Po žygio pamariu – šiltas duonos kepalėlis rankose

zygis pamariu vukhfGrupė Erasmus studentų ir jų draugų iš VU KHF  (17), vedami fakulteto žygeivių klubo „Santaka“ vadovo Girvydo Kulakausko (AVV), balandžio 22 d.  per 5,5 valandos įveikė 20 km atstumą pamariu nuo Pažaislio  iki Rumšiškių, kur Lietuvos liaudies buities muziejuje dalyvavo edukacinėje duonos kepimo programoje.

Mūsų susirinko 17. Nuo Pažaislio išžygiavome šviečiant saulei ir smagiai ėjome  pamariu gėrėdamiesi atbundančia gamta, klausydamiesi paukščių čiulbėjimo ir lydimi mariomis plaukiojančių gulbių. Erasmus studentų, šiuo metu studijuojančių VU Kauno humanitariniame fakultete, ir jų kuratorių žygyje į Rumšiškes  buvo visko –  ir didesnių, ir mažesnių kliūčių, kurioms įveikti prireikė  bendražygio rankos ar net pakeliui rastos lazdos.  Oras pasitaikė labai permainingas  –  ir saulė švietė, ir kruša baltais žirniais iš dangaus biro, ir lietus nulijo. Bet buvome neblogai pasiruošę prastam orui, todėl  nuo lietaus  saugojo apsiaustai. Sustoję buvome tik labai trumpam keliose gražesnėse vietose: ant piliakalnio netoli Palemono ir pavėsinėje prie  Grabuciškių papietauti.

duona rumsiskese vukhf20 km atstumą nuėjome per 5 su puse valandos. Žygio tikslas buvo pasiekti Lietuvos liaudies buities muziejų Rumšiškėse, kur dalyvavome tradicinės duonos kepimo edukacinėje programoje. Nuostabioji Lorita Kulakauskienė mums daug papasakojo apie duonos kepimo tradicijas, pamokė krosnį išsivalyti, žarijas į ją sudėti, duonos kepalėlį pasidaryti ir jį į  krosnį pašauti. Kol duona kepė, Lorita mums paskambino kanklėmis ir padainavo lietuvių liaudies dainų, kurių vieną („Ant kalno karklai siūbavo“) dainavome visi kartu. Dainos ir žaidimai pataisė visų po ilgo žygio nuvargusių nuotaiką. Kai duona iškepė, ją valgėme su Loritos išvirta sriuba, be to kiekvienas išsikepėme sau po kepaliuką tradicinės lietuviškos duonos.

Už idėją ir išmėginimus žygyje dėkojame VU KHF Žygeivių klubo „Santaka“ vadovui Girvydui Kulakauskui, kuris sėkmingai išvedė būrį per visus brūzgynus. Buvo labai smagu, kartosim!

Livija Grikietis

Tarptautinių ryšių skyrius

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku