VU KnF mokslininkas apie blockchain inovacijas ir Bitcoin alternatyvas su Silicio slėnio startuolių kūrėjais diskutuoja Stanfordo universitete (JAV)

SM JAV 2Nuo šių metų sausio 15 dienos startavo Grin kriptografinė valiuta (grin-tech.org) ir jos testavimo darbai, į kuriuos, testuojant transakcijų validavimą tinkle bei kriptografinių piniginių patikimumą, įsitraukę ir Vilniaus universiteto Kauno fakulteto (VU KnF) informatikai. 2019 m. sausio 28 d. VU KnF docentas dr. Saulius Masteika dalyvavo naujos kriptografinės valiutos Grin programuotojų susitikime  inovatoriaus Tim Draper universiteto inovaciniame centre Silicio slėnyje, JAV.

http://naujienos.vu.lt/vu-mokslininkas-prisidejo-prie-naujos-kriptografines-valiutos-kurimo/

SM JAV3Projektu aktyviai susidomėjo ir gausiai šiame susitikime dalyvavo startuoliai ir investuotojai –  per keletą savaičių Grin kapitalizacija pasiekė 10 mln. dolerių, tinklo saugumą užtikrinančių skaičiavimo resursų skaičius perkopė dešimtis tūkstančių GPU įrenginių. Projekte siekiama eliminuoti tokius Bitcoin kriptografinės valiutos trūkumus, kaip sandorių per sekundę skaičiaus ribotumas ir Bitcoin sąlyginis privatumas. „Tobulinant Bitcoin protokolą sprendimų ieškoma jau seniai ir nuolat. Jau keletą metų vyksta Bitcoin blokų grandinės intensyvūs atnaujinimai, susidaro grandinės atšakos (angl.forks). Vis dar lieka neaišku, kokios  perspektyvos, kokie trūkumai ir privalumai, pavyzdžiui, BitcoinCash atšakose: BitcoinABC ir BitcoinSV. BitcoinCash patobulinimais siekiama užtikrinti pakankamą transakcijų kiekį per sekundę ir dėl to mažesnius mokesčius vartotojams, tačiau nepaliečiamas transakcijos privatumo klausimas. O startavusia Grin valiuta siekiama ne tik padidinti transakcijų kiekį per sekundę, bet ir sukurti taip vadinamą privačią valiutą (angl. Private coin), kuomet siuntėjo ir gavėjo adresams liekant viešais, neviešinamas  persiunčiamos kriptografinės valiutos kiekis. Tą pasiekti bandoma diegiant dar tik pradėtą testuoti mimblewimble protokolą,“ - pasakoja VU KnF mokslininkas.

Vizito JAV metu VU KnF doc. dr. S. Masteika dalyvaus  ir Stanfordo universiteto Alumnų centre organizuojamoje blockchain konferencijoje Stanford Blockchain Conference 2019, kurioje pristatomos ir aptariamos blockchain technologijos taikymo versle aktualijos ir jos diegimo, užtikrinant saugumą ir tobulinant protokolą, perspektyvos. Renginyje gausu ne tik tyrėjų iš universitetų, bet ir verslo atstovų, blockchain startuolių, kriptografinių valiutų kūrėjų.

„Vizitas į pasaulyje lyderiaujantį universitetą ir galimybė tiesiogiai susipažinti su sėkmingą tarptautinį verslą vystančių blockchain ir kriptovaliutų startuolių veikla yra reikšmingi mokslinių tyrimų ir mokslo – verslui kūrimo prasme, tobulinant Vilniaus universitete Kaune vykdomas informacinių technologijų studijų programas“, - įsitikinęs VU KnF magistrantūros studijų programos „Finansų technologijos“ (FinTech)   komiteto pirmininkas. Tyrėjas tikisi, kad šio vizito į JAV metu įgytos žinios, kontaktai ir patirtis atvers platesnes galimybes VU KnF mokslininkams tiek tobulinant FinTech ar finansų ir apskaitos taikomųjų sistemų studijų programas http://www.knf.vu.lt/stojantiesiems/bakalauro-studijos/finansu-ir-apskaitos-taikomosios-sistemos, tiek vykdant Blocknet   kuruojamą tarptautinį projektą, o inovatyvios blockchain idėjos praturtins VU KnF studentų baigiamųjų darbų tematiką.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku