotės rezultatais džiaugiasi profesorė V. Jurėnienė. Viešnioms iš Lietuvos kultūros centro ,,Onassis“ vadovas pristatė jį kaip menų inkubatorių, po kurio stogu glaudžiasi scenos, dizaino,  medijų, IT, muzikos ir kitos kūrybos industrijų veiklos. Pokalbyje apie įvairiapusės centro veiklos sritis ir segmentus Christos J. Carras atskleidė dideles privataus kultūros centro galimybes net ir ekonominės krizės laikotarpiu. Su kolegėmis iš Lietuvos darbuotojai dalinosi 2010 metais įkurto kultūros centro veiklos plėtros rezultatais ir naujausiais projektais, tokiais kaip „Permąstant Atėnus“ (Rethinking Athens). Edukacinių programų vadovė Myrto Lavda su V. Jurėniene ir A. Urboniene dalinosi patirtimi, kaip kurti edukacines programas, kurios į centrą pritrauktų įvairias visuomenės grupes.

Semtasi patirties akadeninei ir mokslinei veiklai

„Pamatyti pačiam ir dalyvauti postmodernaus kultūros centro veikloje nors ir 3 dienas, kartais yra svarbiau nei perskaityti apie tai knygose“, - sako docentė A. Urbonienė. Savo išvykos į Graikiją rezultatus ir jos naudą Filosofijos ir kultūros studijų katedros darbuotojos vertina keliais aspektais: akademiniu ir moksliniu. Viena vertus, kultūros vadybos bakalauro ir meno vadybos magistrantūros studijų programose dalyvaujančios dėstytojos gilino žinias apie kūrybos industrijas: aiškinosi, kaip jos yra vystomos Atėnuose, kokia yra Graikijos kūrybinių industrijų raida ir specifika. Kita vertus, šio vizito metu įgytą patirtį mokslininkės pritaikys jų vykdomame projekte ,,Kultūros centrų edukacinė veikla tarpkultūriniu bendruomenių mobilizavimo aspektu“, kurį finansuoja Lietuvos mokslo taryba.

Atėnus aplankiusios Kauno humanitarinio fakulteto darbuotojos pasakoja, kad VU programa „Patirties partneriai“ suteikė galimybę pajusti, pasimėgauti antikinės kultūros palikimu, pamatyti, kaip postmodernus menas jungia kultūros paveldą su postindustrinės visuomenės simuliakrais.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku