Lina Buividaviiūtė pristato savo kūrybą Klaipėdoje. Eugenijaus Maciaus nuotraukaVilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto Literatų klubo narės aktyviai dalyvauja įvairiuose literatūriniuose konkursuose. Praėjusių metų pabaigoje klubo narės savo kūrybines jėgas išbandė keliuose poezijos ir prozos konkursuose.

Poeziją rašanti pirmojo kurso Lietuvių filologijos ir reklamos studentė Ineta Kuralavičiūtė dalyvavo leidyklos „Nordina“ ir Lietuvos edukologijos universiteto Lituanistikos fakulteto surengtame literatūrinės kūrybos konkurse „Jaunųjų žodis“.

Lietuvių filologijos katedros doktorantės Lina Buividavičiūtė ir Viktorija Seredžiūtė savo poeziją pateikė Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto studentų organizuojam konkursui „Filologijos ruduo“. Tai ilgametis renginys ir reginys akiai ir širdžiai, kurio ištakos siekia net 1980-uosius metus. Jaukioje aplinkoje vykstantys kūrybinio žodžio, vaizdo ir garso kirčiai – paskaitos, susitikimai, seminarai, diskusijos, bardų vakarai, kūrybos skaitymai – jau trisdešimt šeštą kartą aidi ne tik menėse, bet ir nenuginčijamos traukos sukviestų klausytojų sielose, ausdami naujus kūrybinius tinklus ir originalias interpretacijas. „Filologų rudens“ renginių ciklą visuomet vainikuoja kūrybos skaitymai.  Šiame  gražia tradicija tapusiame renginyje tarp dešimt atrinktųjų savo kūrybą skaityti buvo pakviesta ir Lina Buividavičiūtė, konkurse užėmusi trečiąją vietą. Labai džiaugėmės, jog šiemet Skaitymų  finalininkai buvo pakviesti į Kūrybines dirbtuves, kur klausėsi komisijos pastabų, pagyrimų, diskutavo apie šiuolaikiniame literatūros diskurse vykstančius ir jau įvykusius rašymo procesus, kūrybos autentiškumą, originalumą, pagalius į ratus kaišančias klišes, santykį su ankstesnių kartų kūryba ir kitus vertingus dalykus.

Europremijos laimėtoja Kristina Žiemytė. Viktorijos Seredžiūtės nuotraukaLiteratų klubo narės L. Buividavičiūtė ir pirmojo kurso Lietuvių filologijos ir reklamos studentė Kristina Žiemytė dalyvavo Klaipėdos rašytojų sąjungos surengtame trumposios prozos konkurse „Ir vaikams, ir sliekams, ir vanagams“.  Šis konkursas – dalis jau ne pirmus metus vykstančio renginių ciklo-šventės, gražiai ir skambiai pavadintos „Proza skaitoma rudenį“. Klaipėdos rašytojų sąjungos atstovai organizavo ir lankėsi mokinių literatūrinėse pamokose, organizavo prozos skaitymus. O finaliniame kūrybos-konkurso aptarimo ir rezultatų paskelbimo vakare savo kūryba dalinosi ne tik dalyviai ir nugalėtojai, bet ir  garbūs svečiai: J. Gimberis, B. Bartfeld, O. Gluškin,  J. Šikšnelis, R. Kairienė, Clandestinus, D. Sobeckis ir kiti. Džiaugiamės, jog konkurse Kristinai Žiemytei už daugiausia internautų simpatijų sulaukusį kūrinį „Laiškelis“ buvo įteikta EUROPREMIJA. Lina Buividavičiūtė – 2014 metų pagrindinio prizo „Vieno banknoto premijos“ laureatė ir 2015 metų dalyvė – buvo pakviesta šventėje perskaityti savo konkursinį darbą „Ne žmogus o“. Jaunoji kūrėja taip pat dalyvavo literatūrinio „Gintaro lašų“ priedo (kultūros ir meno žurnale „Durys“) organizuojamame Jaunųjų kūrybos konkurse. Konkursas, sulaukiantis vis daugiau kūrėjų darbų,   pradėtas rengti nuo  2006-ųjų metų laukia 16-30 metų jaunųjų rašytojų kūrybos. Geriausieji yra publikuojami žurnale, o metų pabaigoje išrenkami trys prizininkai. Lina šiemet tapo trečiosios vietos laimėtoja.

Nors ne visos konkursų dalyvės tapo nugalėtojomis, tačiau kiekviena turėjo progą išgirsti kitų kūrėjų poeziją ir prozą. Naudingos pasirodė komisijos narių įžvalgos, ko reikia šiuolaikiniam skaitytojui, patarimai, kaip savo kūryboje išvengti klišių, auginti autentišką stilių, prabilti originaliai, kritiškai vertinti savo tekstus, mąstyti apie kūrybos kontekstus. Tikimės, kad konkursuose įgytos patirtys prisidės prie būsimų literatūrinių kūrinių kokybės ir meniškumo.

Lina Buividavičiūtė, Viktorija Seredžiūtė

VU KHF Literatų klubas

Nuotraukos Eugenijaus Maciaus ir Viktorijos Seredžiūtės

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku