Įspūdingos akademinės patirties Kinijoje atgarsiai

Kinija A MikalauskienePo intensyvios akademinės veiklos Šanchajaus (Kinija) universitete į įprastą profesinę darbotvarkę Vilniaus universitete Kaune vėl  įsitraukė dvi VU Kauno fakulteto atstovės – prof. Dalia Štreimikienė ir prof. Asta Mikalauskienė iš Ekonomikos, finansų ir vadybos instituto. Šanchajaus universiteto (SHU-UTS SILK Business School Shanghai University P.R. China) kvietimu VU KnF profesorės 4 mėnesius (2017 m. gruodį - 2018 m. kovą) ten dirbo pedagoginį ir mokslinį darbą kviestinio profesoriaus pozicijose.

Stažuotės metu mokslininkės didžiausią dėmesį skyrė moksliniams tyrimams darnaus vystymosi ir darnumo vertinimo energetikos, aplinkosaugos ir vadybos srityse. Su Šanchajaus universiteto mokslininkais buvo atlikti tyrimai, vertinant Kinijos darnaus vystymosi perspektyvas ir klimato kaitos iššūkius, parengtos bendros publikacijos. Buvo rašomi projektų pasiūlymai Šanchajaus universiteto išskirtinių užsienio ekspertų fondui. Laimėtas finansavimas pagal vieną paraišką trumpos trukmės tyrimams finansuoti. Bendradarbiavimas su Kinijos mokslininkais tęsiamas ir pasibaigus stažuotei.

Taip pat šios ilgalaikės stažuotės metu Šanchajaus universiteto studentams prof. dr. Asta Mikalauskienė skaitė tris dalykus: Management and Organization, Innovation and Entrepreneurship, Integrating Business Perspectiv. Profesorė dr. Dalia Štreimikienė dėstė Cross Cultural Management.

Kinija D Streimikiene ir A Mikalauskiene Sanchajaus universiteteŠanchajaus universitetas – vienas didžiausių Kinijos universitetų

Šanchajaus universitetas (上海 大学 Shànghǎi Dąxué), sutrumpintas kaip SHU arba Shangda (上 大 Shàngdà), yra valstybinis universitetas, įsikūręs Šanchajuje, Kinijoje. Šanchajaus universitetas yra vienas iš didžiausių šalies universitetų, išsidėstęs trijuose miesto rajonuose: Baoshan, Jing'an ir Jiading. Jis įkurtas 1922 metais, o 1994 m. sujungus tuo metu veikusius keturis universitetus, Šanchajaus universitetas tapo vienu iš geriausių universitetų Kinijoje.

Šanchajaus universitetas apima 28 mokyklas ir 2 nepriklausomus skyrius. Jame vykdomos 71 bakalauro studijų programa, 221 magistro studijų programa, 17 inžinerinių magistro studijų programų, 117 doktorantūros studijų programų, 17 podoktorantūros programų ir 2 MBA programos. Šiuo metu universitete studijuoja apie 39 000 studentų, iš kurių – 23 000 bakalauro studijas pasirinkusių studentų, 11 000 magistro studijas, 1500 doktorantų ir daugiau nei daugiau nei 3500 tarptautinių studentų iš daugelio pasaulio šalių.

Šanchajaus universitete veikia 72 mokslinių tyrimų institutai ir pažangių aukštųjų technologijų plėtros parkas. Universitetas išsiskiria didele įtaka fundamentaliųjų tyrimų srityje ne tik šalies, bet ir tarptautinių mokslinių tyrimų srityje.

Kinija D Streimikiene„Nepaprastai dideli kultūriniai skirtumai ir žavėjo, ir baugino“

Profesorė A. Mikalauskienė prisipažįsta, kad sprendimas dalyvauti konkurse dėstymo ir moksliniam vizitui į Šanchajaus universitetą buvo priimtas ne per vieną akimirką. „Egzotiška ir pakankamai svetima šalis, kultūra, studijų proceso organizavimas,  – viskas kėlė abejonių. Tačiau viliojo tiek naujos patirties galimybės, tiek galimybė sužinoti daugiau apie galimai kitokį studijų ir mokslo organizavimą ir  siekis inovatyviomis idėjomis, kaip gerinti studijų kokybę, pasidalinti po stažuotės sugrįžus į savo universitetą“, -  pasakoja profesorė.

Nors Šanchajuje abi VU KnF mokslininkės lankėsi nebe pirmą kartą, tačiau mokslinė veikla, pedagoginė praktika ir didžiulis kultūrinis skirtumas tapo iššūkiu daugelį pasaulio šalių aplankiusioms dėstytojoms. Pasak prof. A. Mikalauskienės, vos nuvykusias jas stebino daugybė dalykų: auditorijų dydis, studentų skaičius (grupėse ne mažiau 70 studentų), valgymas paskaitų metu (studentams neleidžiama naudotis mobiliaisiais telefonais, tačiau paskaitų ir seminarų metu jiems nedraudžiama užkandžiauti ar net valgyti šiltą maistą). Šitas įprotis netgi skatinamas, todėl ir iš kitų šalių atvykusiems dėstytojams tenka prie to priprasti. Buvo kiek keistas ir lietuvio būdui neįprastas studentų ir dėstytojų geranoriškumas, mat, pagalbos galima sulaukti jos visiškai nesitikint pačiose keisčiausiose situacijose arba tiesiog gatvėje.

„Kiniečiams studijos – nepaprastai svarbus gyvenimo etapas, o siekdami kuo geresnių rezultatų jie atiduoda visas jėgas ir laiką“

Profesorė Dalia Štreimikienė pastebi, kad nors Kinija yra vadinama kolektyvistine šalimi, kurioje gajus bendruomenės jausmas, tačiau akademinėje bendruomenėje sparčiai plinta amerikietiškas mokymosi ir mokymo metodas, kai kiekvienas iš studentų yra atsakingas už save ir tarsi nemato greta esančių kolegų. „Tai suprantama, kai studentų grupėse –  mažai studijuojančių, tačiau tampa nemenka problema dideliuose akademiniuose srautuose, nes tada ypatingai sunku kontroliuoti studijų procesą ir objektyviai vertinti kiekvieną. Visi iš 70-ties grupės studentų seminarų metu nori pasisakyti, bando pirmauti ir gauti kuo geresnį įvertinimą. Todėl paskaitos neretai užsitęsdavo, nes reikėjo atsakyti į daugybę klausimų ir išsklaidyti daugybę abejonių“, - prisimena prof. D. Štreimikienė ir prof. A. Mikalauskienė.

VU Kauno fakulteto dėstytojos pasakoja, kad Šanchajaus universitete dėstoma tiek kinų, tiek anglų kalbomis. Tačiau visi be išimties studentai privalomai mokosi anglų kalbą, kurią dėsto išimtinai iš Jungtinės Karalystės kviečiami anglų kalbos specialistai. Tokiu būdu stengiamasi, kad studentai puikiai mokėtų anglų kalbą, laisvai ja bendrautų, skaitytų mokslinę literatūrą, rašytų darbus. Anglų kalbos egzaminai laikomi kasmet, pradedant nuo paprastos ir baigiant specialybine kalba. Todėl sėkmingai baigusiems studijas studentams yra lengviau įsidarbinti tarptautinėse kompanijose, gauti gerai apmokamą ir kvalifikuotą darbą arba išvykti dirbti į kitas šalis.

„Tiek studentai, tiek vietiniai dėstytojai labai myli ir gerbia savo šalį, jos valdžią ir visuomenės sanklodą. Kiekvienas iš jų yra tikras savo šalies patriotas. Kiekvienas su didele meile kalba apie savo miestą, iš kurio atvyko studijuoti į Šanchajų, su pagarba pasakoja apie savo tėvus bei giminaičius. Ir kiekvienam iš jų studijos yra nepaprastai svarbus gyvenimo etapas, kuriame jie atiduoda visas savo jėgas ir laiką, kad pasiektų kuo geresnius rezultatus“, - pagarbiu kinų požiūriu į savo šalį, gimtinę, šeimą ir studijas žavisi prof. A. Mikalauskienė ir priduria, kad visame pasaulyje jaunas žmogus turi ir asmeninį gyvenimą, kurį išduoda susižavėjimo žvilgsniai, nuraudę skruostai ar kitokie asmeninius jausmus atskleidžiantys ženklai, neturintys tautybės...

VU Kauno fakulteto Ekonomikos, finansų ir vadybos instituto profesorės Asta Mikalauskienė ir  Dalia Štreimikienė sako, kad dėstymas svetimoje šalyje paliko gilų įspūdį ir sukrovė neįkainojamą patirties bagažą, o bendra mokslinė veikla su kolegomis leido užmegzti glaudžius ryšius, kurie toliau turėtų tik stiprėti. Mokslininkės įsitikinusios, kad šios tarptautinės patirties tąsa ilgalaikėje perspektyvoje bus bendros mokslinės publikacijos, dalijimasis gerąja patirtimi ir bendrų mokslinių projektų rengimas su Šanchajaus universiteto ir kitais Kinijos mokslininkais .

Nuotraukos – iš asmeninių prof. A. Mikalauskienės ir D. Štreimikienės archyvų.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku