Tarptautinėje konferencijoje "Lyčių studijos ir tyrimai 2019: Šimtmečio pasiekimai ir perspektyvos" dalyvaus ir VU KnF  mokslininkės

lyciu plakatas6 1

VU Kauno fakultetas bendradarbiauja su kitais VU padaliniais rengiant 2019 m. lapkričio 21-23 dienomis Vilniaus universitete vyksiančią konferenciją Lyčių studijos ir tyrimai 2019: Šimtmečio pasiekimai ir perspektyvos. Tarptautinę mokslinę konferenciją, kurią globoja prezidentė Dalia Grybauskaitė ir remia Lietuvos mokslo taryba bei Lygių galimybių plėtros centras, organizuoja Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Lyčių studijų centras kartu su VU Bendruomenės vystymo skyriumi ir Kauno fakultetu.

http://www.genderconference.kf.vu.lt/lt/gender-studies-and-research-2019-century-achievements-and-prospects/

Vilniaus universiteto Kauno fakultetą (VU KnF) šiame tarptautiniame moksliniame renginyje reprezentuoja trys fakulteto Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto (SMTII) mokslininkės. VU KnF SMTII vyresnioji mokslo darbuotoja docentė dr. Aurelija Novelskaitė – viena iš tarptautinės konferencijos organizacinio komiteto narių. Ji ne tik aktyviai įsitraukusi į konferencijos organizavimo rūpesčius, bet ir vadovauja šio tarptautinio renginio mokslinio komiteto veikloms. Konferencijos mokslinio komiteto narėmis taip pat yra VU KnF Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto profesorė dr. Virginija Jurėnienė ir docentė dr. Raminta Pučėtaitė. Profesorė yra viena iš konferencijos plenarinių pranešėjų – ji skaitys pranešimą „Lietuvos moterų judėjimo strategijos ir taktikos: šimtmečio retrospektyvinė analizė“ (Strategies and Tactics of the Lithuanian Women’s Movement: Retrospective Analysis of the Century) lapkričio 21 d. pirmojoje konferencijos plenarinėje sesijoje ir pradės tris dienas truksiančias mokslines diskusijas lyties tema.

Tarptautinė konferencija skiriama paminėti moterų balsavimo teisės įgijimo Lietuvoje 100-metį. Konferencijos sumanytojos siekė suburti skirtingose šalyse ir įvairiose mokslo srityse lyties aspektą tyrinėjančias (-ius) mokslininkes bei mokslininkus ir sukurti erdvę dalijimuisi mokslinių tyrimų rezultatais ir idėjomis, senų pažinčių sutvirtinimui ir naujų užmezgimui bei naujų iniciatyvų pradžiai. Galima manyti, kad šį siekį organizatorėms pavyko realizuoti, – konferencijos dalyvės ir dalyviai atvyksta ne tik iš 14 Europos šalių (Suomijos, Švedijos, Lenkijos, Vokietijos, Italijos, Rumunijos, Lenkijos, Airijos, Latvijos, Čekijos, Jungtinės Karalystės, Šveicarijos, Turkijos, Danijos), bet ir iš kitų pasaulio regionų (Kanados, Maroko). Konferencijoje bus skaitomi panešimai pačiomis įvairiausiomis – moterų ir feministinių, vyriškumo ir queer – temomis.

Renginio organizatorių nuomone, lyčių studijos – tai mokslinių tyrimų laukas, apimantis lyčių lygybės, moterų ir feminizmo, vyrų ir vyriškumo, queer studijas, kurios yra tiesiogiai susijusios su demokratijos ir visuotinės lygybės principų įgyvendinimu ir tiesiog visoms / visiems mums saugesnės, draugiškesnės sąmoningos ir atviros visuomenės kūrimu.

„Lyties suvokimas ir tyrinėjimai yra kompleksinis procesas, darantis įtaką socialinės galios pasireiškimui ir socialinių hierarchijų formavimuisi, jų palaikymui ar pasipriešinimui joms visuomenėje. Todėl lyčių tyrimai papildo esamas ir sukuria naujas žinias, kurios yra darnaus viso pasaulio vystymosi, nacionalinių politikų formavimo, organizacijų transformavimo (-si) ir, sekant tuo, individų įgalinimo pilnai realizuotis savo gyvenimuose pagrindas“, - teigia doc. dr. Aurelija Novelskaitė. Mokslininkė pastebi, kad Lietuvoje, kaip ir daugumoje kitų Europos Sąjungos valstybių, lyčių lygybės įgyvendinimas reikalauja daug pastangų, o vykdomos iniciatyvos ne visada yra efektyvios ir nuoseklios. Tam, kad viešojoje ir privačiojoje sferose būtų sistemingai įgyvendinti moterų, vyrų ir kitų lygių galimybių nuostatai, būtina įvertinti tiek struktūrinius, tiek subjektyviuosius lyčių nelygybę kuriančius bei palaikančius veiksnius, pažinti ir pripažinti nelygybės formų įvairovę ir dinamiką. Apie tai ir bus diskutuojama tarptautinėje konferencijoje „Lyčių studijos ir tyrimai 2019: Šimtmečio pasiekimai ir perspektyvos“.

Plakatas

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku