VU KnF mokslininkų dėmesiui – apie atvirąją prieigą publikacijoms

Nuo 2019 metų sausio 1 d. įsigalios Vilniaus universiteto atvirosios prieigos prie mokslo (meno) ir studijų darbų nuostatai

https://www.vu.lt/site_files/Senatas_Taryba/S-2017-11/VU_atvirosios_prieigos_nuostatai.pdf

Vilniaus universiteto senato 2017 m. lapkričio 21 d. nutarimu (Nr. S -2017-11-2) buvo patvirtinti Vilniaus universiteto atvirosios prieigos prie mokslo (meno) ir studijų darbų nuostatai. Jie įtvirtino VU akademinei bendruomenei taikomus atvirosios prieigos įgyvendinimą skatinančius studijų baigiamųjų darbų, daktaro disertacijų ir publikacijų įkėlimo į Lietuvos akademinės elektroninės bibliotekos informacinę sistemą (eLABa) reikalavimus ir rekomendacijas publikavimui.

„Universiteto akademinės bendruomenės nariai registruoja visą savo mokslinę, meninę ar studijoms skirtą produkciją eLABa ir pateikia ją viešai prieigai, vadovaudamiesi šiais nuostatais ir VU elektroninių dokumentų įkėlimo į Lietuvos akademinės elektroninės bibliotekos informacinę sistemą tvarkos aprašu bei laikydamiesi juos remiančių organizacijų ar kitų šaltinių reikalavimų ar rekomendacijų dėl atvirosios prieigos ir nepažeisdami autorių ir kitų turtinių teisių“. 

Mokslinės informacijos pasiekiamumas per internetą yra ypatingai aktualus mokslininkams – ir kaip reikšmingas mokslinių tyrimų finansavimo šaltinis, ir kaip mokslinių darbų sklaidos kanalas. Be to, VU akademinių darbuotojų atestavimo metu į publikacijų sąrašą, pateikiamą priėmimo - atestacijos komisijai, įtraukiami tik tie moksliniai straipsniai ir konferencijų medžiaga, kurie yra įkelti į eLABa PDF formatu. 

Universiteto biblioteka teikia  VU atvirosios prieigos prie mokslo (meno) ir studijų darbų nuostatų įgyvendinimui reikalingą informacinę ir konsultacinę pagalbą. Todėl daugiau informacijos apie mokslinės, meninės ar studijoms skirtos produkcijos pateikimą viešai prieigai galima rasti VU bibliotekos svetainėje ir specialioje atmintinėje:

https://biblioteka.vu.lt/mokslui-ir-studijoms/moksline-komunikacija

https://biblioteka.vu.lt/files/atvirosios_prieigos_atmintine_2018.pdf).

Suinteresuoti asmenys gali kreiptis į VU Kauno fakulteto registratorius eLABA: Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto administratorę Vaidilutę Kaminskienę (el. p. ).

Visus VU bendruomenės narius atvirosios prieigos klausimais konsultuoja VU bibliotekos informacijos vadybininkė Emilija Kučinskaitė iš Mokslinės informacijos ir duomenų skyriaus (el. p. arba tel. (8 5) 219 5062.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku