Nauseda vukhfŽinomas Lietuvos finansininkas Gitanas Nausėda balandžio 28 dieną lankėsi fakultete Finansų ir apskaitos katedros vedėjos profesorės Kristinos Rudžionienės kvietimu. SEB banko prezidento patarėjas, ekonomistas dr. G. Nausėda skaitė paskaitą Euro įvedimas ir naujausios ekonomikos tendencijos Rusijos–Ukrainos įvykių šviesoje“.

Paklausyti paskaitos susirinko ne tik mūsų fakulteto studentai, dėstytojai, administracijos atstovai, bet ir nemažai absolventų, dirbančių įmonėse ar įkūrusių savo verslą. Klausytojų gausa prof. V. Gronsko auditorijoje parodė, koks didelis į fakultetą pakviesto pranešėjo autoritetas.


Euro įvedimo aktualijos

vukhf 5audPaskaitos metu garsus ekonomistas teigė, kad beliko labai maža tikimybė, kad euras gali būti neįvestas. Pasak G. Nausėdos, paskutinis infliacijos rodiklis dar bus matuojamas pagal šių metų balandžio mėnesio duomenis, tačiau Lietuva jau praktiškai atitinka Mastrichto kriterijus. 2014 m. birželį tai konstatuos Europos Komisija, po mėnesio bus priimtas galutinis sprendimas, o dar po mėnesio, t.y. rugpjūtį, visos kainos Lietuvoje turės būti nurodytos ir litais, ir eurais. Po Naujųjų metų Lietuvoje oficialiai pradės cirkuliuoti eurai.

Lietuvoje nėra vieningos nuomonės euro įvedimo klausimu, todėl ir susirinkusiųjų auditorijoje pranešėjas klausė, kas yra už eurą, kas prieš, o kas už tai, kad jis būtų įvestas, bet vėliau. Didžioji dauguma pasisakė už euro įvedimą.

G. Nausėda išryškino pagrindinius euro įvedimo privalumus. Jo manymu, tokiai atvirai  ekonomikai kaip Lietuvos (jos EAL (ekonominio atvirumo lygis) = EX/BVP*100= 86%, o tai yra dvigubai daugiau nei Didžiosios Britanijos 32% ir Lenkijos 40 %) geriau turėti bendrą valiutą, kadangi euro įvedimas Lietuvai leidžia dalyvauti priimant sprendimus lygiomis teisėmis su didžiosiomis valstybėmis, o ištikus krizei gauti paramą. Žinoma, reikės mokėti tam tikrą įnašą, nebeliks nacionalinio Lietuvos pinigo, tačiau šie trūkumai neatsveria euro įvedimo privalumų, ypač kai tai jau yra padarę mūsų kaimynės.

Politinių įvykių kontekstas ir ekonomika

vukhf nausedaPranešėjas kalbėjo ir apie galimas pastarojo meto politinių aktualijų pasekmes šalies ekonomikai. Dabartinių Ukrainos-Rusijos politinių įvykių kontekste sunku numatyti, kas gali būti, tačiau bene didžiausia grėsmė Lietuvai yra žalios naftos tiekimo nutraukimas iš Rusijos. Ši žaliava būtina „Orlen Lietuva“ gamybos užtikrinimui. Jau dabar ši gamykla gauna nedidelį pelną, o jeigu naftą  reikės pirkti kitais keliais, ji bus brangesnė, ir tai jau gresia nuostoliais. Kita grėsmė Lietuvos ekonomikai, pasak G. Nausėdos, yra eksporto į Rusiją apribojimas. Apie 20 proc. viso Lietuvos eksporto sudaro eksportas į Rusiją, kurio didžiausia dalis yra maisto produktai (pienas, sūriai, mėsa). Kitos eksporto sritys nėra labai ženklios, todėl pieno produktus gaminančioms įmonėms gali iškilti sunkumų parduoti savo produktus, o kai kurioms įmonėms jau dabar kyla papildomų problemų dėl veiklos.

Žinomas šalies ekonomistas pasidalijo savo įžvalgomis ir apie nekilnojamojo turto brangimą. Pasak jo, nekilnojamojo turto rinka šiais metais atsigauna, pastebimai suaktyvėjo pirkimas. To priežastimi yra visuotinai išplitęs  įsitikinimas, kad po euro įvedimo viskas brangs. Be to, po krizės, kai ilgai niekas nieko nepirko, susikaupė lėšų, todėl pagaliau pradedama dairytis pirkinių. Vis dėlto kainų burbulu tai negresia, nes nekilnojamojo turto kainų  lygis yra mažas, palyginus su 2006 metų lygiu, kainos vis dar kritusios apie 40 proc., todėl verta paskubėti pirkti, jei tai yra numatyta.

Apžvelgęs pagrindines ekonomikos problemas, ekonomistas G. Nausėda atsakė į klausytojams kilusius klausimus: apie siūlymus, kaip išvengti galimo eksporto į Rusiją sumažėjimo, apie šešėlinės ekonomikos lygį ir jos mažinimo priemones, nekilnojamojo turto kainų kilimo grėsmes, bankų skolinimo politiką, palūkanų normų dydžius, investavimo galimybes ir kt..

Po paskaitos svečias buvo pakviestas į ekskursiją po fakultetą, kurios metu jį lydėjusios prof. dr. K. Rudžionienė ir Inga Vaitkevičiūtė parodė istorines Vilniaus universiteto Kaune erdves.

                                   

Finansų ir apskaitos katedros informacija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku