VUKHF erasmus ItalyLietuvių filologijos katedros docentės Ilona Mickienė, Eglė Keturakienė ir Rita Baranauskienė balandžio pabaigoje-gegužės pradžioje su Erasmus+ vizitu buvo išvykusios į Italiją. Romoje jos susitiko su Lietuvos ambasados Italijoje atstovu Viktoru Dagiliu, Italijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininku Romanu Kazakevičiumi ir lituanistinės mokyklos „Bitutė“ direktore Rasa Pierbattisti. Įvyko susitikimai ir su Vatikano radijo Lietuvos programos redakcijos vadovu Jonu Malinausku bei Popiežiškosios lietuvių šv. Kazimiero kolegijos Romoje rektoriumi Audriu Auštrikaičiu.

Lietuvos ambasados Romoje atstovas Viktoras Dagilis atkreipė dėmesį į tai, kad itin svarbu ugdyti lietuvių, gyvenančių svetur, tautinį sąmoningumą, padėti jiems suvokti dvikalbystės poveikį ir reikšmę asmenybės raidos procese. Italijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkas papasakojo apie kasmet organizuojamas tautines šventes, skirtas Vasario 16-ajai, Kovo 11-ajai bei iškiliems Lietuvai nusipelniusiems žmonėms, pavyzdžiui, signatarams, paminėti, rengiamus knygų, susijusių su lietuvių kultūra, istorija ir literatūra, pristatymus. Lituanistinės mokyklos „Bitutė“ direktorė paaiškino, kokie yra mokinių poreikiai ir lūkesčiai, kalbėjo apie vaikų mokymosi motyvaciją, pabrėždama, jog norą mokytis motinos ar tėvo gimtosios kalbos vaikai atsineša iš šeimos. Todėl labai svarbu, kad lietuviai tėvai, gyvenantys Italijoje, nepamirštų savo šaknų, suvoktų gimtosios kalbos mokymosi svarbą.

erasmus italija VUKHFPokalbio metu paaiškėjo, kadsiekiant palaikyti lituanistikos sklaidą užsienyje, Italijos lietuvių bendruomenei ir lituanistinės mokyklos „Bitutė“ nariams reikalingi aktyvūs studentai lituanistai, ne tik galintys prisidėti prie jau vykdomos tautinės kultūrinės veiklos, bet ir patys siūlantys naujų idėjų, skatinančių lietuvybės plėtotę. Su Italijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininku ir lituanistinės mokyklos direktore numatyta bendradarbiauti skatinant lietuvių kalbos vartojimą bei lituanistikos sklaidą Italijoje,susitarta dėl Lietuvių filologijos ir reklamos studentų profesinės praktikos.

Lituanistinei mokyklai docentės rekomendavo lietuvių kalbai mokytis sukurtų platformų, kur kalbos mokomasi kompiuteriu per žaidimus, dovanojo per tarptautinį projektą „Languages on Your Screen“ sukurtų kalbai mokyti skirtų kompaktinių plokštelių ir Lietuvių filologijos ir reklamos bakalaurės Dianos Jušmanovaitės parengtą knygą „100 būdų ką veikti, kai nebėra ką veikti“, kuri, tikėtina, paskatins mokinukų smalsumą, žingeidumą ir didesnį norą mokytis lietuvių kalbos.

Docentės Ilona Mickienė, Eglė Keturakienė ir Rita Baranauskienė apsilankė ir Vatikane, kur jas mielai priėmė Vatikano radijo Lietuvos programos redakcijos vadovas Jonas Malinauskas. Docentės džiaugėsi, kad su Vatikano radiju susitarta ne tik dėl studentų lituanistų praktikos, bet ir dėl būsimų mokslinių tyrimų. Paaiškėjo, kad bus galima naudotis Vatikano radijo archyvuose saugomais įrašais, sukauptais tekstais, rengiant baigiamuosius darbus ir mokslines publikacijas.

VU KHF Lietuvių filologijos katedros atstovės turėjo galimybę susitikti ir su Popiežiškosios lietuvių šv. Kazimiero kolegijos Romoje rektoriumi Audriu Auštrikaičiu. Rektorius papasakojo apie kolegijos istoriją, parodė biblioteką, supažindino su bibliotekos turimais ištekliais, specialia teologine liturgine literatūra, parašyta italų kalba, bei grožinės literatūros kūriniais. Pokalbio metu rektorius pasidžiaugė, jog Popiežiškosios lietuvių šv. Kazimiero kolegijos jubiliejui paminėti bus rengiama knyga, skirta kolegijos istorijai.

Taigi nuo šiol Lietuvių filologijos katedra turės galimybę bendradarbiauti Romoje ir Vatikane bei prisidėti prie lituanistikos sklaidos svetur.

Doc. dr. Rita Baranauskienė,

                                                                                                                   Lietuvių filologijos katedros vedėja

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku