„Atgal į Japoniją!“ Neblėstantys VU KnF choro „Veni gaudere“ koncertinio turo įspūdžiai

IMG 806Auksaspalvis ruduo VU Kauno fakulteto merginų chorui „Veni gaudere“ (lot.: ,,atėjome džiaugtis!”) – pats darbymetis. „Ką  tik pasibaigė naujų narių atrankos, o dabar intensyviai ruošiamės svarbiems renginiams: tarptautiniam konkursui Baltstogėje (Lenkijoje), tradicinei VU KnF Studentų atstovybės akcijai „Sielų upė“ lapkričio 1 d. Kaune ir Lietuvos aukštųjų mokyklų chorų festivaliui Klaipėdoje. Lapkričio 17 d. festivalio klausytojams Klaipėdos universiteto Menų fakulteto koncertų salėje pristatysime repertuarą, kuris š. m. rugpjūčio 16-30 dienomis sužavėjo Japonijos publiką, o mus dar kartą mintimis sugrąžins į nuostabiai šioje šalyje praleistas dienas,“- pasakoja VU Kauno fakulteto merginų choro „Veni gaudere“ (https://www.facebook.com/VU.KnF.merginu.choras.VENI.GAUDERE) vadovė Adelė Mikalkėnienė, maloniai sutikusi išsamiau pasidalyti neblėstančiais įspūdžiais.

http://naujienos.vu.lt/vu-choristes-surenge-koncertini-tura-japonijoje/

IMG 1600„Veni gaudere“ kelionės į Japoniją iniciatyva 

Koncertinis turas po Japoniją vyko profesoriaus Rimanto Dapkaus (ASU) iniciatyva. Jau 25 metus trunkantis jo bendradarbiavimas su Japonijos Gifu universiteto (https://www.gifu-u.ac.jp/en/) mokslininkais ir asmeninė draugystė su profesoriumi Hiroshi Fujii išsiplėtojo ir į kultūrinio bendradarbiavimo sferą. Kolegos iš Japonijos palankiai įvertino choro „Veni gaudere“ menines programas ir pasiekimus įvairiuose konkursuose, todėl nutarė šį Vilniaus universiteto Kauno fakulteto merginų kolektyvą pakviesti koncertuoti Japonijoje. Šizuokos universiteto

(https://www.shizuoka.ac.jp/english/outline/index.html) OB Glee klubas ėmėsi iniciatyvos surasti finansinių išteklių chorisčių iš VU Kaune kelionei į Japoniją ir koncertinio turo programai. Japonijos partneriai taip pat užtikrino kolektyvo narių apgyvendinimą šeimose ir parengė turiningą pažintinę programą išvykoms po šią tolimą šalį.

IMG 1775Įspūdingas koncertinis turas 

Koncertų buvo daug. Merginų choras „Veni gaudere“ Gifu ir Nagano prefektūrose, taip pat Tokijuje surengė aštuonis pasirodymus skirtingose erdvėse: Gifu prefektūros bibliotekoje, Šizuokos universiteto „Sanaru“ salėje,  Hamamatsu muzikos instrumentų muziejuje, Nagojos Sumitomo Mitsui banko korporacijoje, Ibigavos miesto „Hanamomo“ koncertų salėje, Hakubos olimpiniame komplekse. Turą vainikavo choro apsilankymas Lietuvos Respublikos ambasadoje Japonijoje https://jp.mfa.lt/jp/lt/naujienos/choras-veni-gaudere-koncertavo-japonijoje-ir-apsilanke-lietuvos-ambasadoje. Po jo Lietuvos Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Japonijoje Gediminas Varvuolis su žmona ir ministras patarėjas Algimantas Misevičius dalyvavo baigiamajame „Veni gaudere“  koncerte Tokijuje.

Kolektyvas atliko lietuvišką repertuarą, kurio pagrindinė ašis – kompozitorės Dalios Kairaitytės chorinis ciklas lietuvių liaudies tekstais „Patarlių knyga”. Šiuolaikinėse akademinėse kompozicijose įkūnytos kontrastingos patarlės – nuo jautraus lyrinio „Kurčio miško” iki įtempto „Aukštai šoka“ ar šmaikštaus „Iki šv. Jono“ (kur „visi žmonės prašo lietaus ir viskas džiūsta...“) ir kt. –  kiekvieno koncerto metu kaustė klausytojų dėmesį ir sulaukė gausių komplimentų.

Japonijoje chorą maloniai stebino ne tik klausytojų gausa ir jų dėmesingumas, bet ir puiki koncertinių salių akustika.  Didelių erdvių (kai kurios iš jų talpina iki 700 žiūrovų) architektūriniai sprendimai leido keturiolikos dainininkių balsams skambėti be jokio papildomo įgarsinimo, patogiai ansambliuojant tarpusavyje. 

IMG 932Pažintis su egzotiškąja Japonija iš arti 

Po koncertų „Veni gaudere“ merginos neturėjo laiko nuobodžiauti. Nenuilstantys Šizuokos universiteto OB Glee klubo nariai, nepaisant garbaus amžiaus, kasdien buvo parengę intensyvų tvarkaraštį. Jų pastangų dėka buvo aplankyta gausybė Japonijos šventyklų, parkų, kalnų, arbatos ir vasabi plantacijos, turistų traukos objektai – Tokijo bokštas, Meilės tiltas Ibigavoje, Gifu pilis, muziejai. Gvildentos ir  kimono dėvėjimo paslaptys, mokytasi tradicinių šokių bon onori, valgymo lazdelių gaminimo ir t.t.

Kaskart buvo įdomu išbandyti japonų patiekalus. Dvi savaites trukusios viešnagės metu išragauta daugybė „devynių lėkštelių“ variantų – skirtingų vieno kąsnio patiekalų iš mėsos, žuvies, kiaušinių, daržovių ir, kas be ko, – ryžių. Skanauta tempura, įvairiausios sushi rūšys, nenuspėjami desertai, neprimenantys nieko europietiško, ir, suprantama, žalioji arbata.

Bendravimas. Pagarba. Parama. 

Bendri pietūs suburdavo gausybę žmonių – tiek klubo ir įvairių meno kolektyvų, su kuriais ką tik koncertuota scenoje, narių, tiek koncertų organizavimo personalo. Kitądien užtekdavo ir trumpo susibūrimo (vadinamojo tea party), kai buvo svarbu tiesiog susipažinti, pabūti kartu ir padainuoti. Ir taip kaskart! O dar vakarinė dalis! Viena įsimintiniausių akimirkų – barbekiu vakarėlis, kurį surengė Lietuvoje neseniai viešėjęs Gifu choro klubas, ir prie bendro šventinės vakarienės stalo įvykusi pažintis su garbingu svečiu – Gifu universiteto rektoriumi Hisataka Moriwaki.

Gausybės pagarbos ženklų choras sulaukė oficialių ir neoficialių priėmimų metu – Gifu prefektūros gubernatoriaus, miestų merų, verslo įmonių vadovų, vietos bendruomenių priėmimuose. Koncertų salės buvo pilnos žmonių. Choristes iš Kauno šiltai sutikdavo visuose meno mylėtojų klubuose. Maloniai stebino didelis žmonių domėjimasis choru ir išankstinis susipažinimas su jo veikla. Kolektyvą sveikinusiems japonams kliūtimi netapo net patiems lietuviams sudėtingas ištarti choro pavadinimas [Veni gaudère]. Matydamos valstybines Japonijos bei Lietuvos vėliavas ir pasitinkantį plakatą “WELCOME VENI GAUDERE”, prieš kurį chorą sveikinę garbūs asmenys dar ir nusilenkdavo, VU KnF choristės sunkiai tramdė džiaugsmo ašaras.

Choro „Veni gaudere“ koncertinį turą parėmė (lėšomis) virš keturiasdešimties Japonijos įmonių, o daugybė pavienių žmonių prisidėjo crowdfunding būdu. Tai – ne tik didžiulė dovana Lietuvos jaunosios kartos atstovėms iš Vilniaus universiteto Kauno fakulteto, bet ir nuostabus pripažinimo ir įvertinimo pavyzdys valstybės atkūrimo šimtmetį mininčiai Lietuvai.

Draugystė tiesia tiltus

Apie kelionę į Japoniją būtų galima pasakoti ir pasakoti... Apie gyvenimą šeimose, pas kurias viešėta, japonų namų ritualus, nepaprastą svetingumą ir dovanas. Apie naktis dzenbudizmo šventykloje ar  nuostabią Japonijos gamtą ir šimtametę praeitį menančius kultūros ir istorijos paveldo objektus bei šių dienų architektūros ir technologijų pasiekimus... Visgi labiausiai įsiminė žmogiška draugyste grįstas jaukumas. Šizuokos OB Glee klubo narių nuolatinė globa ir paslaugumas leido jaustis laisvai, nesirūpinti žemėlapiais ar transporto rūšimis keliaujant, neperkaisti saulėje ar klaidžioti kalnuose. Išskyrus ruošimąsi koncertams, choristės daugiau galėjo niekuo nesirūpinti, tereikėjo tik įvykdyti japonų parengtą ir daugybę nuotykių žadantį planą. Ir dar tokiu tempu, kad tik spėk paskui senjorus japonus!

Beje, kaip tik šiuo metu pagrindinis choro „Veni gaudere“ koncertinio turo organizatorius prof. Hiroshi Fujji keliauja po Europą, skaitydamas paskaitas universitetuose. Spalio 11 d. jo įžvalgomis džiaugėsi Aleksandro Stulginskio universiteto studentai, o spalio 12 d. prof. Hiroshi Fujji lankėsi Vilniaus universiteto Kauno fakultete. Čia profesorių  priėmė perrinktas naujai kadencijai dekanas doc. dr. Kęstutis Driaunys. Giedrą savaitgalį Kaune vyko ir įspūdžių iš „tekančios saulės šalies“ vakarėlis su „Veni gaudere“ choristėmis.

Fotoparoda  „Veni gaudere – atėjome džiaugtis ir džiuginti!“ 

Spalio 25 d. 18.30 val. visi choro draugai ir gerbėjai kviečiami į fotografijų parodos „Veni gaudere – atėjome džiaugtis ir džiuginti!“  atidarymą Vilniaus universiteto Kauno fakultete (VU KnF II korp. II a., Muitinės g. 8). Jos ekspozicijoje – gražiausi Japonijos kelionės vaizdai kartu su kitomis įsimintinomis choro gyvavimo akimirkomis. Su apsilankiusiais parodos atidaryme „Veni gaudere“  merginos dalysis gyvais atsiminimais ir kvies ragauti iš Japonijos parsivežtą žaliąją arbatą. Maloniai kviečiame!

Daugiau apie choro  „Veni gaudere“  veiklą: https://www.facebook.com/VU.KnF.merginu.choras.VENI.GAUDERE

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku