Profesoriaus Vlado Gronsko atminimas gyvas

vukhf ciegis gronskasSeminarą „Ekonominių teorijų istorija": prof. Vlado Gronsko atminimui" kovo 28 dieną surengė Verslo ekonomikos ir vadybos katedra kartu su Sociokultūrinių tyrimų centru. Seminaro pranešėjas – profesorius habilituotas daktaras Remigijus Čiegis.

Profesorius Remigijus Čiegis pastebėjo, kad jo knygos „Ekonominių teorijų istorija" pristatymas, skirtas profesoriui Vladui Gronskui atminti, simboliškai vyksta toje pačioje X auditorijoje, kur prof. V. Gronskas skaitė paskutinę paskaitą. Į susirinkusiuosius knygos autorius kreipėsi M. Friedman'o žodžiais: „Ekonomikoje nėra visam laikui nusistovėjusių tiesų, o tik mėginimai sukurti teorijas (hipotezes), kurios negali būti ,,įrodytos", o bet kuriuo momentu gali būti paneigtos patirties".

prof R CiegisSeminaras atspindėjo ne tik prof. R. Čiegio mokslinius interesus ir ekonominės minties įžvalgas, bet ir jo asmeninius potyrius bei emocijas prisimenant prof. V. K. Gronską. Paskata išleisti antrąjį vadovėlio „Ekonominių teorijų istorijos" leidimą, pasak prof. R. Čiegio, buvo noras atiduoti didžiulę pagarbą ilgamečiam Vilniaus universiteto profesoriui Vladui Kazimierui Gronskui (1940–2010 m.), kuriam ir dedikuojama ši knyga. Prof. R. Čiegis pabrėžė, jog V. Gronskas jam buvo ne tik profesorius, dėstęs Vilniaus universiteto Kauno vakariniame fakultete socializmo politinę ekonomiją, bet ir jo daktaro disertacijos vadovas, katedros vedėjas, kolega. „Tada jau teko artimiau pažinti Profesorių, kuris visada žavėjo savo ramumu, tolerancija kitai nuomonei, pasišventimu mokslinei tiesai. Kur nors kitur, ne universitete, dirbančio Profesoriaus nelabai ir galėjau įsivaizduoti. Jis buvo Universiteto žmogus visa savo esybe", – prisiminė prof. R. Čiegis.

Profesoriaus V. K. Gronsko moksliniai interesai apėmė labai platų ekonomikos teorijos klausimų spektrą, įskaitant ir ekonominių teorijų istoriją. Jis mėgo sakyti, kad „ekonominės minties istorija – tai savotiškas intelektualinis „įsibėgėjimas", padedantis įveikti ekonominio mąstymo inerciją, pažvelgti į ekonomikos mokslo ateitį". Pasak R. Čiegio, savo ekonominių teorijų istorijos paskaitose prof. V. K. Gronskas ypatingai akcentavo austriškosios ekonominės mokyklos pradininkų įžvalgas, todėl medžiagos, skirtos austrų psichologinei mokyklai, tobulinimas šiame vadovėlyje, pasak jo autoriaus, įgavo visiškai neplanuotą, skaudaus praradimo ir tylios diskusijos mintyse su Profesoriumi prasmę.

Prof. R. Čiegis pasakojo, kad bandydamas šiame vadovėlio leidime geriau atskleisti didžiųjų ekonomistų asmenybes ir detaliau apibūdinti jų biografijas ir asmenines savybes, jis nejučiomis tiesė tiltus tarp jų ir profesoriaus Vlado K. Gronsko. Pristatydamas žinomiausių pasaulio ekonomistų asmenybes prof. R. Čiegis kalbėjo: „A. Marshall'as, kuris William'oRothenstein'o nutapytame A. Marshall'o portrete pavaizduotas stereotipiniu profesoriumi – gražūs balti plaukai, balti ūsai, švelnūs bruožai, geros, bet spindinčios talentu akys. Tokį pat prof. Vladą Gronską mes prisimename ir matome nuotraukoje, kabančioje Profesoriaus vardo auditorijoje. Kaip puikiai ir jam pritinka žodžiai: „buvo tipiškas universitetinis „produktas" – Profesorius".

Prof. R. Čiegis pasidalino su auditorija ir savo naujais sumanymais: „praėjusių metų vasarą, kai „Ekonominių teorijų istorijos" antrasis leidimas vis dar sunkai skynėsi kelią iš Vilniaus universiteto leidyklos į spaustuvę, kilo svajonė, <...> parašyti nedidelę, kokių 200 puslapių mokamąją knygą „Austrų ekonomikos mokykla" <...> Ir prof. V. Gronsko idėja propaguoti austrų ekonomikos mokyklos idėjas materializuotųsi dar vienoje knygoje".

Dr. Ingrida Griesienė

Verslo ekonomikos ir vadybos katedra

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku