Aktoriaus Evaldo Leskausko diskusija su VU KnF studentais apie mažus ir didelius vaidmenis kine ir gyvenime

IMG 20190222 165958VU Kauno fakulteto Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto jaunesniosios asistentės Ievos Vitkauskaitės kvietimu Vilniaus universitete Kaune dažnai lankosi žinomi Lietuvos menininkai, kurie su studentais dalijasi patirtimis ir profesinėmis įžvalgomis.

Studijų programos „Audiovizualinis vertimas“ http://www.knf.vu.lt/stojantiesiems/bakalauro-studijos/audiovizualinis-vertimas I kurso studentai vasario 21 dieną susitiko su Kauno muzikinio teatro aktoriumi Evaldu Leskausku, kuris atlieka vaidmenis ne tik įvairiuose spektakliuose, bet ir  TV serialuose (pvz., „Rezidentai“), kino filmuose (pvz., „Laiškai Sofijai“, rež. R. Mullan), taip pat yra įvairių renginių vedėjas (facebook‘o profilis Liežuvis.lt). 2008 metais aktorius buvo apdovanotas „Fortūna“ diplomu už vaidmenį M. Valiukas spektaklyje „Septyniolika“ Kauno mažajame teatre.

Dalyko „Kino kalbos pagrindai“ paskaitoje E. Leskauskas pasidalino savo įspūdžiais apie aktoriaus gyvenimą ir kasdienybę, papasakojo, kaip vyksta aktorių atrankos ir filmavimas. Jo nuomone, šiais laikais TV industrijai ne visada yra būtinas formalus aktoriaus išsilavinimas, – kartais pakanka didelio noro, pastangų ir gerų įgūdžių bei sėkmės. Studentai išgirdo, kad viena filmavimo pamaina gali trukti ir 12 valandų, todėl kartais aktoriams tenka dirbti ir naktimis.

E. Leskauskas pažėrė prisiminimų ir apie linksmus nutikimus filmavimo metu bei kartais visai netikėtus rezultatus po nufilmuotos medžiagos montavimo darbų. Paklaustas, ar nesigaili vaidinęs mažiau žinomus ar antro plano vaidmenis, aktorius atsakė gerai žinomais žodžiais: „Nėra mažų vaidmenų, yra tik maži aktoriai“, o jam dar nėra tekę vaidinti vaidmens, į kurį būtų buvę sunku įsijausti, tiesiog kiekvienam kuriamam personažui reikia tam tikro laiko ir pastangų. Be to, pasirengti spektakliui sportiškam Evaldui, kaip buvusiam lengvosios atletikos rungčių atstovui, visada padeda kūno apšilimas, kai išjudinami sąnariai ir raumenys. Studentus aktorius skatino suvokti, kad ne visada gali vaidinti išsvajotą vaidmenį: „kartais vaidini vilką, kartais herojų“. Tačiau Evaldas įsitikinęs, kad jam šypsosi laimė, nes pavyksta susitapatinti su kuriamais vaidmenimis, o kartais juos atlikdamas net gauna atsakymų į gyvenimiškus klausimus.

„Pažintį VU KnF auditorijoje su aktoriumi Evaldu Leskausku prisiminsime ne tik kaip pokalbį apie linksmus nutikimus filmavimo aikštelėje, bet ir kaip įdomią susitikimo su savo profesijai atsidavusiu žmogumi patirtį,“- po šio susitikimo kalbėjo studentai.

Aneta Szupszynska,

Audiovizualinio vertimo I k. studentė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku