Lapkričio 25 d. 13.45 val. prof. V. Gronsko auditorijoje paskaitą „Kuo valstybės piniginė skiriasi nuo tavosios?“ skaitys Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekonomistė Dovilė Sujetaitė – ekspertė, atsakinga už biudžeto, valdžios išlaidų, sveikatos apsaugos temas.

Paskaitoje  bus kalbama apie tai, kad žmonės moka mokesčius, už kuriuos visiems teikiamos viešosios paslaugos. Tik iš pradžių mokesčiais sumokėti pinigai patenka į valstybės biudžetą. Biudžetas – tai tarsi visų žmonių piniginė, tačiau ką už joje esančius pinigus pirkti, nusprendžia ne patys žmonės, kurie šiuos pinigus sumokėjo, bet jų išrinkti valdžios atstovai. Būtent dėl valdžios išlaidų ir kyla daugiausia konfliktų tarp žmonių ir valdžios. Žmonės dažnai mano, kad moka didelius mokesčius ir gauna prastas viešąsias paslaugas. Daugelis valdžios atstovų teigia, kad norint pagerinti viešųjų paslaugų kokybę reikia mokesčius kelti.

Kuo valstybės biudžetas skiriasi nuo šeimos biudžeto? Kokios taisyklės galioja planuojant valstybės biudžetą? Ar valstybės biudžete gali baigtis pinigai? Kam valdžia skiria daugiausia pinigų? Kas yra valstybės skola? Ar Lietuva ją turi? Kas skolą grąžins?

Lietuvos laisvosios rinkos institutas yra privati, pelno nesiekianti, nepolitinė organizacija, įsteigta 1990 metais.

LLRI misija yra skleisti ir įtvirtinti asmens laisvės ir atsakomybės, laisvosios rinkos bei ribotos valdžios idėjas.

Tiksliausiai institutą būtų galima vadinti užsienyje itin paplitusiu think tank vardu, lietuviškai – smegenų centru, idėjų fabriku, viešosios politikos institutu ir panašiais vardais. Institutas siekia padėti įgyvendinti bendrus Lietuvos žmonių interesus, kurie geriausiai gali būti realizuojami laisvoje rinkoje, kai be jokių privilegijų, protekcijų ar apribojimų kiekvienas individas savo tikslų siekia tarnaudamas visuomenei, o ne pasitelkdamas valstybės aparatą.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku