2023.06.19 Vidmanto Jankausko seminarasVilniaus universiteto Kauno fakulteto Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos institutas tęsia prof. Vlado K. Gronsko seminarus, skirtus darnaus valstybės vystymosi mišrios ekonomikos sąlygomis analizei.

Trisdešimt trečiasis seminaras įvyks 2023 m. birželio 19 d. 13.00 val. (VeGa auditorijoje, nuoroda prisijungti nuotoliu per Microsoft Teams platformą) Šio seminaro tema – „Elektros ir dujų kainų reguliavimas ir rinka: ar reikia keisti dabartinius savo turimus planus?“

Seminarą ves prof. habil. dr. Vidmantas Jankauskas. Jo moksliniai darbai skelbti energetikos ekonomikos srityje ir apima energetikos valdymą ir reguliavimą, energetikos politiką, energetikos plėtros prognozavimą. Profesorius yra paskelbęs daugiau nei 100 mokslinių straipsnių, taip pat mokomosios literatūros ir monografijų. Jis dirbo Lietuvos energetikos institute, 10 metų dėstė VU Kauno fakultete, 10 metų ėjo Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės pirmininko pareigas, paskutinį dešimtmetį – dirbo ES energetikos ekspertu daugiausia Rytų Europos šalyse.

Elektros ir dujų kainos daugumoje pasaulio šalių nėra reguliuojamos – jas nustato rinka. Reguliuojami tik infrastruktūros kaštai: tinklų ir vamzdynų bei kitų objektų (terminalų, saugyklų) statybos, plėtros bei priežiūros kaštai. Tačiau netgi turtingose šalyse remiami nepasiturintys gyventojai, taikant įvairias paramos schemas: socialinius tarifus, subsidijas, nuolaidas, taupymo skatinimą ir kt. Šias priemones bei jų taikymą aptarsime seminare.

Praėjusiais metais labai išaugę elektros ir dujų kainos privertė daugelį Europos valstybių įvesti vienokias ar kitokias paramos priemones, ne tik gyventojams, bet net pramonei ir verslui. ES šalyse, nepaisant EK rekomendacijų buvo taikomos skirtingos priemones – jas ir aptarsime.

Organizatorių vardu prof. habil. dr. Remigijus Čiegis

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku