Tarptautinis mokslininkų disputas apie etiką ir inovacijas

etiskos organizacijos vukhfTarptautinę konferenciją „Etiškos organizacijos ir darnios inovacijos“ surengė Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto Filosofijos ir kultūros studijų katedros projekto „Organizacijų etikos poveikis organizacinio novatoriškumo transformavimui(si) į darnias inovacijas“ (projekto Nr. VP1-3.1-ŠMM-07-K-03-042)  dalyviai (projekto vadovė – doc. dr. Raminta Pučėtaitė).  2015 m. kovo 25 d. Kauno “Best Western” viešbutyje vykusioje konferencijoje dalyvavo mokslininkai iš Suomijos, Latvijos, Estijos ir Lietuvos universitetų, taip pat verslo ir savivaldos atstovai.

 

Mokslininkai dalijosi įžvalgomis ir tyrimų rezultatais

etiskos organizacijos 2015Konferencijoje buvo pristatyti projekto „Organizacijų etikos poveikis organizacinio novatoriškumo transformavimui(si) į darnias inovacijas“ (projekto Nr. VP1-3.1-ŠMM-07-K-03-042)  tyrimų rezultatai ir kitose šalyse vykdomi tyrimai analogiškomis temomis.

Mokslinėmis įžvalgomis apie organizacijų etiką ir novatoriškumo konstravimo galimybių paieškas konferencijos plenariniame posėdyje dalijosi Mykolo Romerio universiteto profesorė dr. Nijolė Vasiljevienė. Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto docentė Raminta Pučėtaitė pristatė atliekamo tyrimo apie darnias inovacijas ir organizacijų etiką rezultatus. Apie viešosios įstaigos „Socialiniai paramos projektai“, kuri įkūrusi salotų barą „Mano guru“, patirtis kalbėjo jos atstovas Justas Subačius. Ši socialinė įmonė nuo psichoaktyvių medžiagų priklausomiems žmonėms suteikia galimybę atsisakyti priklausomybės ir integruotis į darbo rinką. VšĮ atstovas dalijosi praktiniais pastebėjimais apie sėkmingą socialinį verslą ir pasakojo apie iššūkius, su kuriais tenka susidurti. Daug diskusijų sukėlė Kauno technologijos universiteto profesorės habil. dr. Žanetos Simanavičienės ir Eimanto Kisieliaus  pranešimas„Socialinio verslo ypatumai Lietuvoje“. Autorių teigimu, nors socialinių verslų Europoje vis daugėja, tačiau Lietuvoje tokio tipo verslas neretai yra iškreiptas dėl netobulos rinkos.

VU Kauno humanitarinio fakulteto doktorantai Gabrielė Vilutytė, Mantas Dilys ir projekto vadovė doc. Raminta Pučėtaitė konferencijoje pateikė etikos diskurso socialinių inovacijų Lietuvos įmonių kontekste analizę. Doc. Rasa Pušinaitė kalbėjo apie tai, kaip etiškos organizacijos kuria darnias inovacijas.

darnios inovacijos 2015Turiningos apskritojo stalo diskusijos

Ši tarptautinė konferencija suteikė galimybę mokslininkams ir praktikams pasidalyti įžvalgomis bei patirtimi ir atvirai diskutuoti apie veiksnius, kurie skatina  ar kelia iššūkius organizacijų novatoriškumui ir jo transformavimuisi į darnias inovacijas. Konferencijos dalyviai ieškojo atsakymų į klausimą, kokią įtaką  transfomacijai daro etika, etiška lyderystė ir tarporganizacinis bendradarbiavimas. Apskritojo stalo diskusijose  buvo keičiamasi mintimis apie tai, kaip etiškos organizacijos kuria darnias inovacijas, kokios yra organizacinio novatoriškumo prielaidos ir kliūtys kultūros organizacijose, ir kaip jas būtų galima įveikti.

Aktyviai ir labai argumentuotai vyko diskusija apie organizacijos veikimo principus, etinius aspektus. Daug dėmesio sulaukė Artūro Bulotos iš UAB „BURO LT“ („Talent Garden Kaunas“) pasisakymas. Konferencijos dalyviai ne tik diskutavo apie jo vadovaujamos įstaigos sėkmę, bet ir aptarė jos istorijos detales, ieškodami galimybių jas pritaikyti kitose organizacijose.

Apskritojo stalo diskusijų metu buvo akcentuota, kad kol kas novatoriškumo ir etikos požiūriu egzistuoja akivaizdus atotrūkis tarp skirtingų organizacijų. Nors mokslo, valstybinių institucijų, ne pelno siekiančių ir verslo organizacijų siekiai panašūs – spręsti aktualias ekonomines, socialines ir aplinkosaugines problemas, tačiau šių organizacijų veikimo mechanizmai skiriasi, todėl suderinti juos praktikoje vis dar yra sudėtinga, o neretai ir utopiška.

VU Kauno humanitarinio fakulteto magistrantė Laura Markūnaitė aptarė organizacijos novatoriškumo prielaidas ir kliūtis etiniu aspektu kultūros organizacijose. Pasak pranešėjos, iki šiol nėra išspręstas muziejininkams opus klausimas, kaip modernizuoti muziejus, kad jie išliktų patrauklūs ir atitiktų  šiandieninius visuomenės poreikis. Diskutuota  buvo ir apie galimybes gerinti NVO veiklas bendradarbiaujant. Lyderystės ir novatoriškumo skirtumus lyties aspektu apžvelgė docentė dr. Aurelija Novelskaitė iš VU KHF.

Organizatoriai džiaugiasi, kad konferencija sulaukė ne tik mokslo institucijų, bet ir verslo, savivaldos ir  ne pelno siekiančių organizacijų atstovų dėmesio. Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete dirbantys organizacijų etikos tyrėjai tikisi, kad naujos įžvalgos ir konferencijoje dalyvavusių mokslininkų diskusija taps nuorodomis  tolimesniems tyrimams.

Konferencijos metu buvo padėkota projekto „Organizacijų etikos poveikis organizacinio novatoriškumo transformavimui(si) į darnias inovacijas“ (projekto Nr. VP1-3.1-ŠMM-07-K-03-042)  nariai (projekto vadovė doc. dr. Raminta Pučėtaitė)  tyrime dalyvavusių įmonių – UAB „Reklamos vizija“ (ADVISION), UAB „Ekonovus“, VšĮ „Socialiniai paramos projektai“ (salotų baras „Mano Guru“) ir UAB „CSC BALTIC“ – atstovams.

Organizatoriai dėkoja konferencijoje dalyvavusiems atstovams iš: UAB „BURO LT“ („Talent Garden Kaunas“), VšĮ „Socialiniai paramos projektai“ (salotų baro „Mano guru“) ir Kauno miesto savivaldybės.

Lamsa 2015Doktorantų seminarą moderavo profesorė iš Suomijos

Prieš konferenciją (kovo 24 d.) vyko seminaras doktorantams, kuriame jauniesiems tyrėjams buvo suteikta galimybė pristatyti rengiamas disertacijas. Doktorantų darbų apžvalgai skirtą seminarą jau antrą kartą  moderavo profesorė Anna-Maija Lämsä iš Juveskilos universiteto, Suomijos. Šiame universitete profesorė A.-M. Lämsä  dėsto žmogiškųjų išteklių vadybos dalykus Verslo ir ekonomikos mokykloje. Pagrindinės profesorės mokslinių interesų sritys  yra šios: lyderystė organizacijose, organizacijų socialinė atsakomybė, pasitikėjimas organizacijomis, vadovavimo karjera, moterų lyderystė ir vadovavimo vystymas.

 

Seminaro metu doktorantė Raimonda Agnė Medeišienė, doktorantūros studijas pradėjusi Česterio universitete Anglijoje, pristatė pranešimą „The use of interactive dramaturgy to develop understanding of sustainability in a business context“. R. A. Medeišienė jau yra sukūrusi du stalo žaidimus, skatinančius diskutuoti darnumo klausimais. Verslo ekonomikos ir vadybos katedros doktorantė Gabrielė Vilutytė pranešime „Development of (social) innovation: creativity aspect“

pristatė rašomos disertacijos dalį. Julia Bulatova iš RISEBA universiteto (Latvija) apžvelgė lyderystės, organizacinio pasitikėjimo ir organizacijos novatoriškumo sąsajas, kurias analizuoja savo disertacijoje „The interrelationship among the concepts of LMX, organisational trust and organisational innovativeness. Latvian data“.

Po pranešimų buvo aptartos jaunųjų mokslininkų naudojamos metodikos ir teorijos, o diskusijos metu pasikeista įžvalgomis ir pastebėjimais, kaip galima analizuoti pasirinktus tyrimų objektus. Kiekvienam doktorantui šis seminaras buvo naudingas patarimais ir įkvėpė dirbti toliau. Seminarą moderavusi prof. Anna-Maija Lämsä doktorantams linkėjo kūrybinės sėkmės ir, svarbiausia – nepamesti pagrindinių konceptų, ieškant naujų kelių.

Mantas Dilys ir Gabrielė Vilutytė,

Verslo ekonomikos ir vadybos katedros doktorantai

Laura Markūnaitė

Verslo ekonomikos ir vadybos katedros magistrantė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku