Kviečiame kartu švęsti Šv. Liucijos dieną!

liucijaGruodžio 15 d. 12.00 val.  Anglų ir švedų kalbų studijų programos studentai ir dėstytojai kviečia visus į tradicinę Švedijos šventę – Šv. Liucijos dieną* VU Kauno fakultete.

Jau antrą kartą šią jaukią šviesos grįžimo šventę fakulteto bendruomenė minės Kauno evangelikų liuteronų Švč. Trejybės bažnyčioje (Muitinės g. 8a.). Anglų ir švedų kalbų programos pirmo kurso studentai giedos tradicines Šv. Liucijos giesmes, po to visi renginio dalyviai rinksis į „fiką“ VU KnF Žalčio menėje.

* Šv. Liucija, kurios vardas, išvertus iš lotynų kalbos, reiškia šviesą, kadaise gyveno Sicilijoje ir buvo uoli krikščionė. Šiandien Švedijoje ši šventė švenčiamane tik bažnyčiose, bet visur – vaikų darželiuose, mokyklose, gatvėse, darbe, namuose, o šv. Liucijos dieną giedamas giesmes moka beveik visi švedai. 

Šv. Liucijos procesija atrodo kaip tikra bažnytinė procesija. Paprastai būna išrenkama viena mergina – Liucija, jai uždedamas vainikas su degančiomis žvakėmis, o už jos stovi baltai apsirengusios „pamergės“ su žvakėmis rankose. Procesijos gale eina skrybėlėti vaikinai, rankose laikydami žvaigždes.Tradicinis šios šventės Švedijoje gėrimas – glogas, kuris taip pati geriamas per Kalėdas, kurios Skandinavijoje vadinamos Jul. Dar vienas nuo Liucijos šventės neatsiejamas dalykas – šafraninės Liucijos bandelės, vadinamos lussekatter arba lussebullar.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku