Lietuvių filologijos ir reklamos studijos – ir už universiteto sienų

Lietuviu filologija ir reklamaVU Kauno fakulteto Lietuvių filologijos ir reklamos antro ir trečio kurso studentės dalykines žinias papildė užsiėmimuose, kurie lapkričio pabaigoje – gruodžio pradžioje  vyko Kauno apskrities viešosios bibliotekos Senųjų ir retų spaudinių skyriuje ir Kauno regioniniame valstybės archyve.

Įprastas akademines paskaitas studentams daug patrauklesne forma paįvairino VU KnF Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto docentė dr. Skirmantė Biržietienė, profesorė dr. Skirmantė Šarkauskienė ir lektorė dr. Eglė Gabrėnaitė.

Jų iniciatyva „Teksto interpretacijos“ seminarą studentės išmainė į pasivaikščiojimą po K. Donelaičio gatvėje įsikūrusio Kauno apskrities viešosios bibliotekos Senųjų ir retų spaudinių skyriaus erdves, kur buvo supažindintos su daugiau nei 20-čia metų veikiančia senųjų spaudinių ekspozicija. Trečio kurso studentės „Retorikos pagrindų“ ir „Propagandos ir reklamos“ seminarų metu aplankė Kauno regioninį valstybės archyvą.

Pabuvojus retų spaudinių skyriuje susidomėjimas senąja literatūra padidėjo

lfr vu knfMilžiniškame ir itin šaltame kambaryje sandariai apdengtais langais, aukštomis lubomis ir su tamsiu fortepijonu kampe studentės pasijuto lyg atsidūrusios bent šimtą metų atgal. Aplink – išskirtiniai meniniai knygų įrišimai, pirmieji lietuviški laikraščiai, Cicerono ir kitų senovės rašytojų bei žymių visuomenės veikėjų knygos. Pasakojimais apie unikalius knygų viršelių dekoravimo būdus, jų išleidimų istorijas ir net raganavimą Lietuvoje dalinosi svetingai svečius iš Vilniaus universiteto Kaune sutikusios vyriausioji bibliotekininkė Edita Rudminaitė ir vyresnioji bibliografė Gabrielė Gibavičienė.

Studentės ne tik sužinojo apie bibliotekoje saugomus senuosius antikinės, Renesanso ir Baroko literatūros raštus, bet galėjo juos ir pamatyti, o šio skyriaus darbuotoja Gabrielė Gibavičienė, VU KnF Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto doktorantė, papasakojo apie senąją lietuvių kelionių literatūrą. Pasak lietuvių filologiją ir reklamą studijuojančių merginų, įdomu ir naudinga buvo susipažinti su senuoju korteliniu bibliotekos katalogu, daugiau sužinoti apie senųjų spaudinių skaitmeninimo darbus ir galimybę surasti senąsias knygas epaveldas.lt svetainėje.

Šios neįprastos paskaitos dalyviai net išbandė popieriaus restauravimo technologijas ir subtilybes, mat, antroji ekskursijos dalis dėstytojoms ir studentėms suteikė galimybę trumpam pasijusti šio bibliotekos skyriaus darbuotojomis. Parengtos darbo vietos ir specialios priemonės, skirtos sutvirtinti pažeistus leidinių lapus, leido gyvai patirti, kaip vykdomi knygų restauravimo darbai, ir suprasti, kaip svarbu saugoti senus leidinius ir kiek kruopštumo prireikia, kad būtų atkurtas kiekvienas toks pažeistas puslapis. Apie ypatingus knygų restauravimo darbus ir jų atlikimo etapus išsamiai pasakojo ir taisyklingai juos atlikti mokė E. Rudminaitė.

Senųjų ir retų spaudinių skyriuje popietę praleidusios studentės sako, kad susidomėjimas senąja literatūra išaugo, todėl ir teorinės paskaitos apie ekskursijoje matytus kūrinius tapo daug įdomesnės ir reikšmingesnės.

lfr knf 2017Semtis retorikos, propagandos ir reklamos pavyzdžių – į archyvą

Pirmą gruodžio pirmadienį Lietuvių filologijos ir reklamos trečio kurso studenčių grupė „Retorikos pagrindų“ ir „Propagandos ir reklamos“ seminarų metu aplankė Kauno regioninį valstybės archyvą. Studentėms vadovavo dėstytojos dr. Eglė Gabrėnaitė ir doc. dr. Skirmantė Biržietienė. VU Kauno fakulteto atstovės domėjosi archyve pristatyta paroda „Žvilgsnis į Laikinosios sostinės kultūrinį gyvenimą“. Šioje parodoje eksponuojami 1935–1936 metų Kauno m. savivaldybės Skelbimų lipinimo biuro dokumentai – įvairių kultūrinių renginių afišos ir skelbimai, taip pat garsių  Pirmosios Lietuvos respublikos menininkų asmens dokumentai – piliečių vidaus pasų kortelės, užsienio pasai, kiti dokumentai. Parodos rengėja Kauno regioninio valstybės archyvo Dokumentų naudojimo skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Ambraškienė ne tik aprodė ekspoziciją, bet ir išsamiau supažindino su specifiniu archyvarų darbu, parodė skirtingų laikotarpių dokumentų saugojimo patalpas, suteikė galimybę studentėms pačioms apžiūrėti tarpukariu LR piliečiams išduotų pasų korteles, ranka braižytus teritorijų žemėlapius, paskaitė įsimintinų to laikotarpio piliečių raštų ir prašymų įvairioms valdžios institucijoms pavyzdžių.

Už iniciatyvas ir prasmingai praleistą laiką  dėkojame savo dėstytojoms ir Kauno apskrities viešosios bibliotekos Senųjų ir retų spaudinių skyriaus atstovėms E. Rudminaitei ir G. Gibavičienei bei Kauno regioninio valstybės archyvo Dokumentų naudojimo skyriaus vyr. specialistei N. Ambraškienei.

Lietuvių filologijos ir reklamos studijų programos II ir III k. studentės

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku