Ar instrukcijos gali įveikti kultūrinius skirtumus?

„Tai ne paskaita, tai – diskusija, tad kviečiu kalbėtis“ – dalytis mintimis ir patirtimi VU KnF studentus kvietė Jevgenijus Kaplanas iš tarptautinės finansinių paslaugų grupės „Barclays“. Šioje apie 50 mln. klientų penkiuose žemynuose turinčioje įmonėje, kasdien kuriančioje naujus ryšius su žmonėmis iš viso pasaulio, paslaugų kontrolės vadybininku dirbantis J. Kaplanas paskaitos Vilniaus universitete Kaune metu (2017 11 23) drauge su studentais ieškojo atsakymo į klausimą,  kaip suprasti kultūrinius skirtumus, kurie kartais, ypač darbinėje aplinkoje, gali sukelti tiek daug nesklandumų.

Nuo pirmųjų akimirkų aktyvus ir draugiškas svečio bendravimas su „Derybų kalbos“ ir „Lyginamosios civilizacijų istorijos“ dalykų besiklausančiais studentais juos įtraukė į samprotavimus apie tai, kaip atsiranda skirtingi tų pačių situacijų vertinimai. Pasitelkdamas palyginimus bei žinomus pavyzdžius, jis analizavo konkrečias situacijas, skatino nagrinėti kultūrinius stereotipus ir klausti, iš kur jie atsiranda ir ar yra teisingi.

Jevgenijus Kaplanas pateikė mokslinių tyrimų rezultatus, kurie atskleidė, kaip skirtingai tose pačiose situacijose elgiasi skirtingų tautų atstovai. Auditorija buvo skatinama įžvelgti dėsningumus, kuriuos svečias siejo su pasaulio regionų vystymusi, istorija ir kultūriniu identitetu. Tiek klausytojai, tiek svečias sutiko, jog vienoks elgesys labiau būdingas centrinės bei Šiaurės Europos šalims ir kiek kitoks – Rytų ir pietinėms valstybėms. Nors, kaip pastebėjo ir diskusijos dalyviai, ne visos tautos atitinka šią nuostatą, todėl suprasti kultūrinius skirtumus ir nėra taip paprasta.

„Barclays“ atstovas provokavo studentus, užduodamas netikėtus klausimus, kurių atsakymai skatino remtis vertybiniu pagrindu bei supratimu. Taip pat auditorija visos diskusijos metu buvo itin skatinama reikšti savo mintis, o tai ne tik padėjo suprasti, kokie įvairūs mes patys, bet ir iššaukė nuotaikingus debatus.

 „Nėra vieno atsakymo, vienos instrukcijos, kaip derėtų elgtis, turbūt niekas to nežino, – paskaitą-diskusiją apibendrino Javgenijus Kaplanas, – tačiau visada galime paklausti žmogaus, ar tam tikras elgesys jo kultūroje yra priimtinas. Dažniausiai Jums bus maloniai atsakyta, nes žmonės įprastai mėgsta, kuomet kiti domisi jų kultūra. Juk ir mes, lietuviai, maloniai papasakojame apie savo šalį.“ –diskusijos pabaigoje kalbėjo J. Kaplanas ir sulaukė aplodismentų ir šypsenų.

Benita Balsytė,

Lietuvių filologijos ir reklamos I k. studentė 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku