Bulgarija2 KHF 2016Verslo ekonomikos ir vadybos katedros dėstytojos doc. Ingrida Šarkiūnaitė ir doc. Asta Mikalauskienė. š. m. balandžio 10–16 d. lankėsi ir paskaitas skaitė Shumeno universitete (Bulgarija).

Dėstymo vizito metu VU Kauno humanitarinio fakulteto mokslininkės su studentais ir dėstytojais dalinosi įžvalgomis apie globalizacijos iššūkius šiuolaikiniame pasaulyje, akcentavo Bulgarijos ir Lietuvos bendradarbiavimo galimybes mokslo bei studijų srityse. Buvo diskutuojama ir tarptautinių žmogiškųjų išteklių (TŽIV) valdymo klausimais, aptariant ekspatriacijos koncepciją ir jos formavimąsi, TŽIV veiklas, ekspatrianto paveikslą ir jo rengimo atlikti tarptautines užduotis modelius bei ekspatrianto karjeros modelius, taip pat tarptautiniam darbuotojui reikalingas savybes ir kompetencijas tarpkultūriniu požiūriu.

Bulgarija1 KHF 2016Docentės užmezgė kontaktus su įmonės „Demetra Development“ LTD, užsiimančios verslo projektų rengimu, vadove Rumyana St. Zlateva ir aptarė studentų praktikos galimybes.

VU Kauno humanitarinio fakulteto ir Shumeno universiteto bendradarbiavimo veiklos bus pratęstos – rudens semestre studijuoti mūsų fakultete pagal Erasmus mainų programą  atvyks studentai iš šio universiteto.

Vizito metu mokslininkės turėjo galimybę susipažinti ne tik su Bulgarijos šiaurės rytuose įsikūrusiu Šumeno miesteliu (nuo sostinės Sofijos nutolęs 500 km), garsėjančiu jame įsikūrusiu universitetu ir turtinga istorine praeitimi. Šumeno universiteto mokslininkai kolegėms iš VU KHF sudarė puikią galimybę plačiau susipažinti su šio krašto istorija ir aplankyti pirmosios Bulgarijos sostinės Pliskos (įkurtos 681 m.) nacionalinį istorijos ir archeologijos rezervatą.

„Dabar jame – tik kažkada buvusio didžiulio miesto,  viduramžiais didesnio už Londoną ir Paryžių, liekanos, o IX amžiuje šiame mieste bulgarai priėmė Rytų stačiatikių tikėjimą. Geriausiai  mieste išsilaikęs statinys – Sosto salė, kurioje Bulgarijos valdovai priimdavo svečius ir pasiuntinius iš užsienio, atlikdavo įvairias ceremonijas“, – kelionės į Bulgariją įspūdžius pasakoja  docentės I. Šarkiūnaitė ir A. Mikalauskienė ir džiaugiasi, kad  pavyko aplankyti daug įdomių istorijos, archeologijos ir gamtos objektų. Didelį įspūdį joms paliko Madara kalnų uolos savo aukštomis vertikaliomis sienomis, kabančiais varvekliais ir priešistorinių laikų civilizacijos liekanomis. „Ant vienos vertikalios sienos 23 metrų aukštyje išskobtas reljefas, kurio kompozicijoje – raitelis su piemens lanku rankoje, paskui jį bėgantis šuo, šliaužianti gyvatė ir šuoliuojantis liūtas. Šis „Madaros raitelis“, kurį pamatyti gali tik labai gerai įsižiūrėjęs, vaizduojamas ir vienoje bulgarų monetos – stotinkos – pusėje“, – pasakoja dėstytojos. Kelionės metu jos aplankė ir netoliese įsikūrusį Bulgarijos kurortą Varna, kuriame gausu puikių paplūdimių, 5 km pagal Juodąją jūrą tęsiasi Pajūrio parkas,  veikia Nacionalinis istorijos ir kiti muziejai, planetariumas ir zoologijos sodas.                                  

Verslo ekonomikos ir vadybos katedros informacija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku