Apvaliojo stalo diskusijos dalyviai Pagegiu kulturos centreProjekto ,,Kultūros centrų edukacinė veikla tarpkultūriniu bendruomenių mobilizavimo aspektu“ (MIP 023/2012) rezultatai pristatyti šiame du su puse metų vykdomame tyrime dalyvavusiems kultūros centrams ir lietuvių kultūros organizacijoms išeivijoje. VU KHF mokslininkės prof. dr. Virginija Jurėnienė ir doc. dr. Aistė Urbonienė susitikimuose su jų atstovais pateikė rekomendacijas, kaip optimizuoti kultūros centrų veiklą ir jų vadybines funkcijas.

Tyrimai aptarti prie apvalaus stalo su išeiviais

Minskas Apvalaus   stalo diskusija su ambasadoriumi E. IgnataviciumiSusitikime Sovetske, Kaliningrado srityje, (2013 11 19) dalyvavo keturių lietuvių išeivijos organizacijų atstovai: iš ,,Birutės“ organizacijos, Tilžės lietuvių autonomijos, Ragainės lietuvių autonomijos ir Gastų draugijos. Jiems prof. V. Jurėnienė ir doc. A. Urbonienė pristatė savo atliekamo tyrimo, kurį finansuoja LMT, rezultatus. Didelio dalyvių dėmesio sulaukė tyrėjų akcentuoti edukaciniai, motyvaciniai ir vertybiniai kultūros centrų veiklos aspektai bei ,,minkštojo“ saugumo vystymo klausimas. Kilusi diskusija atvėrė šių gan silpnų kultūros organizacijų problemas ir paskatino bendrai ieškoti sprendimų. Diskusijos dalyviai keitėsi nuomonėmis jiems aktualiais lyderystės, patalpų, organizacijų reorganizavimo, informacijos viešinimo ir kitais klausimais. Tyrėjos pateikė rekomendacijų, kaip stiprinti šias lietuvių bendruomenes, skatinant susivienijimą ir pasitelkiant horizontaliąją demokratiją.

Po kelių dienų Lietuvos ambasadoje Minske buvo surengta antroji diskusija, kurioje dalyvavo Minsko lietuvių susivienijimo ,,Vytis“ ir Gervėčių krašto lietuvių bendruomenės nariai. Susitikimo pradžioje Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Evaldas Ignatavičius kalbėjo apie savo sąsajas su lietuvių išeivijos organizacijomis ir apibūdino lietuvių kultūros situaciją Baltarusijoje. Šio susitikimo metu buvo sutarta ir dėl knygų akcijos, kuri iš vienkartinio prieškalėdinio judėjimo 2012 m., kai VU KHF surinktos knygos  buvo perduotos Rimdžiūnų lietuviškos mokyklos bibliotekai,  turėtų pavirsti prasminga kasmetine fakulteto tradicija. Palydint 2013 m. ši socialinė akcija jau buvo  išplėsta iki dalyvavimo LR Prezidentės globojamose ,,Knygų Kalėdose“, o jos metu surinktos knygos perduotos lietuvių vaikams Baltarusijoje.

Aptariant projektinio tyrimo rezultatus buvo karštai diskutuojama apie efektyvius sprendimus, kurie optimizuotų kultūros centrų veiklą. Tyrimo rezultatai atskleidė gana problemišką situaciją, kurioje kultūros organizacijoms tenka svarbus vaidmuo skleidžiant lietuvišką kultūrą, bendradarbiaujant ir vystant ,,minkštąjį“ saugumą bei ugdant toleranciją. Diskusijos dalyviai aptarė lietuviškų sekmadieninių mokyklų svarbą, informacinių technologijų ir edukacijos sąsajų reikšmingumą. Diskutuota ir apie finansinę situaciją, ieškota sprendimų ne tik kaip padidinti ekskursijų ir išvykų į Lietuvą skaičių, bet ir kaip pagyvinti ir išplėsti bendradarbiavimą, stiprinant lietuvių kultūrą skleidžiančias organizacijas.

Pelnytas palaikymas iš LR Kultūros ministerijos

Apvaliojo stalo diskusijos dalyviai TilzejeĮ diskusiją Pagėgių kultūros centre (2013 11 28)  buvo susirinkę ne tik  tyrime dalyvavusių Lazdijų, Kybartų ir Pagėgių kultūros centrų vadovai ir vadybininkai, bet ir Lietuvos kultūros centrų asociacijos prezidentas Romas Matulis, taip pat LR Kultūros ministerijos atstovės – Regionų kultūros skyriaus vedėja Irena Seliukaitė ir vyriausia specialistė Jadvyga Lisevičiūtė. Pagėgių savivaldybės mero pavaduotojasVytautas Stanišauskas ir Pagėgių savivaldybės kultūros centro direktorė Svetlana Jašinskienė džiaugėsi, kad mokslininkai bendradarbiauja su mažų savivaldybių kultūros organizacijomis. Po tyrėjų A. Urbonienės ir V. Jurėnienės pranešimų apie edukacinius, motyvacinius ir vertybinius bei ,,minkštojo“ saugumo aspektus kultūros centrų veikloje buvo keičiamasi nuomonėmis įvairiais kultūros centrų vadybos klausimais. Aktyviausiai buvo diskutuojama dėl mokslininkių rekomendacijos griežčiau atskirti kultūros centrų ir vietos bendruomenių funkcijas. Didelio atgarsio sulaukė ir idėja, kad kultūros centrai turėtų specializuotis skirtingose kultūrinės veiklos srityse pagal regionų specifiką.

Pasak Kultūros ministerijos atstovės Irenos Seliukaitės, kultūros centrų edukacinių veiklų vaidmens vietos bendruomenėse moksliniai tyrimai yra labai vertingi, nes iki šiol ši sritis mažai tyrinėta. Šiai nuomonei pritarė ir Lietuvos kultūros centrų asociacijos prezidentas Romas Matulis, kurio manymu, kultūros centrų situacija ir veikla turėtų sulaukti didesnio mokslininkų dėmesio. Diskusijoje dalyvavę kultūros centrų vadovai džiaugėsi galimybe realiai vertinti savo organizacijų edukacinę veiklą ir gauti rekomendacijų, kaip ją vystyti ir motyvuoti vietos gyventojus bei savo darbuotojus.

Doc. dr. A. Urbonienė

VU Kauno humanitarinio fakulteto

Filosofijos ir kultūros studijų katedra

 Nuotraukose (iš  autorės archyvo) – susitikimų Tilžėje, Minske ir Pagėgiuose akimirkos

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku