Programoje „Iniciatyvos Kaunui“ — VU KHF atstovių projektas

VUKHF iniciatyvos KaunuiVilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto Lietuvių filologijos katedros docentės dr. Saulė Juzelėnienė ir dr. Rita Baranauskienė bendradarbiaudamos su Filosofijos ir kultūros studijų katedros profesore dr. Virginija Jurėniene 2016—2017 m. dalyvaus įgyvendinant Kauno miesto savivaldybės programos INICIATYVOS KAUNUI finansuojamą projektą „Bendrosios gyventojų kultūros ugdymas“ pagal prioritetą „Naujų kultūros paslaugų ir produktų sukūrimas, įtraukiant miesto bendruomenę ir jaunimą“. http://iniciatyvos.kaunas.lt/

Projektą „Kiemo galerija. Socialinis eksperimentas“ koordinuos VU KHF dėstytojos: prof. V. Jurėnienė, doc. dr. S. Juzelėnienė ir doc. dr. R. Baranauskienė.Į projektą planuojama įtraukti ir VU Kauno humanitarinio fakulteto Lietuvių filologijos ir reklamos, Kultūros vadybos bei Meno vadybos programų studentus, kurie kūrybinėmis idėjomis skatintų ir plėtotų kūrybines ir sociokultūrines veiklas, prisidėtų prie projekto sklaidos.

Apie projektą „Kiemo galerija. Socialinis eksperimentas“

Profesorė Virginija Jurėnienė maloniai sutiko pasidalinti mintimis apie projekto „Kiemo galerija. Socialinis eksperimentas“ sumanymą. Pasak jos, projekto idėja yra „įdvasinti“ „Kiemo galerijos“ erdvę mieste ir valstybėje, o projekto poreikis susijęs su jau pradėta kurti Kauno Naujamiestyje (E.Ožeškienės 21C) netradicine meno erdve, „įdvasinančia“ ir iškeliančia už jos ribų kiemo istoriją, kuriančia bendrybės pajautos (ne)svarbą vėlyvojoje modernybėje su visais jai būdingais bruožais.
Atsakydama į klausimą, kas jau padaryta ir kuo šis projektas originalus bei unikalus, profesorė pasakoja: „Prieš kelerius metus pradėtą kūrybiškai puoselėti vieną kiemą Kauno centre žino ar bent apie jį yra girdėję daugelis kultūra ir menu besidominčių kauniečių. Iš E. Ožeškienės gatvės ši erdvė praeivius pasitinka nutapyta Č. Čaplino figūra, o nuo Savanorių prospekto – neįprastoje vietoje iškelta vonia. Improvizuota kiemo galerija  yra įsikūrusi E. Ožeškienės gatvės 21C namo vidiniame kieme prie sinagogos. Ši lauko sąlygomis įrengta galerija istoriniais bei meniniais akcentais pildoma daugiausia jos iniciatoriaus menininko Vytenio Jako pastangomis“.

„Kiemo galerijoje freskomis, nuotraukomis ir kitais kūrybiškais akcentais trinama riba tarp butų ir kiemo –  taip tarsi sukuriama bendrystės atmosfera, artima prieškaryje tvyrojusiai laikinojoje sostinėje ir kituose miestuose, miesteliuose bei kaimuose. Tarpukariu šiame name ir kieme gyveno daugiausia žydų šeimos, su kurių istorijomis dabar ir siūloma susipažinti iš ant kiemo sienų nutapytų darbų, siekiančių atkurti namo ir kiemo bendrumo erdvę. Šiais darbais raginama siekti sugyventi su istoriniu, kultūriniu miesto paveldu, skleidžiančiu naują žinią ir miesto bendruomenei, ir visuomenei – juk tik bendrystėje ir bendradarbiavime glūdi dvasia, leidžianti pažinti, sugyventi ir būti/tapti tvirtesniais, atviresniais, ryžtingesniais.
Miestelėnai, svečiai ir politikai šiuo metu daug diskutuoja apie sąmojingą užuominą – vonią, gerai matomą  nuo į Žaliakalnį kylančio Savanorių prospekto. Ji – tarsi savotiška kiemo galerijos vitrina. Tai vėlyvosios modernybės meno ir erdvės „įdvasinimo“, „įmeninimo“ samplaika, kurianti ,,kitokią“ miesto erdvę, galinčią keisti miesto įvaizdį arba įtvirtinti naują kultūrinę, netradicinę meno bei turizmo erdvę”, – pasakoja dailininkas Vytenis Jakas, kuriam realizuoti „Kiemo galerijos“ idėjas padės į projektą įsitraukiantys VU Kauno humanitarinio fakulteto studentai, vadovaujami profesorės V. Jurėnienės ir docenčių S. Juzelėnienės ir R. Baranauskienės.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku