Erasmus studentai VU KnF: Lietuvos oras – nenuspėjamas, bet studijuoti čia smagu!

Erasmus pagrSavo įspūdžiais apie studijas Vilniaus universitete Kaune ir gyvenimą Lietuvoje dalijasi Erasmus+ mainų programos studentai Khaoula El Maaloumi (iš Maroko, studijuoja Turkijoje) ir Trifon Stanchev (iš Bulgarijos), kuriuos kalbina Irmina Budriūtė, Audiovizualinio vertimo IV kurso studentė.

Kas lėmė jūsų apsisprendimą dalyvauti Erasmus+ mainų programoje?

Khaoula: Apie studijas užsienyje galvojau jau seniai, iš pradžių svarsčiau vykti į Ispaniją ar Bulgariją, tačiau neradau universitetų, kuriuose anglų kalba būtų dėstomi įdomūs ir naudingi dalykai. Tada visai netikėtai išgirdau apie galimybę studijuoti Vilniaus universitete ir patikrinusi ten dėstomų dalykų sąrašą apsisprendžiau atvykti.

Trifon: Sužavėtas savo dėstytojos pasakojimo apie viešnagę Lietuvoje, kur ji labai rekomendavo vykti, pradėjau domėtis mainų galimybėmis. Netrukus susiradau Erasmus programos koordinatorę ir aptariau galimybę išvykti studijuoti į Vilniaus universitetą. Iš pradžių draugai bandė mane atkalbėti dėl prastų kalbos žinių, bet aš labai norėjau pakeisti savo aplinką, patirti naujų įspūdžių ir susipažinti su naujais žmonėmis. Žinojau tik tiek, kad Lietuva yra viena iš Baltijos šalių, ir man buvo labai smalsu pačiam ją geriau pažinti.

KharoulineKas Lietuvoje jums atrodo neįprasta ar keista?

Khaoula: Ko gero keisčiausias dalykas buvo šaltibarščiai. Kai pirmą kartą pamačiau, negalėjau suprasti, kodėl jie rožinės spalvos? Net buvo toptelėjusi mintis, kad  į sriubą įpilta dažų. Vis dėlto  taip ir nepabandžiau jų paragauti... Man taip pat keista, kad lietuviai valgo labai daug bulvių. Bulvės patiekiamos su beveik kiekvienu patiekalu ir man tai tikrai neįprasta.

Trifon: Man labai neįprasti ir linksmi pasirodė jūsų liaudies šokiai. Nieko panašaus prieš tai nebuvau matęs. Tai buvo labai neįprasta, bet kartu ir labai smagi patirtis. Šaltibarščiai iš pradžių taip pat pasirodė labai keisti, bet jų paragavęs labai pamėgau. Man taip pat keista, kad jūs vartojate tiek daug bulvių.

Kokie dalykai Lietuvoje jus žavi ir kas liūdina?

Khaoula: Mane labai liūdina šaltas klimatas, o ypatingai žavi Lietuvos miškai ir gamtovaizdis. Jūs turite tiek daug miškų ir turėtumėte tuo didžiuotis. Net miestai čia, atrodo, žaliuoja!

Trifon: Mane taip pat liūdina oras. Čia labai daug lyja ir žmonės, paveikti blogo oro, atrodo kiek paniurę. Bet Lietuvoje daug kultūrinių paminklų – bažnyčių, muziejų, kuriuose lankytis visai nebrangu. Čia taip pat daug upių, miškų ir apskritai daug gamtos. Lietuvės – labai gražios! Man patinka ir tai, kad dauguma žmonių puikiai kalba ir bendrauja anglų kalba.

TrifonKas jums labiausiai patinka universitete?

Khaoula: Paskaitos čia labai gerai parengtos. Viena paskaita trunka vos valandą su puse.  Mano universitete Turkijoje vienos paskaitos trukmė – 3 valandos.

Trifon: Man ypač patinka autentiška universiteto aplinka. Paskaitos yra labai praktiškos. Per dieną turiu vos vieną ar dvi, todėl niekada nepervargstu. Man taip pat patinka ir ispanų kalbos pamokos, kurias lankau čia, jos man labai pravers ateityje.

Kokia vieta Kaune jums gražiausia?

Khaoula: Viena gražiausių vietų Kaune man – Pažaislio vienuolynas. Šią vietą supantis gamtovaizdis išties yra nuostabus. Norėčiau dar kartą ten apsilankyti.

Trifon: Man, ko gero, labiausiai patinka Laisvės alėja. Laukiau vasaros, kai sužaliuos visi medžiai ir visa alėja bus tiesiog gyva. Manau, kad praleisiu visą dieną vien tik fotografuodamas ją ir viso Kauno kraštovaizdį.

Ką jums reiškia Erasmus?

Khaoula: Norėčiau, kad mainai tęstųsi ilgiau, turiu galvoje metus ar net kelis. Manau, kad būdama čia pasikeičiau kaip asmenybė, gerąja prasme. Tapau savarankiškesne, pažinau naujas kultūras ir sutikau draugų, kurie man dabar kaip šeima.

Trifon: Tai reiškia, kad tampi tikru keliautoju. Visų pirma dėl to, kad atvyksti į kitą šalį ir į kitokią aplinką, ir dar, sutinki tiek daug skirtingų kultūrų žmonių.

Ką patartumėte kitiems, ketinantiems vykti į Lietuvą pagal Erasmus mainų programą?

Khaoula: Jei dar neapsigalvojote, būtinai dalyvaukite Erasmus mainų programoje. Tai yra vertinga gyvenimo patirtis. Jūs sutiksite daug naujų žmonių ir puikiai praleisite laiką. Lietuva – neabejotinai puiki kryptis Erasmus studijoms!

Trifon: Mano patarimas atvykstantiems studentams: jei jau apsisprendėte atvažiuoti į Lietuvą, įsidėkite daug šiltų drabužių, nes jų gali prireikti bet kokiu metu laiku! Pasiruoškite tam. Oras Lietuvoje – išties nenuspėjamas...

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku