Pasaulinio verslo analitikos lyderio licencijos – finansų technologijų studijose VU Kauno fakultete

Vilniaus universiteto (VU) Kauno fakulteto magistrantūros studijų programoje Finansų technologijos (FinTech) pradedama naudoti pasaulyje pripažinta duomenų vizualizacijos ir dirbtinio intelekto įrankių platforma Tableau.

http://naujienos.vu.lt/kauno-fakulteto-studentams-galimybe-naudotis-dirbtinio-intelekto-irankiu-platforma/

„Tableau (Tableau for Teaching) mums suteikė 20 licencijų, kurias įdiegę kompiuterių klasėse pusę metų galėsime nemokamai naudoti studijų dalyko Intelektualios sistemos finansų rinkose (angl. Intelligent Systems in Finance Markets) užsiėmimuose,“- įgytomis išskirtinėmis teisėmis naudoti komercines licencijas mokymo tikslais džiaugiasi FinTech studijų programos komiteto pirmininkas doc. dr. Saulius Masteika.

Tableau (https://www.tableau.com) yra didelių duomenų analitikos platforma, įgalinanti savitarną ir leidžianti akimirksniu apdoroti, tvarkyti, vizualizuoti didelius duomenis, kurti iš jų interaktyvias istorijas. VU KnF Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto dėstytojo dr. Dariaus Dilijono pastangomis gautų licencijų  (su  Tableau serveriu 100 vartotojų) komercinė vertė – apie 42 000 Eur. Be to, sutarta ir dėl galimybės jas pratęsti kitais metais, taip pat  kiekvienas studentas galės prasitęsti licenciją nemokamai ir naudoti savo studijose.

Dr. Dariaus Dilijono nuomone, ateitis priklauso duomenų įžvalgų pagrindu teikiamoms verslo konsultacijoms (angl. data-driven advisory consulting): „Konsultavimo paslaugų rinkoje (finansų, audito, draudimo ir kitose)  jau konkuruojama dėl darbuotojų, išmanančių duomenų analitiką (angl. data-savvy). Tokie darbuotojai yra konkurencinio pranašumo garantas, mat, jie padeda išgauti reikšmingas įžvalgas iš didelių duomenų masyvų. Tokia konkurencija sąlygoja konsultacinių paslaugų sektoriaus transformaciją. Dabar iš konsultantų tikimasi ne tik standartinių įgūdžių (kurti verslo strategijas ir modelius, skatinti naujoves, kurti verslo vertę didinančius pasiūlymus), bet ir duomenų analizės įgūdžių“. Sparčiai augantis konsultacinių paslaugų sektorius pareikalaus iš šiuo metu rengiamų specialistų gebėjimų rinkti duomenis iš daugelio vietų, juos analizuoti, išgauti įžvalgas ir jas panaudoti klientų problemų sprendimui bei atitinkamų įrankių valdymo, visiškai neapsiribojant duomenų dydžiu. „Todėl tokie įrankiai, kaip Tableau, sudarys palankias sąlygas mūsų FinTech studijų programos studentams įgyti duomenų analitikos žinias, kurios yra būtinos profesinės veiklos perspektyvai  finansų, audito, apskaitos ir draudimo srityse“, - įsitikinęs VU KnF dėstytojas dr. D. Dilijonas.

 

Šiuo metu VU Kaune atstovai siekia susitarti dėl dar vienos dirbtinio intelekto įrankių platformos akademinės programos https://www.h2o.ai/  panaudojimo VU Kauno fakulteto bakalauro (Finansų ir apskaitos taikomosios sistemos) ir magistro (Finansų technologijos) studijose, o pagal VU bendradarbiavimo sutartį su UAB „Altacom“ studijų programos Informacijos sistemos ir kibernetinė sauga studentai jau nuo šio rudens nemokamai naudosis antivirusinėmis programomis Bitdefender.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku