Susitikimas su garsinio vaizdavimo pradininku Lietuvoje

garsinio vaizdavimo rezisierius anarchija vu khfBūsimieji audiovizualinio vertimo specialistai turėjo puikią galimybę  apie garsinio vaizdavimo specifiką  pasikalbėti su kino režisieriumi Sauliumi Drunga, pirmojo ir kol kas vienintelio lietuviško filmo, pritaikyto žmonėms su regėjimo negalia, autoriumi.

2015 m. spalio 7 d. fakultete viešėjęs  režisierius S. Drunga V. Gronsko auditorijoje skaitė viešą paskaitą „Audiovizualinio vertimo pritaikymas žmonėms su regėjimo negalia: filmo „Anarchija Žirmūnuose“ atvejis“. Filmas akliesiems pritaikytas panaudojus vieną iš audiovizualinio vertimo būdų – garsinio vaizdavimo (angl. audio description) metodiką.

Atliekant garsinį vaizdavimą esminė vaizdinė audiovizualinio kūrinio informacija, t. y. informacija apie veikėjų išvaizdą, veiksmus, aplinką ir pan., perteikiama žodžiu. Į audiovizualinio kūrinio pauzes, esančias tarp veikėjų dialogų, monologų ar svarbių foninių garsų, įterpiami papildomi komentarai. Taip regėjimo negalią turintiems žmonėms suteikiama galimybė priartėti prie audiovizualinės produkcijos (kino, teatro, šokio, sporto ir kitų renginių), „patirti“ audiovizualinius kūrinius pasitelkus klausą.

VU Kauno humanitarinio fakulteto Audiovizualinio vertimo studentams šis susitikimas buvo itin vertingas: jie patys trečiais studijų metais gilinasi į garsinio vaizdavimo subtilybes, o paskaitos metu turėjo ne tik puikią progą padiskutuoti su režisieriumi, bet ir pasisemti idėjų.

                                                                                      Dr. Laura Niedzviegienė,

VU KHF Germanų filologijos katedros lektorė 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku