Seminaras apie lietuvių kalbą: nuo atsiradimo iki šiandienos

Vasario 12 d. Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete vyko Lietuvių filologijos katedros ir Sociokultūrinio tyrimo centro organizuotas seminaras ,,Lietuvių kalbos funkcijos: istorija ir kultūra“. Seminare kalbėjo Lietuvių kalbos instituto Vardyno skyriaus vedėjas prof. habil. dr. Kazimieras Garšva.

Į seminarą  be mūsų fakulteto humanitarų susirinko kalbininkai iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto,  Aleksandro Stulginskio universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto. Dalyvavo nemažas būrys studentų.

Prisistatydamas auditorijai profesorius Kazimieras Garšva  atkreipė dėmesį, kad jis daug metų domisi  lietuvių kalbos tarmėmis, lietuvių kalbos ploto ir pakraščių šnektų istorija, tikriniais vardais, šiaurės Lietuvos laisvės kovų istorija, Armija krajova Lietuvoje. Yra parašęs apie 100 mokslinių straipsnių ir 200 populiarių straipsnių, sudaręs 5 knygas.

Seminaro metu  pranešėjas apžvelgė lietuvių kalbos funkcijas nuo pat kalbos atsiradimo laikų iki šių dienų. Ypač buvo akcentuojama kalbos funkcijų reikšmė lietuvių istorijai ir kultūrai. Labai emocingai profesorius kalbėjo apie šių dienų aktualijas. Prisiminė artėjančias a. a. prof. Aleksandro Vanago 80-ąsias gimimo metines ir pakvietė dalyvauti renginiuose, skirtuose prisiminti šį iškilų mokslininką.  K. Garšva apžvelgė lietuvių ir lenkų kalbų santykius, akcentuodamas šiomis dienomis kylančias problemas dėl vietovardžių ir asmenvardžių rašymo. Visus seminaro dalyvius profesorius kvietė perskaityti ir pasirašyti peticiją Lietuvos Respublikos vadovybei REIKALAVIMAS ginti Lietuvos Respublikos valstybinę kalbą ir teritorinį vientisumą.

Aktualios problemos ir klausimai, iškelti prof. Kazimiro Garšvos, buvo emocingai aptariami ir pasibaigus seminarui.

                                                            Docentė dr. Ilona Mickienė

Lietuvių filologijos katedra

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku