Egidijus Stancikas: „Man patinka šypsena, gimstanti iš nuostabos“

StancikasNacionalinio Kauno dramos teatro generalinis direktorius dr. Egidijus Stancikas, nuo 2017 m. pradėjęs eiti VU Kauno fakulteto partnerystės profesoriaus pareigas,  taip atsako į klausimą, kaip jam pavyksta suderinti tiek daug įvairiapusių veiklų. Žinomas šalies kultūros ir meno veikėjas  tapo dar vienu plačiai pripažintu profesionalu, kurio įsitraukimas į studijų procesą Vilniaus universitete Kaune reikšmingai sustiprino fakulteto akademines pajėgas.

VU KnF partnerystės profesorius dr. E. Stancikas ugdys kultūrinį sąmoningumą

Profesionalus aktorius ir vadybininkas Egidijus Stancikas, jau dėstęs keliose aukštosiose mokyklose (Lietuvos Kūno kultūros akademijoje (dab. LSU) ir VDU (Muzikos akademijoje bei Humanitarinių mokslų fakultete), taip pat Kauno ir Telšių kunigų seminarijose), maloniai sutiko atsakyti į kelis mūsų klausimus.


Turite ne vienerių metų akademinio darbo patirtį. Kuo jis Jus žavi?

E. Stancikas: Akademinis darbas suteikia galimybę susitikti su jaunuoju Lietuvos piliečiu, kuris, vedamas svajonės, keliauja, nepabūgęs klaidos,  žinių paieškos labirintais. Tai mane žavi, verčia jaustis jaunu ir, nepriklausomai nuo įgytos patirties, likti ištikimu savo vertybėms.
Kiek Jums, kaip asmeniui ir kaip teatro vadovui, svarbus bendravimas su akademine bendruomene?
E. Stancikas: Prisilietęs prie mokslo pajutau, kiek daug kūrybiškumo galimybių suteikia mokslas. Todėl bendraudamas su akademinės bendruomenės atstovais pasisemiu ne tik kūrybiškumo, bet ir tos kūrybos tikslingumo ir funkcionalumo. Tarsi nerūpestingai tarpusavyje diskutuodami, prieiname prie prasmingų kūrybinių idėjų, prie mokslo ir kūrybinės praktikos sintezės galimybių. O kiek prasmės kūrybai suteikia įvairių mokslinių tyrimų rezultatai... Tai nesibaigianti nuostabos versmė. Labai vertinu šią galimybę.

Kaip formuojate savo santykius su studentais?

E. Stancikas: Sau turiu susikūręs tokią metaforą santykiuose su studentais – „atviro lango būsena“. Tai yra, kuomet nežinai, kada ir kokia kryptimi keliauja šviesa ar oras. Tose bendravimo ir savęs atidavimo valandose atrodo, kad augini kitą, o po kiek laiko suvoki, kad augai ir pats. Man patinka atviri ir tolygūs santykiai su studentais. Aišku, tik motyvuoti ir kūrybiškai bei kritiškai mąstantys studentai pateisina tą mano susikurtą modelį.

Gal turite kažkokių ypatingų metodų, kuriuos taikote dėstydamas?

E. Stancikas: Pats paprasčiausias bendravimo metodas – viskas vyksta esamajame laike – čia ir dabar. Nevengiu žaismingumo ir kūrybiškumo. Stengiuosi bendrauti su asmeniu, o ne su auditorija.

Kokiomis meno vadybininko kompetencijomis labiausiai suinteresuota kultūros rinkoje veikianti organizacija?
E. Stancikas: Vienareikšmiškai – kultūrinio sąmoningumo kompetencija.

Kaip Jums asmeniškai pavyksta suderinti tiek daug įvairiapusių veiklų?

E. Stancikas: Visas mano laikas juk priklauso man. Kaip susidėlioji, tiek jo ir turi. Ir dar viena mano chroniška liga – man vis dar įdomu sužinoti, kas gali įvykti, atradus tai, ko nežinai. Man patinka šypsena, gimstanti iš nuostabos.


Meno vadybos magistrantams dėsto tikri meno profesionalai

Filosofijos ir kultūros studijų katedros vedėja prof. dr. Virginija Jurėnienė sieja dideles viltis tiek su dr. Egidijaus Stanciko, tiek su jau semestrą meno vadybos magistrantams dėstančios partnerystės profesorės dr. Virginijos Vitkienės dalyvavimu, kurį vertina, kaip  didžiulį laimėjimą. „Laimėjo ir dėstytojai, ir studentai, nes charizmatiškos, kūrybiškos, talentingos asmenybės verčia pasitempti, o studentams –  tai daugiau nei dovana, tai laimė bendrauti, semtis žinių iš Lietuvos meno guru. Labai džiaugiuosi parterystės profesoriaus dr. E. Stanciko sprendimu prisijungti prie mūsų kolektyvo, nes tai dar labiau sustiprino mūsų programą meno srities profesionalais, ko ir siekėme“, - sako Meno vadybos magistrantūros studijų programos komiteto pirmininkė prof. V. Jurėnienė. Profesorė įsitikinusi, kad plati praktinės veiklos patirtis vadovaujant kultūros organizacijai (ypatingai sprendimų priėmimo rinkodaros valdymo srityje ir kultūros organizacijos strateginio valdymo srityje) ženkliai sustiprins Meno rinkodaros modulį dėstančiųjų grupę, į kurią įsijungęs E. Stancikas realizuos ir savo mokslines kompetencijas, 2016 m. birželį patvirtintas socialinių mokslų daktaro diplomu Vytauto Didžiojo universitete.

Galima tik pavydėti meno vadybos studijas Vilniaus universitete Kaune pasirinkusiems tokių galimybių, kurias atveria betarpiški susitikimai auditorijose su tikrais Lietuvos kultūros ir meno autoritetais...

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku