Būsimieji kultūros vadybininkai pasitikrino profesinius įgūdžius

KV praktiku gynimuiKultūros vadybos (KV)  IV kurso studentai, į VU Kauno humanitarinį fakultetą sugrįžę po kelių mėnesių praktikos, sausio pabaigoje sėkmingai apgynė praktikos ataskaitas. Aštuoniolika kultūros vadybos studijas Vilniaus universitete Kaune  bebaigiančių studentų praktikavosi 14-oje skirtingų šalies kultūros ir verslo organizacijų – nuo prodiuserinių kompanijų, renginių organizavimo studijų iki Istorinės Prezidentūros ir LR Seimo kanceliarijos. 

Praktikos užduotys atliktos kūrybiškai ir atsakingai

Labiausiai praktikos ataskaitų gynimo komisiją, kurią sudarė Kultūros vadybos studijų programą Vilniaus universiteto Kauno humanitariniame fakultete kuruojančios Filosofijos ir kultūros studijų katedros atstovai, pradžiugino tai, kad  sudėtingas praktikos užduotis studentai atliko ir pristatė labai atsakingai. Juo labiau, kad KV praktikantai dalyvavo rengdami ir įgyvendindami plačiai žinomus projektus: būsimieji kultūros vadybininkai prisidėjo kuriant Kauno miesto šventinę eglutę, filmuojant TV serialus ir laidų projektus (serialą „Tobula kopija“, TV laidas „Kakadu“, „Virtuvės istorijos“), organizuojant Šiaulių regiono mėgėjų meno festivalį „Rudens mozaika“ (net 2200 dalyvių!), „Vaidilos“ teatro (Vilnius) atidarymą, parodas LR Seime, Kauno akademinio choro koncertinį turą ir pan. 

Studentai maloniai nustebino ne tik atsakingumu, bet ir kūrybiškumu. Pavyzdžiui, Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje Kaune praktiką atlikę studentai, siekdami didinti šios vietos populiarumą tarp jaunimo, pasitelkė moderniąsias technologijas. Nuo šiol jų dėka muziejus turės ne tik 360 virtualų turą, bet ir mobiliają aplikaciją (jau esamo realaus žaidimo pagrindu sukurtą programėlę-žaidimą), o pati Istorinė Prezidentūra tapo pasaulinio žaidimo Geocaching (GPS žaidimo, kai remiantis koordinatėmis ieškoma paslėptų „lobių“) dalimi. 

Svarbiausia, kad studentai per gana trumpą laiką (praktikos trukmė – trys mėnesiai) sugebėjo ne tik realiai „pačiupinėti“, kas yra toji kultūros vadyba, bet ir konstruktyviai paveikti praktikos organizacijų veiklą, pvz.: praktikos metu buvo patobulintas įmonių marketingas, inicijuotos programos, keičiančios organizacijų vidinę kultūrą ir organizacijų įvaizdį, formuojama organizacijos strategija ir t.t.

Pasak Gynimo komisijos narės, VU KHF Filosofijos ir kultūros katedros lektorės Dovilės Jankauskaitės, „atlikdami praktikas studentai ne tik pritaikė gautas universitete žinias praktiškai ir  įgijo trūkstamų kompetencijų, bet ir ženkliai prisidėjo prie kultūros organizacijų tobulinimo visoje Lietuvoje. Todėl už puikiai atliktus darbus kultūros vadybos ketvirtakursius atitinkamai įvertino ne tik garbi komisija, bet ir praktikų vietų vadovai – daugelis studentų toliau dirba šiose kultūros organizacijose arba bent jau gavo tokį pasiūlymą“.

KV praktiku gynimui 1Praktikas kultūros vadybos studentai atliko įvairiose organizacijose:

  • Milda Dambrauskaitė, Deimantė ​Jodonytė, Ieva Juodinytė, Viktoras Pocius –  Istorinėje LR Prezidentūroje Kaune;
  • Vygintė Venckutė, Haroldas Vilimas – LNK, „Be tabu ir Ko“; 
  • Indrė Baranauskaitė – asociacijoje „Kauno senamiesčio draugija“
  • Laura Bleizgytė – LR Seimo kanceliarijos Ryšių su visuomene skyriuje;
  • Kristina Dapkutė – VšĮ „Kauno akademinis jaunimo choras“;
  • Kamilė Kamblevičiūtė – UAB „Haltex“;
  • Greta Mažeikaitė – Tekstilininkų ir dailininkų gildijoje, galerijoje „Balta“;
  • Ieva Meilutė –  VšĮ „Kūrybinė studija“ (Next Level);
  • Greta Meržvinskytė – Šiaulių kultūros centre;
  • Dovilė Pilkauskaitė – UAB „Birštono šaltinis“;
  • Agnė Preikšaitytė – UAB „All Screens“;
  • Paulina Rezničenko įkūrė savo renginių organizavimo įmonę;
  • Audrius Šimanauskas – Kauno valstybiniame muzikiniame teatre;
  • Vaida Žutautaitė – UAB „Correctus“.

Puikūs praktikos organizacijų atstovų atsiliepimai

Istorinės LR Prezidentūros Kaune vadovė Renata Mikalajūnaitė: „Studentų pasiūlytos konkrečios veiklos ir sprendimai buvo savalaikiai ir aktualūs, o dirbdami kartu su jais, jautėme didelį norą prisidėti prie muziejaus patrauklumo ir žinomumo didinimo. Istorinėje LR Prezidentūroje dirbusi VU Kauno humanitarinio fakulteto studentų komanda veikė itin darniai, buvo iniciatyvūs ir kūrybiški. Dėl užduočių specifikos jiems teko daug dirbti su išoriniais partneriais ir tai lėmė, kad studentų praktikos metu buvo sukurta keli iš tiesų vertingi ir ilgalaikę naudą muziejui atnešiantys produktai.“

Kauno senamiesčio draugijos vadovė Aistė Grybauskienė: „Labai džiaugiamės praktikante Indre Baranauskaite, nes jos specialybinių žinių ir kompetencijų dėka puikiai organizavome šventinių renginių ciklą Kauno senamiestyje. Studentė pasižymėjo puikiais komunikaciniais gebėjimais, empatija, kūrybiškumu ir orientacija į tikslą, lengvai ir greitai pritapo komandoje, o jos dalykiškumas padėjo rasti išeitis iš ekstremalių, nenumatytų, probleminių situacijų“. Pasak A. Grybauskienės, tokį kompetencijų rinkinį turinti studentė taps labai gera kultūros vadybos srities specialiste, labai reikalinga dabartinėje darbo rinkoje.

Lietuvos Respublikos Seimo nariai Kęstutis Bartkevičius ir Jolita Vaickienė, linkėdami Seimo kanceliarijos Ryšių su visuomene skyriuje praktiką atlikusiai Laurai Bleizgytei išlaikyti nuoseklų ritmą ir reiklumą siekant naujų profesionalumo aukštumų, apie praktikantę taip pat atsiliepia puikiai:„Laura rengė ir koordinavo Mažeikių sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijos „Gyvenimo spalvos“ darbų parodą ir tautodailininkės Onos Virginos Laučienės siuvinėtų Lietuvos miestų herbų parodą. Pavestas užduotis ji atliko ypač kruoščiai ir su didele meile, sugebėjo labai operatyviai spręsti iškilusias problemas bei pateikė daug naujų idėjų ir sumanymų. Vertindami praktikantės asmenines savybes, norime pabrėžti jos pareigingumo ir atsakomybės jausmą, jaunatvišką optimizmą ir begalinį norą įgyvendinti šaliai naudingas vizijas“.

Studentai praktiką vertina kaip įdomią ir naudingą patirtį

Kultūros vadybos 4 kurso studentė Laura Bleizgytė pasakoja, kad praktika Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos Ryšių su visuomene skyriuje suteikė jai galimybę tobulėti ne tik profesinėje srityje, bet ir ugdyti asmenines savybes. „Dirbau ir mokiausi iš tikrų profesionalų. Ši praktika buvo naudinga ir įdomi. Išlavinau komandinio darbo, viešo kalbėjimo ir racionalaus veiklų planavimo įgūdžius. Bet smagiausia praktikos dalis – bendravimas su įvairiais žmonėmis: tiek Seimo nariais, tiek jo lankytojais“, – apibendrindama savo įspūdžius teigia Laura. 

Įgijusi daug naujos patirties džiaugiasi ir kita būsimoji kultūros vadybininkė – Greta Mažeikaitė, atlikusi praktiką Jolantos Šmidtienės vadovaujamoje galerijoje „Balta“: „Turėjau galimybę susipažinti su įvairiomis man naujomis darbo sritimis: pradedant marketingu ir baigiant savanorių vadyba. Teko bendrauti su daug įvairių darbuotojų, todėl pagerinau komunikavimo kompetenciją. Kuruodama savanorių veiklą išmokau planuoti ir produktyviai paskirstyti darbus. Organizuodama galerijos kasmetinius renginius geriau supratau renginio organizavimo etapus. Nemažai prisidėjau prie galerijos veiklų viešinimo siekiant pritraukti daugiau klientų, todėl pagilinau ir marketingo vadybos žinias. Praktika galerijoje „Balta“ buvo tikrai naudinga“.

VU Kauno humanitarinio fakulteto Kultūros vadybos studijų programoje vykdomos praktikos ir šį kartą buvo įdomios ir vertingos, nes studentai tiesiogiai susipažino su kultūros organizacijų veikla, o studijų metu įgytomis žiniomis realiai prisidėjo prie praktikos organizacijų veiklos tobulinimo ar vadybos pokyčių. Gynimo metu studentai dalijosi ir įvairiais išskirtiniais potyriais iš praktikos laikotarpio: vienai studentei teko atstovauti praktikos organizacijai bendraujant ir tariantis su Lietuvos Kultūros ministru Šarūnu Biručiu, taip pat užsienio šalių ambasadomis, todėl jai teko mokytis etiketo reikalavimų; kita studentė pradėjo nuosavą verslą ir praktiką atliko savo įmonėje organizuodama renginį; o trečiai praktikantei ekskursijos LR Seime metu teko malšinti senjorų emocijas ir tam ji pasitelkė žaidimo metodą, leisdama patiems ekskursantams trumpam tapti „parlamentarais“.                             

Lektorius Martynas Radzevičius

Filosofijos ir kultūros studijų katedra

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku