pietu koreja vuVU Kauno fakulteto Tarptautinio verslo vadybos magistrantūros antro kurso studentės Dalia Giedraitytė ir Greta Kompauskaitė pagal dvišalę mainų sutartį praėjusių metų rudens semestrą studijavo Kyungpook National University (Pietų Korėja), kur, pasak jų, įgijo neįkainojamos patirties ir parsivežė labai daug įspūdžių.

Korėjiečiai panašūs į mus

Merginos pasakoja, kad Pietų Korėją pasirinko tikslingai, nes norėjo patirti kažką neįprasto, todėl prieš kelionę pasidomėjo šia tolima šalimi, jos kultūra, klimatu ir net studijų procesu, kad sumažintų kultūrinį šoką nuvykus. „Grįžome labai patenkintos: pamatėme ir patyrėme daugiau nei tikėjomės. Nustebino, kad korėjiečiai panašūs į mus, – jie taip pat yra gana konservatyvūs, uždari ir ramūs, kaip lietuviai. Net tenykštis klimatas priminė namus, na, gal truputį šilčiau nei Lietuvoje“, - prisimena Dalia ir Giedrė.

pietu koreja vu 2017Šalyje, kur visa vieša informacija pateikiama korėjiečių kalba, vietos gyventojai yra paslaugūs, malonūs ir geranoriški. Įvairiose kebliose situacijose atsidūrusioms lietuvaitėms (pasiklydus ar maitinimo įstaigose užsisakant valgyti) stengdavosi padėti vietiniai, net jeigu ir patiems prireikdavo tarpininkų. Šalyje, kur nedaug gerai kalbančių angliškai, visada bandoma padėti atvykusiems iš svetur – kalbinami kiti praeiviai, galbūt geriau mokantys anglų kalbą, arba skambinama draugams, o jeigu padėti nepavyksta,  daug kartų atsiprašinėjama.

Pasak Dalios ir Gretos, dideliu iššūkiu joms tapo būtinybė priprasti prie korėjietiško maisto, nes beveik viskas, kas ten gaminama, yra beprotiškai aštru. Net jeigu kavinėje sakoma, kad bus neaštru, bus tikrai aštru, bet valgyti įmanoma. Merginos gyveno studentų bendrabutyje, kuriame galioja labai griežtos taisyklės – merginų ir vaikinų erdvės yra atskiros ir visiems normalu ir įprasta, kad už taisyklių sulaužymą metama iš bendrabučio. Griežta ir studijų tvarka Pietų Korėjoje – už 7 ar daugiau praleistų paskaitų studentas gauna neigiamą įvertinimą iš dalyko.

Studijų tvarka griežta, bet žmonės labai draugiški

pietu koreja vu erasmusVU Kauno fakulteto magistrantėms paliko įspūdį bibliotekose miegantys studentai. Mat, prieš atsiskaitymų laikotarpį bibliotekoje būna užimtos beveik visos vietos, nors jų ten ir labai daug. Tiesiog tuo metu studentai bibliotekoje leidžia beveik visą savo laiką. „Gali pasirodyti, kad jie nuolat mokosi, bet ilgiau pabuvusios pastebėjome, kad iš tikrųjų  ten studentai ne tik mokosi, bet ir susirašinėja tarpusavyje, kalbasi bendrose  erdvėse tiek bibliotekose, tiek arčiausiai prie universiteto esančiose kavinėse, kur prieš egzaminus taip pat sunku rasti vietos, nes studentai susirenka „mokytis“, - juokiasi merginos.

Iš pradžių labai juokingu joms pasirodė ir korėjiečių įprotis valyti dantis viešuose tualetuose, tačiau ir prie to priprato... O labiausiai lietuvaites nustebino saugumo jausmas, kurį teko patirti šioje egzotiškoje šalyje, kur gali palikti savo mobilųjį telefoną ir jį pamiršti, grįžti už poros valandų ir rasti toje pačioje vietoje arba vidury nakties gatvėje gali jaustis visiškai saugiai, nes aplink nuolat pilna žmonių ir jie visi draugiški. „Vargu, ar per tą pusmetį matėme agresyviai nusiteikusių korėjiečių... Ko gero, konfliktuoti su jais beveik neįmanoma dėl santūraus ir draugiško būdo“, - maloniai laikotarpį Pietų Korėjoje prisimena Tarptautinio verslo vadybos magistrantės Dalia Giedraitytė ir Greta Kompauskaitė ir visiems svarstantiems, ar rinktis studijas Pietų Korėjoje, pataria būtinai vykti.

VU Kauno fakulteto Tarptautinių ryšių skyriaus informacija

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku