ForcevilleVilniaus universiteto Kauno fakultete (VU KnF) paskaitų ciklą „Lingvistiniai multimodalumo iššūkiai“ gegužės 2–8 dienomis skaitė pasaulinio lygio multimedialumo ekspertas prof. Charles Forceville iš Amsterdamo (Nyderlandai) universiteto.

http://naujienos.vu.lt/vu-kauno-fakultete-paskaitas-skaite-tarptautinis-lingvistikos-ekspertas/

Visą savaitę į amfiteatrinę prof. Vlado Gronsko auditoriją gausiai rinkęsi studentai ir dėstytojai (ne tik iš VU KnF) išklausė aštuonias kviestinio lektoriaus paskaitas: „Multimodalumas: semiotinės prieigos“, „Multimodalumas: kognityvinė prieiga“, „Max’o Black’o interakcijos teorija“, „Kūrybinės vaizdinės ir multimodaliosios metaforos politinėse karikatūrose“, „Kūrybinės vaizdinės ir multimodaliosios metaforos reklaminiuose filmukuose ir filmuose“, „Mąstymo, kalbos ir judančių vaizdų struktūrinė/koreliacinė metafora“, „Struktūrinės DEPRESIJOS metaforos trumpametražiniuose animaciniuose filmuose“, „Komiksų analizė“.

Prof. Charles Forceville dirba viename didžiausių universitetų Europoje – Amsterdamo universitete, kuris pagal ,,QS World University Rankings“ patenka į geriausių pasaulio universitetų 50-tuką, ir Amsterdamo universiteto kolegijoje. Profesoriaus mokslinių interesų sritis – kognityvieji ir semiotiniai šiuolaikinių medijų verbalinio ir neverbalinio diskurso analizės aspektai. Daugybės mokslinių publikacijų autorius, bendraautoris ir vertėjas Ch. Forceville aktyviai dalyvauja tarptautinėse konferencijose ir seminaruose kaip kviestinis pranešėjas, organizacinių komitetų narys. Profesorius dažnai kviečiamas skaityti paskaitų įvairių šalių mokslo institucijose (Lundo, Lankasterio, Zalcburgo, Katalikiškajame Bragos universitetuose), taip pat yra daugelio mokslo leidinių (Journal of Pragmatics, Metaphor and Symbol, Public Journal of Semiotics, Review of Cognitive Linguistics,  Cognitive Linguistic Studies of Language and Cognition in Cultural Contexts ir daugelio kitų) redakcinių komitetų narys, recenzentas.

„Nepaprastai džiaugiamės, kad pastangos pakviesti tokio aukšto lygio specialistą į VU Kaune buvo sėkmingos ir mūsų studentai bei dėstytojai turėjo puikią galimybę pasiklausyti  vieno garsiausių multimodalumo specialisto mokslinių įžvalgų ir gauti iš jo ne tik daug naudingos dalykinės informacijos, bet ir motyvacijos savo moksliniams tyrimams bei projektams“, - sako viena iš prof. Ch. Forceville vizito organizatorių, VU KnF Kalbų, literatūros ir vertimo studijų instituto direktorė prof. dr. Danguolė Satkauskaitė ir siūlo studentams pasidalyti įspūdžiais po išskirtinių kviestinio dėstytojo paskaitų.

Audiovizualinio vertimo studijų programos magistrantė Editai Baltrūnaitei, savo baigiamajame darbe besirengiančiai analizuoti politikos atspindžių karikatūrose interpretacijas, labiausiai įsiminė prof. Ch. Forceville paskaitos apie politines karikatūras ir metaforas reklamose. Todėl ji labai džiaugiasi rekomenduotomis knygomis šia tema. Jos kolegei Viktorijai Bareikytei gilų įspūdį padarė Ch. Forceville paskaitose pateikti multimodalinių metaforų politinėse karikatūrose pavyzdžiai, kuriuose norint atpažinti žinomą asmenį, labai svarbu žinoti kultūrinį kontekstą. Labiausiai Viktorijai patiko šeštoji paskaita, kurioje profesorius Ch.Forceville plačiau pristatė mąstymo, kalbos ir judančių vaizdų struktūrinę/koreliacinę metaforą – GYVENIMAS YRA KELIONĖ, iliustruodamas savo įžvalgas įtraukiančiais filmukais ir teigdamas, kad konceptualiosios metaforos yra universalios.

VU Kauno fakulteto magistrantūros studijų programos Audiovizualinis vertimas studentai savo refleksijose pabrėžia, kad buvo smagu pasikartoti kai kuriuos jau žinomus dalykus apie multimodalumo diskursą, girdėtus (pvz., doc. dr. Jurgitos Kerevičienės) paskaitose, tačiau labai vertina galimybę gyvai klausytis ir stebėti pasaulyje pripažinto multimodalumo eksperto demonstruojamų pavyzdžių analizę, kurios metu buvo aprėpiama daugybė įvairių ženklų sistemų ir kanalų (kalba, judantys paveikslėliai, raštas, gestai, muzika, spalva).

„Nors Charles Forceville mini, kad multimodalumo ekspertai save vadina semiotikais, jis kritikuoja multimodalumo apibrėžtis ir siūlo šias alternatyvas: susieti kanalus su jutimais ir turėti kelias kategorijas, kurias pasitelkus būtų galima analizuoti reikšmės aspektus. Vertinti kaip kanalus jis siūlo šnekamąją ir rašomąją kalbą, paveikslėlius/vaizdą, muziką,  garsą,  lytėjimą,  gestus, kvapą“, - kviestinio lektoriaus iš Amsterdamo universiteto mokslinių įžvalgų apie komunikacijos modelius aprėptį, gelmę ir konceptualumą pabrėžia VU KnF magistrantas Airidas Kairys.

 

Charles’o Forceville’io paskaitų ciklo „Lingvistiniai multimodalumo iššūkiai“ klausėsi ir būsimieji reklamos specialistai

Galimybe gyvai pasiklausyti profesoriaus Ch. Forceville paskaitų, kuriose galėjo ne tik įtvirtinti jau turimas semiotikos, kognityvinės lingvistikos žinias, bet ir sužinoti naujų dalykų, džiaugiasi ir  VU KnF studijų programos Lietuvių filologija ir reklama studentai.

Jovilei Čižikaitei labiausiai įsiminė profesoriaus pateikti multimodalinės metaforos pavyzdžiai, kurie padėjo lengviau suprasti teorinius dalykus, o didžiausią įspūdį jai paliko paskaita apie struktūrines depresijos metaforas trumpametražiniuose animaciniuose filmuose. Studentė sako įsitikinusi, kad tinkamų žinių apie multimodalumą bei metaforas turėjimas įgalina išaiškinti daug užslėptų dalykų, kurie aptinkami viešajame diskurse (reklamose, trumpametražiniuose filmukuose, filmuose). Jos kolegė Gintarė Tarozaitė džiaugiasi Charles Forceville paskaitose patyrusi, kiek gėrio ir išminties gali būti viename žmoguje. „Profesoriaus paskaitose teko ne tik atidžiau pažvelgti į metaforos galimybes skirtinguose diskursuose –  reklamose, komiksuose, trumpametražiuose filmuose. Taiklios ir iškalbingos profesoriaus įžvalgos padėjo atskleisti demonstruotų trumpametražių filmų metaforiškume unikalų gebėjimą per trumpą laiką ir minimaliomis vizualinėmis technikomis parodyti esmines gyvenimo situacijas ir net pasimokyti iš jų“, - patirtus įspūdžius vardija studentė.

Pabrėždama išskirtinius šio kviestinio lektoriaus gebėjimus komunikuoti, studentė Evelina Kasiulevičienė pripažįsta, kad buvo labai įdomu klausytis paties knygų autoriaus perteikiamos informacijos, kai jis gyvai  komentavo skaidres ir skatino auditoriją kelti klausimus bei kartu ieškoti atsakymų: „profesoriaus Ch. Forceville‘io paskaitos buvo naudingos, nes supažindino su multimodalumo iššūkiais“.

VU KnF Lietuvių filologijos ir reklamos programos studentės džiaugiasi, kad vizituojantis garsus mokslininkas dosniai dalijosi patarimais, kaip palengvinti darbą atpažįstant metaforas reklamose ir filmuose, bei nurodė galimas kliūtis jas tiriant, taip pat pristatė ne tik su savo, bet ir kolegų, studentų atliktus tyrimus. Klausytojus sužavėjo Ch. Forceville’io nuoširdus bendravimas su auditorija ir gebėjimas kartkartėmis tikslingai prajuokinti klausytojus arba pateikti pavyzdžių analizei ne tik iš reklamų ir tyrinėtų darbų, bet ir iš savo paties gyvenimo.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku