Sausio 10 d. Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete vyko Lietuvių filologijos katedros ir Sociokultūrinių tyrimų centro organizuotas seminaras „Konstantino Sirvydo Punktų sakymų kritinis leidimas: naujos senųjų raštų tyrimo perspektyvos“. Seminarą vedė šio kritinio leidimo rengimo projekto vadovė doc. dr. Virginija Vasiliauskienė.

Į seminarą „Konstantino Sirvydo Punktų sakymų kritinis leidimas: naujos senųjų raštų tyrimo perspektyvos“ susirinko kalbininkai,  kiti humanitarai, žmonės, kurie domisi homiletika ir Biblijos vertimais iš Vilniaus universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Aleksandro Stulginskio universiteto, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto ir kitų mokslo įstaigų. Seminare taip pat dalyvavo lenkiškos Punktų sakymų dalies rengėja Vilniaus universiteto Polonistikos centro mokslininkė doc. dr. Kristina Rutkovska.

Seminaro metu dr. Virginija Vasiliauskienė kalbėjo apie tai, kad išsamūs senųjų raštų tekstų ir jų šaltinių tyrimai leidžia pakylėti senosios kalbos tyrimus į naują lygmenį ir geriau susieti juos vieną su kitu. Pasak mokslininkės, rengiant kritinį „Punktų sakymų“ leidimą,  nustatyta, kad Sirvydas, rašydamas savo pamokslus, citavo iš didžiosios dalies Šventojo Rašto knygų, rėmėsi per trisdešimt Bažnyčios Tėvų ir kitų autorių veikalų.

Seminaro dalyviams buvo pristatyta kritinio leidimo rengimo eiga ir svarbiausi rezultatai, citatų identifikavimo „Punktų sakymų“ tekste metodika, pateikta Sirvydo sukurtų ir citatose pavartotų biblinių terminų. Keletas Šventojo Rašto vertimo fragmentų iš „Punktų sakymų“ buvo palyginti su šiuolaikiniais vertimais. Diskusijos metu kalbėta apie religinio ir filosofinio „Punktų sakymų“ turinio tyrimo svarbą lietuvių kultūros kontekste, kelti biblinio stiliaus formavimosi klausimai.                                                                   

Doc. dr. Rita Baranauskienė

Lietuvių filologijos katedros vedėja

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku