knygu kaledos vukhf 2015Jau trečią kartą tradiciniame kalėdiniameLietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės susitikime su Baltarusijoje, Lenkijoje, Latvijoje ir Kaliningrado srityje veikiančių lietuviškų mokyklų mokiniais ir jų mokytojais dalyvavo ir Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto atstovai. Fakulteto dekanas doc. dr. Kęstutis Driaunys, prof. Virginija Jurėnienė, magistrantė Lina Skarbaliūtė iš Viešųjų ryšių grupės ir magistrantė Aušra Andrė Stonytė gruodžio 4 d. prezidentūros Baltojoje salėje susirinkusiems daugiau nei 150 vaikų iš kaimyninių šalių perdavė ne tik simbolines VU KHF dovanas, bet ir 22 dėžes knygų lietuvių kalba, kurias fakulteto bendruomenė šiemet surinko akcijos „Knygų Kalėdos VU KHF“ metu.

https://www.lrp.lt/lt/spaudos-centras/pranesimai-spaudai/prezidente-susitiko-su-kaimyninese-salyse-gyvenanciais-lietuviu-vaikais/24340

Pasak Respublikos Prezidentės patarėjos Jolantos Gužaitės-Kvintus, „Prezidentė visus kviečia skaityti, dovanoti ir dalintis knygomis, nes knyga yra ne tik pažinimas, bet ir bendravimas. Prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva akcija Knygų Kalėdos vyksta jau penktą kartą ir per tuos metus atsirado daug partnerių, kurių bendruomenės savo iniciatyva rengia knygų dovanojimo šventes. Jų  dovanos keliauja kaimyninėse šalyse gyvenantiems lietuvių vaikams, kuriems trūksta lietuviškų knygų.  Džiaugiamės ir dėkojame ilgamečiui partneriui – Vilniaus universiteto Kauno humanitariniam fakultetui už  pažinti ir bendrauti kviečiančias dovanas.“

knygu kaledos 2015„Prieš penkis metus Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete pradėjome įgyvendinti prof. Virginijos Jurėnienės vadovaujamų kultūros vadybos studentų sumanymą – dalintis perskaitytomis knygomis su Lietuvos pasienyje įsikūrusių tautiečių bendruomenėmis. Per tą laiką ši knygų rinkimo iniciatyva virto kasmetine tradicija, į kurią įsitraukia ne tik fakulteto dėstytojai ir studentai, bet ir jų draugai, pažįstami bei artimieji, pajutę malonumą dovanoti kitiems džiaugsmą skaityti lietuviškai.“– sako fakulteto dekanas doc. Kęstutis Driaunys.

Perskaitytų knygų rinkimo akcija prasidėjo 2011 m. nuo spontaniškai gimusio studentų paskatinimo papildyti lietuviškomis knygomis tautiečių bendruomenių bibliotekas Lietuvos-Baltarusijos pasienyje, kur profesorė dr. Virginija Jurėnienė prieš tai lankėsi vietos kultūros centrų veiklos mokslinio tyrimo tikslais. „Už palaikymą plečiant akcijos „Knygų Kalėdos VU KHF“ geografiją esame dėkingi Lietuvos Respublikos ambasados Baltarusijoje darbuotojams, kurie padėjo susidraugauti su kitose pasienio valstybėse įsikūrusiais lietuviais.“ – prisimena profesorė ir džiaugiasi, kad jau trečius metus aktyviausi akcijos dalyviai turi garbingą galimybę su Lietuvos pasienio mokyklų mokiniais ir mokytojais susitikti LR Prezidentūroje. „Susieję savo akciją su Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamomis Knygų Kalėdomis įgijome daugiau pasitikėjimo ir motyvacijos ją tęsti ir plėtoti.“ – tvirtina akcijos pradininkė prof. V. Jurėnienė ir visą akcijos eigą koordinuojanti VU KHF Viešųjų ryšių grupė.

knygu kaledos 2015 vukhfŠventiniame renginyje Prezidentūroje bendraudama su fakulteto atstovais Karaliaučiaus (Kaliningrado) Liudviko Rėzos mokyklos direktorė Laima Meščeriakova pasakojo, kad šioje mokykloje vaikai mokosi lietuvių kalbos, švenčia visas lietuviškas šventes, saugo lietuviškus papročius ir tradicijas, todėl dalyvauja visokiose lietuvybę puoselėjančiose akcijose, o į Knygų Kalėdų akcijos renginį LR Prezidentūroje atvyksta jau trečią kartą. „Mūsų vaikams, kurie dar sunkiai skaito lietuviškai, todėl mes jiems skaitome ir verčiame, šis renginys yra labai svarbus. Jie labai stengiasi, nes būti pakviestiems pas Prezidentę – didelė garbė.“ – pripažino direktorė.

Tradiciniu renginiu džiaugėsi ir antrą kartą jame besilankanti Rygos vidurinės mokyklos dvyliktokė Andriana Ivančika, kuriai labai patinka, kad  gali sutikti tautiečius iš kitų lietuviškų bendruomenių, pabendrauti su Prezidente ir parodyti, kaip įsivaizduoja Lietuvą tie, kurie auga svetur. „Aš nesu lietuvė ir neturiu lietuviško kraujo, bet man Lietuva yra kaip mano antra tėvynė, nes lietuvių kalbos mokausi nuo pirmos klasės ir jaučiuosi esanti lietuvė.“ – sakė įvairiose lietuvių stovyklose dalyvaujanti mergina.  

VU Kauno humanitarinio fakulteto administracija pritaria ir visapusiškai palaiko „Knygų Kalėdų“ organizatorių fakultete veiklą, kuri grindžiama ne tik kasmetiniu perskaitytų knygų rinkimo vajumi, bet ir moraliniu įsipareigojimu stiprinti ryšius su Lietuvos pasienyje veikiančiomis lietuvybės salomis, kad jie  įgautų naujas prasmingos veiklos formas.  LR Prezidentūroje vykusio susitikimo metu fakulteto dekanas doc. K. Driaunys ten dalyvavusioms mokinių ir mokytojų grupėms – iš  Rygos lietuvių vidurinės mokyklos, lietuvių gimnazijos ir licėjaus Punske, gimnazijos Seinuose, pagrindinės mokyklos Vidugiriuose, Pelesos ir Rimdžiūnų vidurinių mokyklų, iš Lydos ir Minsko lietuviškų mokyklų bei Kaliningrado miesto lituanistinės sekmadieninės mokyklos – perdavė kvietimus 2016 metais aplankyti Vilniaus universitetą Kaune. „Jauniesiems mūsų tautiečiams ir jų mokytojams pasiūlysime įdomių paskaitų,  surengsime ekskursijas po XVI-XVIII a. pastatuose įsikūrusį fakultetą ir Kauno senamiestį bei Istorinę prezidentūrą laikinojoje sostinėje.“ – akcijos kordinatorių vardu pažadėjo dekanas.

Dėkojame aktyviausiems 2015 m. akcijos „Knygų Kalėdos VU KHF“ dalyviams už  jos sėkmę, kurios kiekybiniai rodikliai, pasak prof. V. Jurėnienės, „kasmet auga aritmetine progresija: 2012 m. buvo surinkta 580 grožinės literatūros knygų lietuvių kalba, 2013 m. – 10 dėžių knygų, 2014 m. –15 dėžių, o 2015 m. – net 23 (viena nebetilpo į Edvardo Šukio vairuojamą fakulteto automobilį)!“. Kokybiniai rodikliai neišmatuojami, bet kaip sako profesorė, „kai susitikimuose su lietuvių bendruomenių atstovais išgirsti žodžius: „Ar mums atvežėte knygų? Ačiū. Jos mums labai reikalingos“, nelieka abejonių dėl šios akcijos prasmingumo ir būtinybės ją tęsti.

Nuotraukos – Linos Skarbaliūtės

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku