Istorija gyvai lietuviškose Vokietijos žemėse

Rimas su Virginija gimnazijos bibliotekojeTęsdamos projektinę veiklą pagal LMT finansuojamą projektą ,,Kultūros centrų edukacinė veiklą tarpkultūriniu bendruomenių mobilizavimo aspektu"(MIP-023/2012) Filosofijos ir kultūros studijų katedros prof. dr. Virginija Jurėnienė ir doc. dr. Aistė Urbonienė praėjusių metų pabaigoje lankėsi istorinėje Vasario 16-osios gimnazijoje ir Europos lietuvių kultūros centre Huttenfelde, Vokietijoje.



Rimas Cuplinskas

Ši mokslinė išvyka buvo svarbi tuo, jog tyrėjos turėjo puikią galimybę gilintis į lietuvių bendruomenės sutelktumo išeivijoje sąlygas ir veiksnius. Aplink jau aštuntą dešimtmetį gyvuojančią Vasario 16-osios gimnaziją telkiasi pati aktyviausia išeivijos lietuvių bendruomenė Vakarų Europoje. Daugiafunkciniame komplekse veikia gimnazija, Europos lietuvių kultūros centras, Lietuvių kultūros institutas, čia renkasi ir Vokietijos lietuvių bendruomenės valdyba.
Stažuotės metu V. Jurėnienė ir A. Urbonienė susitiko su Europos lietuvių kultūros centro vadovu Rimu Čuplinsku, buvusiu ilgamečiu Vasario16-osios gimnazijos kuratorijos valdybos pirmininku. Jis ne tik papasakojo apie gimnazijos ir kultūros centro veiklas, bet ir pasidalijo savo patirtimis ir prisiminimais apie tai, kaip pats mokėsi šioje gimnazijoje, kaip nuoširdžiai dalyvavo atkuriant Lietuvos nepriklausomybę, kai dirbo Aukščiausios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininko V. Landsbergio komandoje. Kilęs iš dipukų šeimos, palikęs studijas Bonos universitete, R. Čuplinskas visa širdimi atsidavė Lietuvos valstybės atkuriamajam darbui.
„Vakarietiškas požiūris ir puikus anglų kalbos mokėjimas buvo itin svarbūs 1990-1991 m. mūsų jaunai valstybei. Tačiau mus ne mažiau sužavėjo šio Kanados lietuvio patriotinės nuostatos ir meilė įsivaizduojamai Tėvynei, kuriomis jis grindė savo gyvenimą dar iki Lietuvos valstybingumo atkūrimo," – pasakoja susitikimo Vokietijoje įspūdžius doc. A. Urbonienė. Po studijų Bonos universitete Rimas Čuplinskas grįžo į Huttenfeldą ir čia pasišventė Vasario 16-osios gimnazijai, Vokietijos lietuvių bendruomenei bei naujai įsteigtam Europos lietuvių kultūros centrui.
Sklaidant išeivijoje išleistą lietuvišką spaudą prie arbatos puodelio buvo aptarta ir lietuviškų bendruomenių užsienyje situacija, pasidalinta įžvalgomis apie lietuvybės saugojimą ir puoselėjimą, edukacijos vaidmenį ugdant patriotiškumą. Dėstytojos A. Urbonienė ir V. Jurėnienė turėjo galimybę pasivaikščioti po gimnaziją, apžiūrėti čia veikiančias gimnazijos ir Lietuvių kultūros instituto bibliotekas, Vokietijos lietuvių bendruomenės centrą ir įsitikinti, su kokia meile čia puoselėjama lietuvybė.
Filosofijos ir kultūros studijų katedros informacija

gimnazija

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku