KHF skopje 2016Filosofijos ir kultūros studijų katedros profesorė Virginija Jurėnienė ir docentė Aistė Urbonienė, gilindamos savo žinias apie kultūros centrus Europos Sąjungos valstybėse, lankėsi Skopje (Makedonija) įsikūrusioje NVO „Esperanza pasaulio kultūros centras“. Pagrindinis mokslininkių tikslas buvo ne tik susipažinti su šios organizacijos veikla, vykdomais projektais, bet ir dalyvauti seminare-performanse kultūros, tautinio identiteto ir diasporos tema, kurį surengė Esperanza pasaulio kultūros centro komanda.

Seminaras-performansas buvo surengtas vykdant Balkanų regiono projektą ,,Iš diasporos link įvairovės“, skirtą kultūrinio tapatumo bei žinių apie kultūrinio tapatumo reprezentacijas XX ir XXI a. analizei ir refleksijai. Jau trečią kartą vykstančiame renginyje dalyvavo tyrėja ir džiazo muzikantė iš Austrijos Irina Karamarkovik, kuri pristatė savo mokslinių tyrimų įžvalgas analizuodama tradicinio ir šiuolaikinio folkloro dainas. Iš Makedonijos emigravusi  menininkė dalijosi refleksijomis apie išeivio tapatumo sampratą, nuolat įtraukdama auditoriją į diskusiją apie miesto vaidmenį kultūrinio tapatumo raiškoje bei dainose užkoduotų kultūrinio tapatumo pranešimų aktualumą.

Bendraudamos su Esperanza pasaulio kultūros centro vadovu Robertu Alagjozovski ir komanda VU Kauno humanitarinio fakulteto atstovės įgijo vertingų žinių apie kultūros sektorių Makedonijoje, kultūros organizacijų situaciją didžiulę emigraciją patiriančioje šalyje, kuri susiduria su daugybe ekonominių problemų ir jų skausmingu poveikiu kultūrai. Taip pat buvo aptarti įvairūs šios NVO komunikacijos, vadybos ir projektų įgyvendinimo veiklų aspektai.

Šį mokymosi vizitą VU KHF mokslininkės įsimins ilgam, mat, vos pasiekus Makedoniją, Skopje įvyko galingas žemės drebėjimas, sukėlęs daug nerimo joms ir artimiesiems. Pasikartojantys 5,6 balo stiprumo smūgiai privertė jas bėgti iš ofiso kartu su kultūros centro komanda. Kai dėl kiek silpnesnių požeminių smūgių naktį dalis Skopje gyventojų praleido automobiliuose, A. Urbonienė ir V. Jurėnienė irgi miegojo budriai, susidėjusios daiktus viešbučio kambariuose prie durų, o du kartus jos net bėgo į gatvę...

Po žemės drebėjimo NVO Esperanza pasaulio kultūros centro komanda, kaip ir dauguma įmonių Skopje, dirbo pavėsinėje, tad fakulteto mokslininkėms teko prisitaikyti prie lauko sąlygų ir ne tik stebėti organizacijos darbą, bet ir jame aktyviai dalyvauti.

Pasak Filosofijos ir kultūros studijų katedros mokslininkių, šis vizitas buvo naudingas, praturtinęs žiniomis apie tautinį tapatumą ir supažindinęs su dar viena kultūra. Kiekviena stažuotė, sako tyrėjos, plečia mokslinius interesus ir tuo pačiu sukuria naujas galimybes studentų profesinėms praktikoms multikultūrinėse organizacijose.

Filosofijos ir kultūros katedros informacija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku