Dėl bendradarbiavimo susitarė Vilniaus universitetas ir Romualdo Del Bianco fondas (Italija)

Memorandumo pasirašymo akimirkaaaVilniaus universiteto Kauno fakulteto (VU KnF) profesorė dr. Gabija Bankauskaitė  XII tarptautinėse studentų dirbtuvėse “Linguocultural Space of the City with Special Reference to Worl Famous People and Florentine Handicrafts”  („Kalbinės ir kultūrinės miesto erdvės sąsajos su pasaulio garsenybių kūryba ir Florencijos amatais“), kurios vyko 2017 metų lapkričio 5–12 dienomis Florencijoje, užmezgė glaudžius bendradarbiavimo ryšius su renginio organizatoriais – Romualdo Del Bianco fondu (Fondazione Romualdo Del Bianco®) ir tarptautiniu institutu Life Beyond Tourism® (http://www.lifebeyondtourism.org/). 2018 metų kovo 3–4 dienomis Florencijoje įvykusioje XX tarptautinėje asamblėjoje ir fondo ekspertų simpoziume profesorės iniciatyva buvo pasirašytas „Supratimo memorandumas“ (“Memorandum of Understanding – LIFE BEYOND TOURISM®”) tarp Vilniaus universiteto ir Romualdo Del Bianco fondo.

http://naujienos.vu.lt/bendradarbiavimo-praktikos-ir-tobulinimosi-galimybes-italijoje/

Prof. Gabija Bankauskaitė ir fondo prezidentas Paolo Del Bianco 1Atvertos galimybės bendradarbiauti ir tobulintis Italijoje

Dokumente numatyta stiprinti šalių bendradarbiavimą kultūrinės ir švietimo veiklos srityse siekiant didinti supratimą apie teritorijų kultūrinį identitetą, dalintis informacija, keistis gerosios turizmo patirties pavyzdžiais. Vilniaus universiteto dėstytojai ir studentai kviečiami identifikuoti tradicines vietinio kultūrinio paveldo formas, stiprinti paveldo ir kultūrinės tapatybės sąsajas, dalyvauti fondo renginiuose ir taip plėtoti tarpkultūrinį dialogą, tarptautiniu lygmeniu populiarinti vietos amatus, istorines ir kultūrines vertybes. Fondas įsipareigoja Vilniaus universitetui padėti surengti mokymo kursus dėstytojams, daugiausia dėmesio skirti Life Beyond Tourism® filosofijai, turizmo iniciatyvos principams bei gerajai praktikai. O VU Kauno fakulteto filologinių specialybių studentai galės savo kompetencijas tobulinti atlikdami praktiką fonde, padėdami organizuoti ir koordinuoti tarptautinius renginius.

Dėstytojai kviečiami dalyvauti intensyviuose kursuose, kuriuose bus teoriškai ir praktiškai koncentruojamasi į Life Beyond Tourism® filosofiją ir judėjimą bei šiomis idėjomis grindžiamas švietimo, turizmo ir paveldo sritis. Kursai vyks Florencijoje 2018 metų gegužės 14–18 d., spalio 22–26 d., 2019 m. sausio 28 d. – vasario 1 d. Vilniaus universiteto darbuotojams, pasirašiusiems „Supratimo memorandumą“, numatytos specialios finansinės sąlygos dalyvauti kursuose. Fondo atstovai ir Ivanovo (Rusija) valstybinio universiteto prorektorės Olgos Michailovnos Karpovos komanda 2018 m. lapkričio 5–11 dienomis kviečia Vilniaus universiteto dėstytojus ir studentus dalyvauti XIII tarptautinėse studentų dirbtuvėse Florencijoje. Daugiau informacijos galima rasti tarptautinio žurnalo „Respectus Philologicus“ naujausio numerio anonsų skyriuje, taip pat internete: http://www.istitutointernazionalelbt.org/en/corsi-lbt/formazioneper-formatori/; http://www.lifebeyondtourism.org/events/linguocultural-space-iilbt/.

Studentus Romualdo Del Bianco fondas kviečia dalyvauti tarptautiniame fotografijos konkurse “Heritage for Planet Earth” (kultūros ir gamtos paveldo trapumo, Žemės  pusiausvyros ir klimato kaitos tematika) ir laimėti piniginius prizus. Daugiau informacijos: http://www.lifebeyondtourism.org/photocontest/heritageforplanetearth_eng/.

Dalyvavimą įvairiose kultūrinėse ir kūrybinėse iniciatyvose skatina ir Italijos Respublikos Užsienio reikalų ir tarptautinio bendradarbiavimo ministerija, finansuojanti Italijos ir užsienio šalių (taip pat ir Lietuvos) dėstytojų, ekspertų ir kultūros veikėjų mainus, suteikdama finansinę paramą. Mainų tikslas – plėtoti intensyvesnius dvišalius kultūrinius ryšius abi šalis dominančiose srityse skatinant universitetų ir tyrimų centrų bendradarbiavimą. Dėl paraiškų ir dokumentų teikimo Italų kultūros institutui konsultuoja VU Mokslo ir inovacijų departamentas.

Prof. Gabija Bankauskaitė ir fondo sekretorius Simone GiomettiRomualdo Del Bianco fondas (Fondazione Romualdo Del Bianco®)

Romualdo Del Bianco fondas yra nepelno Florencijos institucija, bendradarbiaujanti su daugiau nei 500 institucijų 82-jose šalyse 5-iuose žemynuose, remianti daug kultūrinių renginių, skatinanti keistis žiniomis studentus, akademikus ir specialistus iš įvairių šalių, sukūrusi platų bendradarbiaujančių universitetų, bibliotekų, muziejų, ambasadų, konsulatų, viešų ir privačių kultūros institucijų bei organizacijų visame pasaulyje tinklą. Fondo atstovų nuomone, tarpkultūrinį dialogą itin skatina menas ir architektūra. Todėl organizacijos pastangos pirmiausia nukreiptos į kultūros, istorijos, meno ir architektūros artefaktų išsaugojimą. Fondo šūkis: „Atraskime praeitį kartu – dirbkime kurdami bendrą ateitį“.

Fondas orientuojasi į jaunimą, tiki, kad jauni žmonės yra atviriausi bendravimui ir žinioms apie savo bendraamžių tradicijas ir kultūrą kitose šalyse. Būtent jaunimas yra itin aktyvus ieškodamas žinių apie įvairių kultūrų istoriją ir meną. Fondo atstovai kasmet Florencijoje organizuoja tarptautines kūrybines studentų dirbtuves, dėstytojų mokymus, sukviečia jaunimą ir dėstytojus iš viso pasaulio, iš įvairių universitetų skatindamas tarpkultūrinius mainus. Fondo atstovai pabrėžia, kad meno ir architektūros paveldo grožio bei universalumo vertė susijusi su jos galiomis skatinti kultūrinius ir asmeninius žmonių mainus. Per įvairius susitikimus, parodas, koncertus ir kitas fondo remiamas iniciatyvas skirtingų kultūrų studentai gali susipažinti, keistis žiniomis ir stiprinti draugystės ryšius. Fondo motto: „Taika pasaulyje tarp įvairių šalių jaunų žmonių, kurią skatina kultūra. Susitikime, susipažinkime, supraskime vienas kitą, ugdykime tautų tarpusavio draugystę“.

Fondo atstovai atkreipia dėmesį į tai, kad globalumo eroje bet kuri istorinė erdvė, pritraukianti turistus, gana radikaliai pasikeičia. Tai tarptautinio turizmo, kurį plėtoja verslas, pasekmė. Skubantis turistas dažniausiai nėra motyvuotas užmegzti draugiškus ryšius su istorinės vietos gyventojais. Siekdamas pajamų, miestas dirba turistams, tad abipusiai vietos bendruomenės ir turizmo vartotojų mainai dažniausiai apsiriboja tik prekyba. Kai kurioms istorinėms vietoms tai jau kelia rimtų grėsmių, kenkia vietos gyventojų bendruomenei, infrasruktūrai, blogina jų gyvenimo sąlygas ir juos nuteikia prieš įplaukų nešėjus. Netinkamai organizuojamas turizmas žaloja vietos kultūrą, o bendruomenę stumia iš miesto. Būtent todėl fondas organizuoja daug kasmetinių renginių ir siekia, kad Florencijos lankytojai pažintų ne komercinę Toskanos sostinę, o pajustų unikalios ir savitos Vakarų Europos kultūros bei meno mekos dvasią, neskubėdami susipažintų su miesto verslais, amatininkų darbais, mokslininkų tyrimais, saugomais meno, kultūros, architektūros, istorijos artefaktais, pasijustų ne miesto svečiais, o laikinais gyventojais.

Parengta pagal VU KnF Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto prof. Gabijos Bankauskaitės informaciją.

Nuotraukos – iš asmeninio prof. G. Bankauskaitės albumo (XX-ojoje tarptautinėje Romualdo del Bianco fondo asamblėjoje ir Life Beyond Tourism 2018 simpoziume Florencijoje).

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku