paryzius vukhf pucetaiteFakulteto darbuotojai produktyviai naudojasi programos Erasmus + teikiamomis galimybėmis plėtoti kontaktus ir bendradarbiavimą su neakademinėmis organizacijomis užsienyje. Liepą Paryžiuje lankėsi Filosofijos ir kultūros studijų katedros docentė dr. Raminta Pučėtaitė, vykusi su neakademiniu vizitu į organizaciją „Les rencontres“.

VU KHF studentai galėtų atlikti praktiką ir Paryžiuje

Ši organizacija vienija Europos miestų ir regionų savivaldos institucijas bei asocijuotas kultūros organizacijas ir siekia prisidėti prie kultūros politikos stiprinimo visoje Europoje. Doc. R. Pučėtaitės vizito tikslas –  plėtoti 2013 m. Europos atvirųjų dienų Briuselyje metu užmegztą kontaktą ir aptarti abipusiškai naudingas bendradarbiavimo galimybes. Pasak docentės, tokių galimybių tikrai yra. Organizacija mielai priima studentus atlikti joje praktiką. Tereikia gerai mokėti anglų kalbą (ir norėti išmokti kalbėti prancūziškai), domėtis kultūra, siekti žinių ir mėgti bendrauti.

Šios organizacijos darbuotojų pagrindiniai uždaviniai – palaikyti ryšius su savo nariais ir organizuoti kasmetinį Europos miestų savivaldybių  atstovų susitikimą. Šiemet toks renginys vyks Lilyje ir Louvre-Lens muziejuje Lenso mieste, http://www.louvrelens.fr/en/home, kuriame nevengiama eksperimentuoti. Čia rengiamos kūrinių iš Luvro kolekcijos kilnojamosios parodos, siūlomos edukacinės programos vaikams ir suaugusiems.  

paryzius vu khfSėkmingos kultūros verslo iniciatyvos įkvepia

Remdamasi projektų vadovo iš „Les rencontres“Rafaelio Mandujano rekomendacija dr. R. Pučėtaitė turėjo galimybę Paryžiuje susipažinti su  keliomis kultūros verslą plėtojančiomis iniciatyvomis. „Vienu iš įdomiausių tokio verslo pavyzdžių man pasirodė „La Gaîté Lyrique“atvejis,  – pasakoja docentė.–Tai tikraisėkmingas įrodymas, kad 19 a. klestėjusį Ž. Offenbacho teatrą, kuris 20 a. pabaigoje tik merdėjo, galima paversti šiuolaikiniu skaitmeninio meno centru“. Dabar šis centras vienija  muzikos, dizaino, informacinių technologijų, vaizduojamųjų menų, kino ir kitų menų kūrėjus ir atlikėjus. Čia jų kūrybai suteikiamos erdvės edukacijai, bendravimui, įvairiausiam laisvalaikiui ir neformaliam mokymuisi.  Centre „La Gaîté Lyrique“šiuo metu reziduoja beveik pusšimtis kultūros verslo įmonių ir startuolių. 

Ši viešojo ir privataus sektoriaus partnerystė tęsia kitų sėkmingų Paryžiaus miesto savivaldybės ir verslo bendradarbiavimo projektų istorijas, kuriomis siekiama kurti išmanų, pagarbą kultūros vertybėms ir verslui puoselėjantį miestą. Prancūzijos sostinėje Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto mokslininkę sužavėjo ir kitas išskirtinis projektas – „Numa“.  Jį įgyvendino „Silicon Sentier“ (Silikono taku) pasivadinusi organizacija, kuri suteikė bendradarbiavimo erdves inovatyvių produktų kūrėjams pasinaudodama crowd-sourcing arba minios finansavimo metodu.

Docentės nuomone, šių organizacijų veikla – tai puikūs atvejai, kuriuos galima ne tik pritaikyti mūsų fakultete vykdomose kultūros vadybos ir meno vadybos studijų programose, bet ir adaptuoti Kaune. Juo labiau, kad pasak dr. R. Pučėtaitės, panašios tendencijos jau pastebimos „Romuvos“ kino teatro veikloje, kurią plėtojant dalyvauja ir VU Kauno humanitarinio fakulteto absolventės – kultūros vadybininkės Monika Inčerytė ir Dovilė Butnoriūtė.

paryzius vukhfStudentai kviečiami prisijungti prie Jungtinių Tautų iniciatyvos

Naudodamasi galimybe, dr. R.Pučėtaitė apsilankė ir nevyriausybinėje organizacijoje „Convergences“, kuri siekia plėtoti socialinio verslumo iniciatyvas pasaulyje ir prisidėti prie ją įsteigusios tarptautinės nevyriausybinės organizacijos ACTED pastangų įgyvendinant Jungtinių Tautų iniciatyvą „Tūkstantmečio vystymosi tikslai“. Šia iniciatyva siekiama iki 2015 m. reikšmingai sumažinti skurdą, kūdikių ir gimdyvių mirtingumą, neraštingumą, mirštamumą nuo ŽIV ir AIDS ir užtikrinti darnų aplinkos vystymąsi, pradinį išsilavinimą ir lyčių lygybę, skatinti bendradarbiavimą tarp verslo ir vietinių bendruomenių.

Pasak šios organizacijos vykdomosios direktorės Judith Jakubowicz, vienas pagrindinių „Convergences“ tikslų – bendradarbiauti su politikais, verslo korporacijomis bei tarptautinėmis nevyriausybinėmis organizacijomis ir sukviesti viso pasaulio atstovus į kasmetinį Socialinio verslo forumą. 2014 m. rugsėjo 8-10 d.d. vyks jau 7-sis forumas, į kurį užsiregistravo daugiau nei 10 000 dalyvių iš viso pasaulio.  Jame bus aptariamos mikrofinansavimu, socialiniu verslumu bei solidarumu grindžiamos ekonomikos ir aplinkosaugos problemos.

Kaip sako docentė R. Pučėtaitė, ši nevyriausybinė organizacija taip pat pasirengusi atverti duris studentams, kurie nori savanoriauti ir įgyti darbo patirties bei žinių forumo metu (studentams taikomas tik 15 EUR mokestis į renginį).

http://www.convergences.org/en/

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku