VU KHF studentai gali atlikti praktiką Porte (Portugalija)

porto vu khfFilosofijos ir kultūros studijų katedros atstovės – prof. dr. Virginija Jurėnienė ir doc. dr. Aistė Urbonienė bei katedros administratorė Rasa Poškuvienė paskutiniąją sausio savaitę išnaudojo itin sėkmingam neakademiniam vizitui pagal Erasmus+ programą Porte. Šiauriniame Portugalijos regione įsikūręs Porto miestas garsus ne tik istorija ar Porto vynu, bet ir kultūros organizacijomis.

VU KHF komanda pirmiausia apsilankė ir daugiausia stažuotės laiko praleido ADDICT Creative Industries arba Kūrybinių industrijų asociacijoje ADDICT. Ji buvo įkurta 2008 m., siekiant šiaurės Portugalijos regione apjungti įvairias kultūros srityje dirbančias įmones bei organizacijas. Netrukus šis kultūros organizacijų tinklas išaugo iki visą Portugaliją apimančios formalizuotos struktūros. Šiandien šio klasterio nariais yra 97 įmonės ir organizacijos, kurios vysto savo veiklą dizaino, architektūros, švietimo, kultūros paveldo ir kitose srityse.

porto vukhfADDICT direktorė Cristina Farinha pasakojo, kad kūrybinių industrijų Portugalijos vyriausybė neremia, todėl viena pagrindinių šios asociacijos veiklos sričių yra kultūros produktus visuomenei siūlančių įmonių informavimas apie įvairias finansavimo programas. ADDICT taip pat užsiima projektine veikla, konsultavimu, kultūros sektoriaus tinklinio bendradarbiavimo iniciatyvomis, taip pat kultūros verslo sektoriaus reprezentavimu politiniame lygmenyje. Kaip pažymėjo ADDICT projektų vadybininkas Rui Monteiro, asociacijai būtinas aktyvesnis veiklos viešinimas, todėl planuojama įdarbinti naujų darbuotojų vykdyti komunikacijos funkcijas, o VU Kauno humanitarinio fakulteto studentai taip pat yra kviečiami atlikti praktiką. Kadangi pretendentų į praktikos vietas Kūrybinių industrijų asociacijoje ADDICT netrūksta, bus vykdoma praktikantų atranka  atsižvelgiant į motyvaciją.

porto khf vuFakulteto darbuotojoms buvo sudaryta galimybė gauti visą norimą informaciją apie ADDICT veiklą, taip pat susipažinti su šios asociacijos atskirų narių veikla. ADDICT iniciatyva įkurtas meno inkubatorių tinklas Portugalijoje, kurių didžiausias UPTEC yra įsikūręs Porto universitete ir apima keturis didžiulius centrus: PINC arba kūrybinių industrijų centrą, Mokslo ir technologijų centrą, Biotechnologijų centrą ir MAR arba Jūros mokslų centrą. V. Jurėnienė, A. Urbonienė ir R. Poškuvienė PINC centre praleido visą dieną ir jo vadovė Fatima Sao Simao išsamiai supažindino su šio centro veikla. Porto universitete senamiestyje istoriniame pastate įsikūręs meno inkubatorius UPTEC didžiuojasi įspūdinga 7 pastarųjų metų statistika: 25 mlj. eurų apyvarta, įkurta 350 naujų įmonių, sukurta 5800 naujų darbo vietų. PINC vadybininkė dalijosi įvairia patirtimi, akcentuodama edukacinę šio centro seminarų koncepciją, kuria siekiama padėti jauniesiems verslininkams kultūros srityje. Meno inkubatoriaus UPTEC kūrybinių industrijų centre PINC itin laukiami kultūros vadybininkai, norintys čia atlikti profesinę praktiką. Tikėtina, kad mūsų studentams čia bus suteiktas būstas studentų bendrabutyje.

PINC centre yra įsikūrę daug naujų įmonių. Fatima Sao Simao VU KHF darbuotojas pakvietė apsilankyti keliose iš jų ir pabendrauti su kūrybiniais darbuotojais. Kultūros laidas kuriančio ir itin didelių ambicijų turinčio televizijos kanalo CANAL 180 koordinatorė Rita Moreira labai džiaugsmingai sutiko viešnias iš Kauno ir entuziastingai reagavo į galimybę priimti praktikai VU KHF studentus iš Kultūros vadybos ir Audiovizualinio vertimo studijų programų.

Tad Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto studentai, norintys patobulėti Portugalijos kultūros organizacijose, turi unikalias galimybes praktikuotis prestižinėse ir išskirtinai kūrybiškai dirbančiose organizacijose.

Doc.  Aistė Urbonienė

Filosofijos ir kultūros katedra

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku