Geriausia VU Kauno fakulteto dėstytoja Dovilė Balevičienė: „Kiekvieną apdovanojimą, susijusį su akademine veikla, vertinu kaip ženklą, kad esu teisingame kelyje.“

DovileBVU Kauno fakulteto Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto jaunesnioji asistentė, doktorantė Dovilė Balevičienė pripažinta geriausia fakulteto 2018 metų dėstytoja ir apdovanota Rektoriaus premija.

http://naujienos.vu.lt/geriausia-vu-kauno-fakulteto-destytoja-d-baleviciene-kiekviena-apdovanojima-vertinu-kaip-zenkla-kad-esu-teisingame-kelyje/

„Pripažinimas labai motyvuoja“

Jaunoji dėstytoja sako, kad šis aukštas įvertinimas jai buvo netikėtas, nes Vilniaus universitete Kaune dirba daug gerų dėstytojų, todėl toks pripažinimas labai motyvuoja ir  parodo, kad pastangos, kurias įdedi dirbdamas su studentais, atsiperka. „Sąmoningai šio įvertinimo tikrai nesiekiau, tačiau fakultete esu apsupta puikių dėstytojų ir mokslininkų, kolegų, kurie yra man siektini pavyzdžiai, iš kurių nuolat mokausi. Galbūt dėl to, kad ilgą laiką buvęs vieninteliu VU padaliniu kitame mieste, Kauno fakultetas nėra didelis ir visa jo bendruomenė yra kaip tam tikra šeima. Dar bakalauro studijų metu jautėme gana artimus ryšius su dėstytojais, todėl visada žinojome, į ką galime kreiptis pagalbos ar patarimo,“- fakulteto bendruomenės išskirtinumu džiaugiasi VU KnF dėstytoja Dovilė Balevičienė, pasirinkusi dirbti savo Alma Mater.

Pasakodama apie tai, kaip tapo VU Kaune akademinės bendruomenės dalimi, D. Balevičienė prisimena ir, kaip rinkosi studijas Vilniaus universitete: „Kaip dauguma dvyliktokų, norėjau, kad bakalauro studijos būtų įdomios, todėl vykdavau į VU atvirų durų dienas, klausydavau pranešimų, studijų programų pristatymų. Dar 11-toje klasėje buvau ir atvirų durų dienose VU Kaune, kur prof. Virginija Jurėnienė pristatė kultūros vadybos studijas. Profesorė buvo labai charizmatiška ir sugebėjo sudominti šia studijų programa, tačiau  abejojau, ar pavyks įstoti, nes pagal tuometinę tvarką nemokamų vietų nebuvo daug, o konkursas į šias studijas buvo didelis. Kadangi mokykloje buvau aktyvi ir turėjau įvairių papildomų balų už dalyvavimą olimpiadose, konkursuose, Junior Achievement programoje, be to, buvau baigusi muzikos mokyklą (groju fleita) – įstoti į šią tuomet itin populiarią studijų programą pavyko“.

Dovilė 2012 metais baigė kultūros vadybos bakalauro studijas VU Kauno fakultete, o 2014 metais – projektų vadybos magistrantūrą Kauno technologijos universitete (KTU). Dėstyti pradėjo 2015 metų vasarį, o jau nuo rugsėjo – ir studijuoti vadybos krypties doktorantūroje VU. „Teko dėstyti nemažai dalykų: reklamos vadybą, kultūros projektų vadybą, vadybą, meno organizacijų ir projektų vadybą, meno inovacijų ir projektų vadybą, strateginę meno rinkodarą bei kultūros ir leidybos projektų vadybą. Daugumą jų esu dėsčiusi ir anglų kalba. Šiuo metu taip pat dirbu dviejuose Europos Sąjungos finansuojamuose projektuose,“- apie savo angažuotumą akademinei ir mokslinei veiklai pasakoja jaunoji VU KnF dėstytoja.  

Paklausta, kas teikia didžiausią pasitenkinimą, o gal neramina, ar net kelia neviltį, jaun. asist. Dovilė Balevičienė sako, kad jos veiklos Vilniaus universitete apima tris sritis: doktorantūros studijas, dėstymą ir projektinę veiklą. Todėl jas suderinti ir dar atrasti laiko šeimai, draugams, laisvalaikiui ir sau tampa vis sudėtingiau, o dėstytojų darbo užmokestis tikrai nėra konkurencingas. Tačiau dėstytoja ir doktorantė džiaugiasi tuo, kad už akademinius pasiekimus 2017-tiems ir 2018-tiems metams yra gavusi Lietuvos Mokslo tarybos stipendijas, o 2018 metais –  Vilniaus universiteto vienkartinę tikslinę stipendiją.

„Su studentais siekiu atviro dialogo“

Apibūdindama savo studentus ir santykius su jais, dėstytoja Dovilė sako susidurianti su labai įvairiais studentais, tačiau pastebi, kad jie tampa vis aktyvesni, drąsiau reiškia savo nuomonę: „Į studijas studentai žiūri rimtai,  atsakingai, yra reiklūs ir nori studijų kokybės, siekia įgautų teorinių žinių praktinio pritaikymo, tik ne visada dėstytojui keliamus aukštus reikalavimus d pritaiko ir sau. Su studentais siekiu kurti draugiškus santykius, atvirą komunikaciją ir suteikti jiems laisvės. Nebandau studentų kontroliuoti. Paskaitų lankymas yra jų asmeninis pasirinkimas, per paskaitas noriu dirbti su studentais, kurie yra motyvuoti ir nori būti paskaitoje“. Megzdama kontaktą su auditorija, sako, jokių ypatingų priemonių ar metodikų nenaudojanti, tiesiog siekianti dialogo ir, „kad nebūtų priešpriešos su studentais, kad būtų dirbama kartu,  bendrai sprendžiant kylančius iššūkius ir siekiant tikslų“.

Jaunoji dėstytoja vis ieško auditorijos motyvacijos svertų: „Beveik visiems mano studentams yra žinoma neformali motyvavimo sistema „+0,25 prie atsiskaitymo“, kai už aktyvų dalyvavimą paskaitose ir seminaruose galima pelnyti papildomų balų prie egzamino ar tarpinio atsiskaitymo įvertinimo. Pasitaiko, kad studentai už tarpinį atsiskaitymą sugeba gauti didesnį įvertinimą nei 10 (sakykim, šiais mokslo metais didžiausias vadybos dalyko tarpinio atsiskaitymo rezultatas buvo net 10,75). Labai malonu, kai uždavusi klausimą auditorijai, išgirstu daug atsakymų ir tenka sakyti „kas pirmas“ arba „o dabar – po vieną atsakymą“. Geriausia 2018 m. VU KnF dėstytoja pripažįsta, kad „didžiausias iššūkis paskaitų metu – sudominti studentus, todėl dėstydama stengiuosi nuolat įtraukti įdomių faktų, pavyzdžiui, kalbėdama apie teilorizmą užsimenu, kad pats W.F. Taylor yra užėmęs 4 vietą Olimpinėse žaidynėse“. D. Balevičienė juokiasi pastebėjusi, kad studentai kur kas geriau įsidėmi tuos įdomiuosius faktus, o ne teorijų aspektus, ir nurodo dar vieną iššūkį, su kuriuo susiduria dirbdama auditorijoje: „Darbo laikas yra rimtas iššūkis ne tik man, bet ir studentams. Mėgstu dieną pradėti nuo 7 valandos (keletą kartą esu atėjusi į darbą anksčiau, nei buvo atrakintos fakulteto durys), tad man pradėti paskaitas nuo 8 valandos yra puikus laikas, tačiau tokiu metu dauguma studentų dar yra „neprabudę“ ir dažnai vėluoja į paskaitas“.

VU Kauno fakulteto alumnę, dėstytoją ir doktorantę Dovilę Balevičienę labai mėgsta studentai, gerbia kolegos, o ji pati džiaugiasi ir didžiuojasi visomis savo profesinėmis patirtimis ir įvertinimais. Jos akademinė ir mokslinė veikla įvertinta ne tik 2018 m. Rektoriaus premija, bet ir  Lietuvos Mokslo Tarybos stipendija (du kartus), Vilniaus universiteto tiksline stipendija ir VU Kauno fakulteto apdovanojimu už kokybiškiausiai parengtą modulių medžiagą virtualioje mokymosi aplinkoje 2017 m.

„Kiekvieną apdovanojimą, susijusį su akademine veikla, vertinu kaip ženklą, kad esu teisingame kelyje, ir labai džiaugiuosi, kad buvę studentai vis parašo ir pasakoja, kaip sekasi, kartais prašo pagalbos, pakviečia bendradarbiauti ar tiesiog prisimena,“- sako geriausia 2018 m. VU Kauno fakulteto dėstytoja Dovilė Balevičienė, šiuo metu siekianti įveikti du, pasak jos, trumpalaikius tikslus – parengti disertaciją ir išmokti japonų kalbą. Palinkėkime jai sėkmės!

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku