Režisierius Vytautas Balsys: „Svarbiausia yra pasakojimo įtaiga“

vuknf VBalsysGegužės 17 dieną Vilniaus universiteto Kauno fakultete vyko susitikimas su teatro, kino režisieriumi ir aktoriumi Vytautu Balsiu. Charizmatiškasis kūrėjas, pastatęs ne vieną TV ir kino filmą, kūręs televizijos apybraižas, LRT radijo spektaklius bei spektaklius Kauno mažajame teatre, Kauno dramos teatre ir kt., su VU KnF Audiovizualinio vertimo programos I kurso studentais dalijosi savo patirtimis ir išgyvenimais kino ir teatro pasaulyje.

„Likimo dovana – pažintis su legendiniu režisieriumi Vytautu Žalakevičiumi“

V. Balsys pripažino, kad patirčių kine buvo įvairiausių, tačiau didžiausią įspūdį ir įtaką jam padarė susitikimas su režisieriumi Vytautu Žalakevičiumi. Labai įdomu buvo išgirsti, kad stodamas į Aukštuosius kino režisūros kursus, kuriems vadovavo V. Žalakevičius, Vytautas turėjo trimis kadrais pristatyti sugalvotą įvykį. Prisimindamas V. Žalakevičių, mūsų svečias pasakojo apie kino meistro namuose vykusias paskaitas, nes studentų nebuvo daug. Kai nagrinėdavo scenarijų, jų mokytojas V. Žalakakevičius visada klausdavo: „Kodėl? Kodėl taip atsitinka? Kodėl, pavyzdžiui, lyja?“. Pasak V. Balsio, tai būdavo patys sunkiausi klausimai, į kuriuos kartais net tekdavo atsakyti vienu žodžiu: „todėl“.
„Režisierius turi viską žinoti. Pats V. Žalakevičius labai daug dirbdavo, todėl daug reikalavo ir iš kitų. Tačiau visi pokalbiai su juo pažadindavo pasąmonę. Jį domino viskas – nuo meilės iki politikos,“ – sakė V. Balsys ir savo pasakojimą apie ypatingus V. Žalakevičiaus mokymo metodus paįvairino prisimindamas kelis linksmus nuotykius, kuriuos jie patyrė kartu. Savo mokytojui režisierius ir aktorius negailėjo gerų žodžių, sakydamas, kad Vytautas Žalakevičius buvo labai įdomi, patraukli asmenybė, kurianti apie save įvairiausius mitus.
V. Balsys prisiminė ir savo diplominio darbo – filmo eigą ir pabrėžė, kaip svarbu yra gebėti atskleisti mintį ir kad to reikia mokytis. Darbą filmavimo aikštelėje jis įvardijo kaip laukimą – visas pasiruošimas darbui užtrunka, todėl kartais tinkamo momento tenka laukti labai ilgai.

vuknf2018„Kinas yra fabrikas, o aktorius yra ir žmogus, ir kūrėjas“

V. Balsys kalbėjo apie senojo ir dabartinio kino skirtumus, sunkumus teatre ir aktorystės ypatumus. Jis pabrėžė, kokia reikšminga yra pasakojimo įtaiga, ir pasakojo, kokios išraiškos priemonės tam pasitelkiamos, tačiau apgailestavo, kad šiais laikais daugumai režisierių tai nebėra taip svarbu. „Dabartinių kūrėjų tikslas yra tarnauti žiūrovams ir priblokšti juos filmavimo galia – efektais, technologijomis, bet ne pačia mintimi. Kai esi priblokštas, negali mąstyti“, - pastebėjo mūsų svečias.
Susitikimo metu aktorius ir režisierius V. Balsys kalbėjo apie aktorių pašaukimą ir fotogeniškumą, o trokštantiems būti aktoriais sakė patariantis pamėginti ir išsiaiškinti, ar jie pajėgūs imtis šio amato. Aktorystė, jo nuomone, yra savotiška saviapgaulė, nes eidamas į sceną asmeninį gyvenimą turi palikti už jos ribų: „Aktorius yra ir žmogus, ir kūrėjas“.
Labai linksma buvo išgirsti apie intymių scenų vaidybos specifiką. Pačią pirmą filmo „Miegančių drugelių tvirtovė“ filmavimo dieną, aktoriui (V. Balsio vaidmuo šiame režisieriaus Algimanto Puipos filme – Linas) su kolege teko vaidinti sceną lovoje. Pasak V. Balsio, filmavimas truko nuo ryto iki vakaro, o į filmą pateko tik keletas sekundžių iš nufilmuotos medžiagos. Vaidinti erotinėse scenose – tikras iššūkis, tačiau aktorius teigė, kad filmuodamasis jautė vidinį priešinimąsi nuo pradžios iki pabaigos ir jam tai buvo nepakeliama.
Kalbėdamas apie kino industrijos ypatumus V. Balsys teigė, kad „kinas yra fabrikas, o šiais laikais viskas yra daroma festivaliams. Egzistuoja tam tikra mainų sistema, o kino kokybė, kaip ir tam tikros prasmės, gali būti paprasčiausiai įteigiama“. Pasak režisieriaus, net ir bloga nuomonė gali būti gera reklama, o pagrindinis dalykas, ko nori kūrėjai, – kad grįžtų pinigai. Visgi, režisierius tiki ir, pasitelkęs Steve Jobs bei Bill Gates pavyzdžius, teigia, kad dažiausiai didžiausi dalykai yra sukuriami „garaže“, o žmogui labai svarbu išlikti nepriklausomam.

Labai džiaugiamės, kad VU KnF Ekonomikos, finansų ir vadybos instituto dėstytojos Ievos Vitkauskaitės iniciatyva susitikome su Vytautu Balsiu. Tai buvo labai nuoširdi, įdomi ir naudinga patirtis visiems dalyvavusiems.

Neda Pogoželskaitė
Audiovizualinio vertimo I k. studentė

Nuotraukos – Antano Untydi.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku