Tarpkultūrinis VU KnF meno vadybos magistrančių projektas – surengta Lietuvoje gyvenančių tapytojų iš užsienio paroda

Paroda DIALOGAILietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejuje Kaune (Rotušės g. 28) nuo gruodžio 13 dienos veikia tapybos paroda „Dialogai“. Joje eksponuojami Lietuvoje apsigyvenusių užsienio menininkų Majd Kara (Sirija), Reiu Tüür (Estija) ir Peeter Krosmann (Estija) darbai.

Meno vadybos programoje numatytas projekto įgyvendinimas studijų metu

Šią parodą, kurioje žiūrovai kviečiami į tarpkultūrinį dialogą su menininkais, parengė ir kuruoja Vilniaus universiteto Kauno fakulteto magistrantūros studijų programos „Meno vadyba“  pirmo kurso studentės: Justina Burškaitytė, Aistė Dubinkaitė-Stankevičienė, Gertrūda Gulbinaitė, Kristina Jusytė, Gerda Kairytė, Kristina Kareniauskaitė, Julija Kot, Irina Peleckienė, Evelina Senkevičiūtė, Emilija Šneiderytė, Roberta Vilutytė.

Foto 1Pasirinkusios į praktines studijas orientuotą magistro programą http://www.knf.vu.lt/stojantiesiems/magistranturos-studijos/meno-vadyba, suteikiančią verslo vadybos magistro kvalifikacinį laipsnį, merginos siekia tapti aukščiausios kvalifikacijos meno vadybos specialistėmis. Šioje pusantrų metų trukmės programoje studijų metu mokomasi derinti savo veikloje meno vadybos ir rinkodaros principus, ne tik identifikuojant kultūros ir meno organizacijų vadybos ir rinkodaros problemas, bet ir siūlant jų sprendimus, kad programos absolventai gebėtų kūrybiškai ir savarankiškai valdyti meno organizacijas, inicijuoti ir vykdyti įvairius meno ir verslo sanglaudos projektus

Surengti tarpkultūrinį bendravimą propaguojančią parodą VU KnF studentes paskatino studijų programos „Meno vadyba“ komiteto pirmininkė prof. dr. Virginija Jurėnienė ir Kalbos, literatūros ir vertimo studijų instituto prof. dr. Loreta Ulvydienė. Dėstytojų paragintos VU KnF studentės puikiai išnaudojo meno vadybos magistrantūroje numatytas galimybes inicijuoti ir įgyvendinti projektą meno organizacijoje, konceptualizuoti jo vykdymo procesuose identifikuotus reiškinius ir problemas, vertinti jo rezultatus.

Pagrindinė parodos „Dialogai“ sumanytojų idėja – megzti dialogą ir ieškoti sąlyčio taškų tarp skirtingų šalių, pasaulėvaizdžių, istorijų, kad būtų atrastos universalios, bendražmogiškos temos. VU KnF studentės siekia padėti į Lietuvą gyventi atvykusiems kūrėjams prisistatyti visuomenei – viešinti jų kūrybą, sudaryti sąlygas susipažinti su kitais šalyje kuriančiais menininkais. Parodoje dalyvaujantys trys užsieniečiai menininkai pristato po kelis juos reprezentuojančius tapybos darbus, sukurtus Lietuvoje.

Foto 2„Parodos „Dialogai“ rengimas – iššūkis, kurį sėkmingai įveikėme“

Taip „Dialogų“ sumanymą ir įgyvendinimą vertina ne tik Evelina Senkevičiūtė, bet ir visa meno vadybos magistrantūros I kurso grupė, kurioje studijuoja labai skirtingos, įvairiausiomis veiklomis užsiimančios merginos. Dauguma jų – net ne kaunietės, tačiau tai nesutrukdė joms tapti puikia vadybininkių komanda.  „Pirmoji mūsų mintis buvo surengti pabėgėlių fotoparodą ir pateikti jų atvykimo į mūsų šalį istorijas, tačiau vėliau sutarėme, kad ieškosime užsieniečių menininkų, apsigyvenusių Lietuvoje. Aistė Dubinkaitė-Stankevičienė socialiniame tinkle atrado Majd Kara (Sirija). Julija Kot parašė jam ir pradėjo megzti dialogą. Bendraudamos su Majd supratome, kad mums reikėtų pakviesti dar bent vieną menininką, todėl parengėme plakatą-kvietimą. Kai jį išplatinome įvairiuose socialiniuose puslapiuose, atsiliepė Peeter Krosmann (Estija) ir dar rekomendavo savo draugą Reiu Tuur (Estija). Tokiu būdu pradėjome komunikuoti net su 3 menininkais. Kadangi viena iš mūsų –Kristina Kareniauskaitė – dirba Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejuje, kuris įsikūręs beveik šalia universiteto, net nedvejodamos nutarėme, kad tapybos darbus eksponuosime ten,“- parodos rengimo aplinkybes komentuoja Evelina.

Ji pabrėžia, kad šią parodą organizavo visa VU KnF Meno vadybos I kurso grupė, kas ir tapo pretekstu renginį pavadinti „Dialogai“: „toks sumanymas kilo ne tik ieškant kontaktų ir mezgant dialogus su menininkais, bet ir pačioms vis daugiau tarpusavyje komunikuojant. Mat, rengiant parodą vyko ne vienas dialogas: meno vadybos studenčių su užsieniečiais menininkais, naujai susiformavusios studijų grupės narių tarpusavyje, studenčių su rėmėjais ir, žinoma, žmogaus ir meno dialogas.“ Televizijoje dirbančios magistrantės Justinos Burškaitytės, kuri darbuojasi televizijoje, pastangomis reportažą apie parodos atidarymą parengė LRT laidos „7 Kauno dienos“ komanda.

foto3Parodoje „Dialogai“ pristatoma trijų į Lietuvą gyventi atvykusių menininkų kūryba

Reiu Tüür – Estijos meno akademijos alumnas (grafika, 1998 m.), 2001 m. Londono Sičio universitete baigęs meno vadybą. Nuo 1993 m. Reiu Tüür yra menininkų kolektyvo „Kursi Koolkond”, o nuo 1994 m. – Estijos menininkų sąjungos narys. Reiu aktyviai rengia parodas ir nuo 1993 m. eksponuoja savo darbus eksponuoja galerijose visame pasaulyje. „Didysis tiltas“ – ketvirtoji asmeninė dailininko paroda Lietuvoje.

Per pastaruosius kelerius metus R. Tüür darbai buvo eksponuojami galerijose Niujorke, Taline, Rygoje, Tartu. 2018 m. dalininko darbai pristatomi jubiliejinėse „Kursi Koolkond“ parodose, rengiamose įvairiuose Estijos miestuose visus metus. Šių metų rugsėjį R. Tüür darbus buvo galima pamatyti Vilniuje parodoje „Manuskriptas“, skirtoje Baltijos šalių ir JAV draugystės šimtmečiui paminėti. Reiu Tüür darbų yra meno muziejų ir privačių dailės gerbėjų kolekcijose bei ekspozicijose viešose erdvėse Estijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Italijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje. Be to, dailininkas aktyviai užsiima ir kultūrine bei edukacine veikla: 2009 m. įkūrė ir vadovavo galerijai „Ark Royal“ Viimsi, Taline; 2008 m. buvo Turku–Tallinn programos projekto „Talinas Europos kultūros sostinė 2011“ koordinatoriumi; 2002–2008 m. dirbo pagrindinės Talino miesto galerijos „Tallinn Kunsthalle“ direktoriumi; 1996–2002  m. įkūrė Nepriklausomą meno akademiją „Academia Grata“ (Pernu, Estija) ir buvo jos rektoriumi, o nuo 2018 m. dėsto Alytaus dailės mokykloje.

Peeter Krosmann – menininkas iš Tartu (Estija), šiuo metu gyvenantis ir kuriantis Lietuvoje. Dailės studijas pradėjo Konrad Mägi studijoje 1989 m., vėliau įgijo tapybos bakalauro laipsnį Tartu universitete. Nuo 2000 metų dėsto tapybą, iliustraciją, animaciją ir komikso meną Tartu Dailės mokykloje. Daugiausiai žinomas, kaip tradicinės tapybos žanrų, portreto ir peizažo, puoselėtojas, daug dirbantis iš natūros, litografijos ir grafito meistras, komiksų autorius, pastaruoju metu atrandantis naujų išraiškos priemonių tapydamas ir piešdamas abstrakčias kompozicijas.

Majd Kara yra kilęs iš Homso miesto Sirijoje. Jis mokėsi Damasko universiteto Dailės fakultete 2008-2012 m.. Trejus metus praleido Homse tapydamas, stebėdamas žmones, studijuodamas jų veidus, išraiškas, reakcijas. 2015 m. išvyko gyventi į Turkiją, kur toliau intensyviai užsiėmė tapyba. Nuo 2016 metų balandžio M. Kara persikėlė gyventi į Lietuvą, šiuo metu gyvena ir dirba Vilniuje. Majd yra surengęs dvi personalines parodas Sirijoje ir dvi Vilniuje.

Nuotraukose:

1-oje: menininkai Peeter Krosmann, Reiu Tuur, prof. L. Ulvydienė su VU KnF studentėmis parodos atidarymo metu.

2 –oje: VU KnF meno vadybos studentės Kristina Kareniauskaitė, Evelina Senkevičiūtė, Justina Burškaitytė, Irina Peleckienė, Roberta Vilutytė.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku