punktai sakymuKonstantino Sirvydo „Punktų sakymų“ kritinį leidimą VU Kauno fakultete šių metų gruodžio 13 dieną pristatė šio leidimo rengėja ir projekto vadovė dr. Virginija Vasiliauskienė.   

Leidimas buvo parengtas kartu su doc. dr. Kristina Rutkovska iš VU Polonistikos centro. Šiame penkių knygų leidime atskleisti iki šiol netirti Sirvydo indėlio į lietuvių kultūrą aspektai: jis pristatomas ne tik kaip pirmųjų originalių pamokslų autorius, rašomosios kalbos puoselėtojas, leksikografas, bet ir kaip Šventojo Rašto vertėjas, biblinės terminijos ir stiliaus kūrėjas, teologas mąstytojas.

„Svarbiausias rengėjų nustatytas faktas – „Punktų sakymų“ tekstas nėra vienalytis, bet yra sudarytas iš autorinio teksto ir gausių citatų, parafrazių ir aliuzijų. Tyrimo metu užfiksuota senesniojo ir naujesniojo kalbos klodų susipynimo atvejų, sąsajų su Mikalojaus Daukšos, Jono Jaknavičiaus darbais ir Sirvydo žodynais,“- moksliniame seminare „Konstantino Sirvydo „Punktų sakymų“ teksto šaltiniai“ pasakojo kalbos istorikė doc. dr. V. Vasiliauskienė, VU Kauno (buv. vakarinio) fakulteto absolventė, ilgus metus dirbusi VDU.

Visas penkias kritinio leidimo knygas galima įsigyti Lietuvių kalbos institute.

Lietuvių filologijos katedros informacija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku