Kaledos svediskaiAnglų ir švedų kalbų I kurso studentų nešamų žvakių šviesa Kauno evangelikų liuteronų Švč. Trejybės bažnyčioje ir po jos skliautais sklindantys švediškų giesmių garsai tamsią gruodžio 15 d. pavakarę priminė susirinkusiems apie žiemos saulėgrįžos šventę arba šviesos grįžimo – šventosios Liucijos dieną.

Jaukią šventę surengė anglų ir švedų kalbų studentai ir dėstytojai

Šiemet VU Kauno fakultete pirmą kartą minėjome Švedijoje išpopuliarintą šventę, kuri švenčiama bažnyčiose, mokyklose, darbovietėse, namuose, net oro uostuose ir Skandinavijos avialinijų SAS lėktuvuose, kuriuose tam tikrų skrydžių metu organizuojamos Šv. Liucijos procesijos. Nuo šių metų fakultete pradėjus vykdyti studijų programą Anglų ir kita užsienio kalba (švedų kalba) atsirado galimybė skleisti skandinavų kultūrinį savitumą ir jų plėtojamas tradicijas.

Padedami aktyvių ir entuziastingų švedų kalbos dėstytojų – Jelenos Skovorodko, doc. Aistės Urbonienės, Agnietės Merkliopaitės ir Jono Amoson,  studentai padovanojo jaukią šventę ne tik sau ir fakulteto bendruomenei, bet ir renginyje dalyvavusiems miestiečiams bei  kolegoms iš Vytauto Didžiojo universiteto. Daug džiugių akimirkų visi kartu patyrėme jaukioje Žalčio menėje, kur studentų ir dėstytojų organizuotoje „fikoje“ buvo  vaišinamasi šiltais gėrimais, gaiviais vaisiais ir VU KnF mokslo reikalų prodekanės doc. dr. Ingridos Šarkiūnaitės atneštais aguoniniais prėskučiais, kvepiančiais Šv.Kūčiomis ir Kalėdomis. Kaip pastebėjo prodekanė I. Šarkiūnaitė, ši šventė kiekvienam iš susirinkusių leido pažinti kitokios kultūros raišką ir pajusti naujų potyrių, savaip palietusių kiekvieno širdį. Prodekanės išsakytoms mintims pritarė ir Germanų filologijos katedros vedėja prof. dr. Danguolė Satkauskaitė. Anglų ir švedų kalbų studijų programos komiteto vadovė doc. dr. Jurgita Kerevičienė, dėkodama dėstytojams, studentams ir prisimindama italų rašytoją Bruno Ferrero, pakvietė skleisti šviesą ne tik savo širdimi, bet ir šypsenomis, nes „ šypsena – tai pro mūsų veido langą šviečianti šviesa, kuri sako žmonėms, jog mūsų širdis yra namie“. Po vaišių studentų laukė mūsų fakulteto ir Švedijos Karalystės ambasados Lietuvoje parengtos atminimo dovanėlės.

Tegu Šv. Liucijos diena tampa tradicija!

„Po tokio šilto ir jaukaus vakarojimo norėtųsi palinkėti, kad ši ir VU Kaune užgimusi šventė taptų dar viena fakulteto tradicija, kad būtų švenčiama ir kitąmet, kai fakultetas vėl pasipildys gausiomis norinčiųjų studijuoti anglų ir švedų kalbas pirmakursių gretomis. Juk ši studijų programa – tai nuostabi galimybė per ketverius metus puikiai išmokti anglų ir švedų kalbas, susipažinti su švedų ir anglų kultūros tradicijomis, daugiau sužinoti apie Skandinavijos šalių istoriją ir kultūrą, skandinavų folklorą ir mitologinį pasaulį, skandinaviškai ir angliškai kalbančių šalių literatūrą. Besirengiantiems kurti savo karjerą įvairiose įmonėse ir kompanijose – tai dar ir puiki proga pasisemti vertimo žinių, įgūdžių ir profesinės praktikos. O kur dar galimybės pagal studentų mainų programą išvykti į Skandinavijos universitetus ar magistrantūros studijos Švedijos aukštosiose mokyklose?.. Viskas pasiekiama ir išpildoma. Tik reikia didelio noro, stiprios motyvacijos ir šviesos skleisti, dalintis ir kurti nuostabias akimirkas sau ir greta esantiems,“ – įsitikinusi doc. dr. Jurgita Kerevičienė.

Visiems gražių, jaukių, šviesių artėjančių švenčių linki VU KnF Germanų filologijos ir Užsienio kalbų katedros dėstytojai, studentai ir katedrų pagalbininkės.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku