super duper vuKNYGSTARTERIO platformoje lietuvių mitologijos gerbėjų ir originalių meninių sprendimų ieškotojų dėmesio laukia dviejų VU Kauno humanitarinio fakulteto atstovų – dizainerės Ingos Navickaitės ir Lietuvių filologijos katedros docento dr. Roberto Kudirkos – lietuviškų superherojų supernuotykių knyga, kurioje veikia lietuvių mitologiniai personažai. Juos šmaikščiai, kaip ironišką paralelę amerikietiškiesiems komiksams, pristato netradicinė knyga-projektas SUPER DUPER https://www.facebook.com/superdupermitologija/, kurią sukūrė šie du charizmatiški VU KHF bendruomenės nariai.

 

super duper numirelisPasak doc. Roberto Kudirkos, mūsų tautos pasakojimai ir mitologija išties įspūdinga, autentiškų lietuviškų personažų yra, bet juos reikia sudabartinti, įkelti į dabartį, sugyvinti, nes galybė įdomios tautosakos siužetų dulka archyvuose ir laukia įdomaus perkūrimo. Fakulteto bendruomenei puikiai pažįstama VU KHF įvaizdį ir stilių reprezentuojančių darbų autorė, profesionali dizainerė Inga Navickaitė (VDA Kauno fakulteto absolventė) lietuviškas mitologines būtybes pavertė ypatingų antgamtinių galių turinčiais atletiškais superherojais, įsispraudusiais į latekso kostiumus.  https://www.behance.net/gallery/37788273/SUPER-DUPER  Iki šiol Lietuvoje nebuvo nieko panašaus į bandymą komiksų pavidalu vaizduoti antgamtinėmis galiomis išsiskiriančius personažus iš tautosakos.

Patys autoriai nestandartinės knygos idėją aiškina taip: „Posakis super duper į lietuvių kalbos erdvę atklydo iš superdupinės Amerikos, iliuzinės svajonių super Šalies, ne iš kur kitur. Akiniuota ir surukusi kaip čempė kalbininkė aiškintų: „Vaikeli, šis posakis yra iš nenorminės šnekamosios kalbos.“ Bet vaikelis vis tiek nori būti SUPER VAIKELIS! Ne šiaip sau vaikelis, paprastas toks, negalingas. Tokie nemadingi dabar, nešūstri vaikeliai. Super duper posakis dera su VISKUO: vasara turi būti super, gimtadienis turi būti super – o aš pats turiu būti SuperDuper! Ne kitaip! Bobutės tegul nebūna super, o mes būsim! Mes būsim kaip Perkūnai su visais Velniais, mes nuversim kalnus su Kaukais ir Laumėm, mes iškilsim iki dangaus! SuperDuper yra ginklas – tai rimta!, tai yra tavo ir mano būsena, kurią tuoj mes pažadinsim skaitydami šią knygą, išvaduosim supergalias. Mes būsim kartu su superHerojais ir virsime jais...“

Išsamų interviu su doc. Robertu Kudirka apie jo dalyvavimą šiame atraktyviame projekte skaitykite:

http://www.vu.lt/naujienlaiskis/4097-lietuviskuose-komiksuose-nuo-betmeno-iki-perkuno

 

Susidomėjote? Tai rezervuokite: https://www.knygos.lt/lt/knygos/super-duper/ Skaitykite ir pamatykite lietuvių mitologiją kitaip! 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku