Milda Dargužaitė:„Sistemą reikia keisti iš esmės, o ne taikytis prie jos“

darguzaite vukhfViena profesionaliausių valstybės tarnautojų Lietuvoje Milda Dargužaitė, paskutiniu metu sulaukianti didelio dėmesio viešojoje erdvėje, lankėsi fakultete. Paskaitoje „Ne pelno siekianti organizacija – ar gali būti pelninga?“ ji dalijosi savo patirtimi  ir mintimis apie valdymo kokybę valstybiniame sektoriuje.

Įspūdinga karjeros patirtis

Neseniai atsistatydinusi VšĮ „Investuok Lietuvoje“ generalinė direktorė, prieš tai dirbusi viceprezidente vienoje iš didžiausių pasaulyje investicinių kompanijų „Goldman Sachs“, įsitikinusi, kad aukšti profesinės veiklos standartai privalomi ne tik privataus sektoriaus bendrovėse, bet ir viešajame sektoriuje, NVO ir  ypatingai – už mokesčių mokėtojų pinigus išlaikomame valstybės valdymo sektoriuje.

Prestižinio Prinstono universiteto magistrė, turinti 17 metų gyvenimo Jungtinėse Amerikos Valstijose patirtį ir dirbusi vienoje iš pavyzdinių JAV kompanijų, pasakojo patyrusi didžiulį šoką, kai atėjo dirbti į  Lietuvos Respublikos Ūkio ministeriją, kur pirmą kartą susidūrė su labai žemu suvokimu, ką reiškia siekti rezultato valstybės tarnyboje.

Pasak M. Dargužaitės, didžiausia mūsų valstybinio sektoriaus problema yra ta, kad mokesčių mokėtojų pinigai čia yra leidžiami apmokėjimui už neefektyvų valstybės tarnautojų darbą.  Pasiremdama Singapūro (kur universitetų absolventai siekia įsidarbinti valstybiniame sektoriuje, kad išmoktų dirbti) pavyzdžiu, pranešėja pripažino, kad dirbti valstybiniame sektoriuje yra gerokai sunkiau nei privačiame. Pamatuoti naudą valstybiniame sektoriuje taip pat yra kur kas sudėtingiau nei privačiame, kur ji matuojama pelnu, pinigais.

Valstybiniame sektoriuje labai reikalinga gera vadyba

darguzaiteEfektyviai dirbti valstybiniame sektoriuje ir siekti rezultatų yra labai sudėtinga, be to, tai reikalauja būti pasirengusiam priimti iššūkius. Milda Dargužaitė pristatė savo principinę nuostatą, kuria rėmėsi  dvejus metus vadovaudama agentūrai „Investuok Lietuvoje“: neieškoti kompromisų, nesitaikyti prie situacijos ir sistemos, bet keisti ją iš esmės!

Kalbėdama apie tai, kuo matuoti pelną ne pelno siekiančioje organizacijoje, pranešėja pristatė savo patirtį, kaip buvo pertvarkyta  „Investuok Lietuvoje“ veikla. Dar prieš dvejus metus daug problemų turėjusi agentūra, kurios veiklos rezultatų, pasak M. Dargužaitės, buvo neįmanoma nustatyti, o strategija ir tikslai buvo neapibrėžti, todėl buvo fiksuojamas procesas, o ne rezultatai, tapo efektyviai dirbančia viešąja įstaiga, pavyzdine Lietuvoje. Šių permainų generatorė pasakojo apie pagrindinius žingsnius, kurių dėka buvo pasiekta audituojama rezultatų kokybė. Tam prireikė aiškiai nustatyti savo organizacijos tapatybę, apibrėžti savo išskirtinumą ir apsispręsti, kokios bus vykdomos veiklos, kurios leis siekti ne tik išmatuojamų, bet ir palyginamų rezultatų su kitomis organizacijomis ir šalimis.

„Reikšmingas vaidmuo organizacijos vadyboje tenka komunikacijai,“ – kalbėjo buvusi „Investuok Lietuvoje“ vadovė, pripažindama, kad pamatuoti žinomumo didinimą yra labai sunku. Tačiau tuo svarbiau, kad komunikuojant būtų keičiamasi tikslia ir patikima informacija, kuri atitiktų aukštus analizės standartus. Organizacijos pertvarkos metu ypatingomis tampa komandos išpažįstamos vertybės ir visose jos veiklos srityse taikomi principai (kodeksas).

Milda Dargužaitė įsitikinusi, kad pelno nesiekianti organizacija gali dirbti efektyviai ir pelningai, jeigu aiškiai apibrėžti tikslai, kurių siekiama, jeigu joje dirba kompetentingi ir motyvuoti žmonės, jeigu joje efektyviai valdomi ne tik procesai, bet ir kaštai, efektyviai matuojamas laikas, o pasiekti rezultatai yra konkrečiai išmatuojami.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku