Erasmus kryptis – La Korunja!

Elena2Studijų La Korunjos universitete pagal Erasmus  mainų programą ir gyvenimo Ispanijoje ( Galisijoje) patirtimi dalijasi  VU Kauno fakulteto Lietuvių filologijos ir reklamos  IV k. studentė Elena Pakalnytė, ten pabuvojusi  praėjusio semestro metu:

Kad pabūti Erasmus+ studentu verta, ko gero, nė nereikia sakyti. Tačiau dažnai, rinkdamiesi būsimą studijų miestą, sekame jau anksčiau studentų pramintais takais ir retai išdrįstame pasirinkti naują kryptį. Kai pati pildžiau paraišką studijoms užsienyje, žinoma, rinkausi Ispaniją. Deja (tuomet atrodė „deja“, dabar sakau – ačiū Dievui!), vienintelis pasirinkimas tuo metu buvo man visiškai nežinoma La Korunja (gal. A Coruña). Užrašiau šį miestą pirmu numeriu ir tai buvo nuostabios patirties pradžia.

Vieta

La Korunja yra uostamiestis viename Ispanijos regionų – Galisijoje. Tai nuostabus miestas, savo dydžiu panašus į Kauną. Korunjos krantus skalauja Atlanto vandenynas, ją puošia gražūs paplūdimiai, statūs skardžiai, ilga promenada, daug skulptūrų, na, galėčiau kalbėti ir kalbėti. Nežinau, ar tai dėl smaragdinės žalumos, ar dėl šventų Santiago de Kompostela kelių, vagojančių ją iš visų pusių, ar dėl ten gyvenančių žmonių, bet Galisija yra magiškas regionas.

Elena3Oras

Žinoma, magiškame regione ir oras turi būti magiškas. Vasarį nuvykus į Ispaniją tikėjausi, kad bus šilčiau nei Lietuvoje, bet mane pasitiko šerkšnas. Žiema ten gan lietinga ir vėsi, tačiau, atėjus pavasariui, vis dažniau atkeliauja ir šilti orai, kol galiausiai netikėtai kovo mėnesį jau gali lėkti į paplūdimį. Nepamirškit, kad oras magiškas, tad visai nieko keista, jei, pasideginus paplūdimyje, kitą dieną teks rengtis žieminę striukę, nes temperatūra geriausiu atveju sieks 13 laipsnių. Visgi kuo toliau, tuo daugiau laiko prabėga paplūdimyje ir tik karts nuo karto užpuola lyg iš kibiro pilantis lietus.

Kalba

Prieš vykdama į Erasmus+ jau kiek mokėjau ispanų kalbą. Būtent todėl ir rinkausi Ispaniją, nes norėjau pasipraktikuoti ir patobulėti. Visgi Galisija nevisai yra Ispanija ir ten vyrauja galisų kalba. Negaliu sakyti, jog mano ispanų kalbos žinios nepatobulėjo, tačiau teko priprasti nuolat girdėti ir matyti būtent galisų, o ne ispanų kalbą. Na, o dėl anglų... Su vietiniais šia kalba tikriausiai nesusišnekėsit, bet jaudintis nėra ko – gestus supranta visi ir padeda noriai.

Universitetas

Beveik visi La Korunjos universiteto (Universidade da Coruña) fakultetai yra išdėstyti vienoje vietoje. Mano (filologijos) fakultetas įsikūręs pačioje kalno viršūnėje. Pasirinkti dalykus nebuvo labai sudėtinga, sandus ir dėstymo kalbą galima rasti universiteto puslapyje. Sunkiau buvo jau nuvykus, kuomet reikėjo susidėlioti tvarkaraštį. Ne visiems taip pasisekė kaip man, tačiau aš likau labai patenkinta dėstytojais. Visi, su kuriais teko susidurti, puikiai kalbėjo angliškai, dėstė įdomiai ir labai skirtingai.

ESN Coruña

ESN Korunjoje turi gan didelę komandą, kurios darbu likau tikrai patenkinta. Jie vykdo buddy programą, tad dar būdama Lietuvoje turėjau su kuo pasikonsultuoti. Mano buddy Miguel pasitiko mane stotyje, padėjo įsikraustyti į butą, susitvarkyti reikalus universitete. ESN taip pat vykdo daug renginių, kelionių po Galisiją. Vos atvykus jau buvo sudaryta viso mėnesio veiklos programa.

Kelionės ir nuvykimas

Galisijoje yra tikrai daug ką pamatyti, šis regionas labai gražus, žalias. Įvairias vietas ir miestus galima pasiekti traukiniais, autobusais, na, o pigiausias variantas – BlaBlaCar. Jei sugalvosite keliauti kažkur toliau, La Korunjoje bei netoli esančiame Santiago de Kompostela yra oro uostai.

Į pačią Korunją nuvykti iš Lietuvos nėra itin lengva. Patogiausia iš Vilniaus ar Kauno skristi į Londoną, iš ten į Santiago de Kompostelą, o tada traukiniu pasiekti Korunją. Kitas, kiek labiau varginantis, variantas – skristi į Madridą, o iš ten link Korunjos šešias valandas važiuoti traukiniu arba aštuonias valandas važiuoti autobusu.

Viešasis transportas

Korunjoje svarbiausius objektus nesunku pasiekti pėsčiomis. Jei reikia nuvykti kažkur toliau, mieste važiuoja autobusai. Dažniausiai naudositės kas penkias minutes važiuojančiais UDC autobusais, kurie kursuoja nuo Pontevedros aikštės (Plaza Pontevedra), esančios centre, iki universiteto (kelionė trunka apie dvidešimt minučių). Atsiskaityti už bilietus patogiausia viešojo transporto kortele, kurią pasipildyti reikia specialiuose bankuose esančiuose aparatuose, panašiuose į bankomatus. Autobuse kortelė tiesiog priglaudžiama prie komposterio ir pinigai už kelionę nuskaitomi. Vienas bilietas kainuoja 0,85 €, perkant bilietą pas vairuotoją – 1,3 €.

Maistas

Jei mėgstate jūrų gėrybes taip kaip aš, kulinariniu požiūriu atvyksite į rojų. Žuvies ir kitų gėrybių gausu ir jų kokybė labai gera. Vienas populiariausių delikatesų – aštuonkojis. Jei toks maistas jums ne prie širdies, nesijaudinkite, Galisijoje gausu ir kitokių patiekalų.

Pramogos

Mieste gausu restoranų, kavinukių, užkandinių, barų, klubų. Yra nemažai prekybos centrų. Futbolo stadione galima stebėti RC Deportivo rungtynes. Šiltuoju metų laiku pati didžiausia pramoga, žinoma, yra paplūdimys.

Kainos

Na, kainos įvairios. Drabužių galima rasti pigesnių, tačiau maisto produktų kainos kiek didesnės. Žinoma, viskas priklauso nuo parduotuvės, kurioje lankomasi. Užkąsti galima ir už 1 €. Būsto nuoma vidutiniškai kainuoja apie 200 €, dar prisideda mokesčiai. Viešajam transportui per savaitę išleisdavau iki 10 €, pasibaigus paskaitoms autobusais beveik nebesinaudojau.

Stengiausi aprašyti svarbiausius aspektus, bet, jei dar kyla klausimų, drąsiai kreipkitės:

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku