vukhf malukas„Kūryba ― tai energijos perteklius“, ― drąsiai rėžė Edmundas Malūkas visiems, balandžio 9-ąją dieną susirinkusiems jo paklausyti Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete.

Vienas skaitomiausių populiariosios literatūros autorių energingai ir atvirai pasidalijo savo asmenine nuomone bei įžvalgomis apie šiuolaikinę populiariąją literatūrą. Kontraversiškai rašytojų tarpe vertinamas E. Malūkas pabrėžė, kad literatūriniame tekste jis daugiausia dėmesio kreipia į ritmiką bei greitį, atsisako kiekvieno nereikalingo žodžio, todėl redaguodamas jau parašytus savo tekstus dažniausiai išbrauko didžiąją dalį teksto. Autorius siekia absoliutaus teksto tikslumo, todėl detaliai patikrina kiekvieną faktą, apie kurį rašo, taip susikrovė jau gausų įvairių žinių bagažą, kuriuo noriai dalijosi susitikimo metu.

malukas vukhfE. Malūkas ne tik pasakojo apie savo rašymo ypatumus, bet ir įvardijo literatūrinius idealus, kuriais seka, taip pat ir tekstus, nuo kurių gręžiasi į šalį tardamas: „man tai toks tekstas nepatinka“. Klausytojai buvo susidomėję, todėl nenuostabu, kad buvo domimasi autoriaus ateities planais, taip pat tekstų tiksline auditorija, rašymo stiliumi bei forma. E. Malūkas pabrėžė, kad rašo vis aukščiau keldamas savo „kartelę“, todėl nauju iššūkiu jam tapo istorinių romanų rašymas, kur susipina faktai ir vaizduotė. Ne veltui pats autorius pripažino, kad iš visų savo parašytų knygų jis labiausiai vertina istorinį romaną „Karalienė Barbora“. Tokį tekstą rašant, paties E. Malūko žodžiais tariant, „tenka paprakaituoti“, todėl ateityje galime tikėtis dar vieno šio žanro kūrinio gimimo.

Autorius, apsilankęs Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete be galo džiaugėsi pakliuvęs į „profesionalų“ draugiją ir neatsistebėjo ore tvyrančia gera aura, todėl savanoriškai prašė kritikos ir pastabų savo kūrybos atžvilgiu. Taikiai išklausęs kritiką E. Malūkas nuoširdžiai dėkojo visiems susirinkusiems ir energingai, kaip ir viską daro gyvenime, pakvietė apsilankyti pas jį sodyboje, prie ežeriuko. Kad vasarą, bediskutuojant literatūriniais klausimais, neperkaistų galvos.

 

Lietuvių filologijos katedros

Lietuvių literatūros magistrantė

Simona Siderevičiūtė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku