Mokslininkai pasikeitė darnaus vystymosi įžvalgomis

vukhf darniŠių metų balandžio 23 d. VU Kauno humanitariniame fakultete įvyko kasmetinė respublikinė mokslinė konferencija „Darnus vystymasis: teorija ir praktinis įgyvendinimas“, kurią organizavo Sociokultūrinių tyrimų centras.

 

Mokslininko prievolė – gilinti žinias ir plėsti bendradarbiavimą

Konferencijoje dalyvavo gausus būrys tyrėjų, dirbančių darnaus vystymosi srityje iš Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto, Aleksandro Stulginskio universiteto, Klaipėdos universiteto, Lietuvos sporto universiteto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Kauno technologijos universiteto ir Šiaulių universiteto. Konferencijos metu buvo perskaityta 18 pranešimų darnaus vystymosi teoriniais bei praktinio įgyvendinimo klausimais.

Konferencijos dalyvius pasveikino Sociokultūrinių tyrimų centro direktorė prof. dr. Gabija Bankauskaitė-Sereikienė. Konferencijos organizacinio komiteto pirmininkė prof. dr. Dalia Štreimikienė įžanginėje kalboje supažindino konferencijos dalyvius su kasmetinės respublikinės konferencijos tikslais ir pristatė pagrindines pranešimų temas bei kolektyvinės monografijos rengimo darbų seką. Prof. D. Štreimikienė savo kalboje pabrėžė, kad kiekvieno mokslininko pareiga – ne tik atlikti tyrimus ir viešinti jų rezultatus, bet, siekiant užtikrinti savo tyrimų kokybę ir validumą, išsamiau susipažinti su kitose mokslo institucijose atliekamais tyrimais, nuolat gilinti savo žinias ir plėsti bendradarbiavimo galimybes su artimų tyrimo sričių mokslininkais.

Konferencijoje didelio susidomėjimo sulaukė kolegų iš Aleksandro Stulginskio universiteto pranešimai. Gausus mokslininkų iš A. Stulginskio universiteto kolektyvas pristatė pranešimus apie ES paramos įtaką darniam žemės ūkio vystymuisi ir aplinkosauginio žemės ūkio darnumo vertinimą, ekologinių mokesčių reikšmę darniam žemės ūkio vystymuisi, ekonominės lokalizacijos ir biodegalų gamybos skatinimo poveikio vertinimą. Kitas svarbus ūkio sektorius, kurio darnumo klausimams konferencijoje buvo skirta daug dėmesio, – energetika. VGTU docentė Jūratė Šliogerienė savo pranešime aptarė socialinių-vertybinių aspektų integravimo energetikos sektoriuje svarbiausius klausimus ir problemas. Prof. D. Štreimikienė atskleidė energetikos sektoriaus darnumo vertinimo problemas, susijusias su aplinkos ir energetikos politikos priemonių, energijos gamybos technologijų bei energetikos sektoriaus plėtros scenarijų vertinimu.

Dėmesys socialiniams darnumo aspektams

Daug pranešimų buvo skirta labai aktualiems socialiniams darnumo aspektams. Klaipėdos universiteto profesorė Ligita Šimanskienė ir doktorantė Erika Župerkienė klausytojus supažindino su darnaus vadovavimo teorinėmis ir praktinėmis įžvalgomis. Lietuvos sporto universiteto docentė Dalia Lapėnienė parengė pranešimą apie kūrybingumo ugdymo įtaką darnaus vystymosi švietimui ir jo rezultatyvumui. Dr. Rasa Bartkutė pateikė socialinio kapitalo ir kitų darnaus vystymosi parametrų tarpusavio sąsajų analizę. Saulius Jurgelėnas nagrinėjo darnaus vartojimo problemas vartotojiškoje visuomenėje. Docentė Rasa Pušinaitė ir doktorantas Mantas Dilys savo pranešime pagrindė darnių inovacijų svarbą ir jų kūrimo prielaidas Lietuvoje. Dr. Ingrida Griesienė supažindino mokslininkus su darnaus marketingo problemomis, o doktorantas M. Vijūnas – su darnios bankininkystės plėtros Lietuvoje klausimais.

Konferencijoje dėmesys buvo skirtas ir teoriniams darnaus vystymosi aspektams. Docentė Asta Mikalauskienė perskaitė parnešimą apie darnaus vystymosi paradigmą ir jos raidą. Profesorius Stasys Girdzijauskas aptarė fundamentalias darnaus ekonomikos augimo prielaidas. Profesorius Remigijus Čiegis ir doktorantas Aidas Dilius pristatė pranešimą apie Lietuvos ekonomikos vertinimą darnumo aspektu. Docentė Ilona Kiaušienė nagrinėjo teorinius gyventojų ekonominių galimybių pasiskirstymo pagrindus.

Visų konferencijoje perskaitytų pranešimų autoriai buvo pakviesti parengti po skyrių kolektyvinei monografijai „Darnus vystymasis: teorija ir praktika“, kurią numatoma išleisti elektroniniu formatu antroje šių metų pusėje. Baigiamojoje savo kalboje profesorė Dalia Štreimikienė padėkojo konferencijos dalyviams už labai įdomius ir aktualius pranešimus bei pakvietė įvairių mokslinių institucijų atstovus toliau bendradarbiauti, plėsti mokslininkų, dirbančių darnaus vystymosi srityje, ratą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse. Į kitą kasmetinę konferenciją planuojama pakviesti darnaus vystymosi srities mokslininkų ir iš užsienio šalių.

Sociokultūrinių tyrimų centro informacija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku