Masteika VUKHF2014 vasario 10-14 dienomis ataskaitiniame HPC Finance (Trainingin Modern Quantitative Methods and High-Performance Computing for Finance) projekto posėdyje Edinburge dalyvavo Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto prodekanas doc. dr. Saulius Masteika. Jį, kaip tarptautinio projekto asocijuoto partnerio atstovą, pakvietė HPC Finance koordinatorius prof. Juho Kanniainen (Tampere University of Technology).

VU KHF – HPC Finance projekto asocijuotas partneris

Vilniaus universiteto Kauno humanitarinis fakultetas šiame tarptautiniame projekte dalyvauja asocijuoto partnerio teisėmis. Projektas, kurio dalyviai atlieka tyrimus finansų informatikos srityje, yra finansuojamas ES lėšomis pagal Marie Curie Actions programą. Šiais metais fakultetui projekte atstovavo doc. dr. S. Masteika, tęsiantis profesoriaus S.Girdzijausko pradėtus darbus. Projekte dalyvauja mokslo institucijos: Maastricht University (Olandija), Tampere University of Technology (Suomija), Aarhus university (Danija), The university of Manchester (Anglija), Abo Akademi University (Suomija), Vilniaus universitetas (Lietuva.) Projekto dalyvėmis yra ir finansinės institucijos: Moody‘s analytics, Scottish Widows Intvestment Partnership, Citigroup, Lloyds group, Willis bei kompiuterinių technologijų sprendimus bankams teikiančios verslo įmonės: Cambridge Systems Associates Limited, Techila, Numerical Algorithms Group ir kt.

Ataskaitiniame projekto posėdyje ekspertams iš ES buvo pristatomi šiuo metu vykdomų mokslinių tyrimų rezultatai. Taip pat posėdžio metu buvo planuojamos galimybės projekte dalyvaujantiems doktorantams stažuotis akademinėse ir verslo institucijose užsienyje. Pasak doc. dr. S. Masteikos, VU Kauno humanitariniame fakultete preliminariai planuojami kelių doktorantų iš Suomijos ir Anglijos universitetų vizitai, kurių metu bus atliekami tiriamieji darbai, susiję su HFT (High frequency traiding) strategijų, didinančių rinkos likvidumą, testavimu. 

Kompiuteriniai skaičiavimai finansų sektoriuje – pagrindinė HPC Finance.eu konferencijos tema

Antroje mokslinio vizito dalyje doc. dr. S. Masteika dalyvavo HPC Finance.eu konferencijoje Londone, kuri vyko Lloyds grupės banko ir Willis draudimo kompanijos konferencijų salėse. Į konferenciją bendrai diskusijai buvo sukviesti skirtingų šalių atstovai iš mokslo institucijų, atliekančių tyrimus finansų informatikos srityje, ir iš bankų bei draudimo kompanijų, valdančių investicijas ir atliekančių investicinius sandorius, o taip pat ir iš technologinio sektoriaus įmonių, kurios aptarnauja finansinių institucijų informacines sistemas. Konferencijos organizatoriumi ir vedančiuoju kuratoriumi buvo Kembridžo universiteto finansinių tyrimų centro profesorius emeritas Michael Dempster.

Diskusijų metu konferencijos dalyviai ieškojo galimų technologinių sprendimų, kaip bankams ir draudimo kompanijoms išspręsti problemas, kurios atsiranda dėl to, kad ypač sparčiai didėja finansinių duomenų srautas, prekybinių sandorių atlikimo sparta ir dažnumas. Docentas Saulius Masteika pasakoja, kad diskusijose, pavyzdžiui, buvo ieškoma atsakymo į klausimą, kokią kompiuterinę architektūrą  ir programavimo priemones reikėtų taikyti, kad būtų apdorotas duomenų srautas, kuris susideda iš 40 mlrd. įrašų per dieną ir sugeneruoja 20 TB duomenų. Panašus informacijos srautas sugeneruojamas vien tik pasirinkimo sandorių (opcionų) rinkoje.

Konferencijoje buvo pabrėžiama, kad dėl dabartinės finansinių instrumentų gausos (CFD, ETF, ateities sandoriai, akcijos, skolos vertybiniai popieriai, pasirinkimo sandoriai ir t.t.), stochastinės finansinių rinkų prigimties ir investicinių strategijų gausos ypatingai aktualia tampa informacinių technologijų ir finansų informatikos sritis. „Vien realaus laiko paralelus 10 tūkst. strategijų skaičiavimas su mili sekundžių dažnumu negali būti išsprendžiamas taikant įprastas informacines technologijas. Technologinių sprendimų kartu ieško ne tik mokslo institucijos, bet ir JP Morgan, Citibank, Allianz, Bloomberg, Credit Suisse ir kitos finansinės institucijos, kurių atstovai dalijosi patirtimi HPC Finance.eu konferencijos metu,“ – pasakoja Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto doc. dr. Saulius Masteika. Intensyviai bendradarbiauti tarpusavyje mokslininkus ir praktikus skatina finansų rinkų ir šiuolaikinių informacinių technologijų sąryšis, kuris  yra akivaizdus ir  neišvengiamas. Todėl docentas džiaugiasi, kad VU KHF Informatikos katedros kolektyvas turi galimybę dalyvauti tokio pobūdžio tarptautinio lygio diskusijose ir tyrimuose.

Daugiau informacijos: http://www.hpcfinance.eu/

VU international

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku