Mikuleniene VUŽinoma Lietuvos kalbininkė, lietuvių tarmių tyrėja prof.dr. Danguolė Mikulėnienė Vilniaus universitete Kaune savo žiniomis, pedagoginiu talentu ir charizma dalijasi su Viešojo diskurso lingvistikos magistro ir Lietuvių filologijos ir reklamos bakalauro studentais. Garsi mokslininkė jiems ne tik skaito Lietuvių kalbos dialektologijos, Lingvistinių tyrimų metodologijų dalykus, bet ir įtraukia į savo atliekamus mokslinius tyrimus diachroninės ir sinchroninės dialektologijos, geolingvistikos, akcentologijos ir morfologijos srityse, kuriuos vykdoLietuvių kalbos instituto ar VU Kauno fakulteto (VU KnF) lingvistai.

Pavydėtinos šiuolaikinių studentų galimybės

VU KnF Literatūros ir vertimo studijų instituto profesorė dr. Danguolė Mikulėnienė pasakoja jau nuo penktos klasės svajojusi studijuoti lietuvių kalbą ir literatūrą. Mat žavėjosi savo pirmąja lietuvių kalbos mokytoja ir ketino sekti jos pėdomis, po sėkmingos pedagoginės praktikos buvo pakviesta pasilikti dirbti toje mokykloje, tačiau paskyrimą gavo į aukštąją mokyklą

Patyrusi dėstytoja, kurią tiek studentai, tiek kolegos gerbia už gilias mokslines įžvalgas, erudiciją ir vidinę inteligenciją, mano, kad šių laikų studentams išties pasisekė. Jie gali nevaržomai bendrauti su visu pasauliu, gyvena laisvoje šalyje, turi teisę mąstyti, naudojasi išmaniosiomis technologijomis, kurios ženkliai pakeitė ne tik darbą, bet ir studijų procesą: „Mus už uždarų durų augino įvairi literatūra, teatras, kinas, dailės parodos“. Profesorė prisimena, kad daug laiko praleisdavo VU Filologijos fakulteto Lituanistikos skaitykloje, kurioje skaitydavo senuosius leidinius: „Graibstyte graibstėm visas knygines naujoves ir senoves. Dažnai reikėdavo dalintis vienu ar dviem egzemplioriais“. Danguolė Mikulėnienė nuoširdžiai dėkinga ten dirbusioms moterims, kurios maitino studentų smalsumą: „Šioje skaitykloje pamažu vėrėsi tarpukario Lietuvos kultūrinis gyvenimas. Ten sužinojome, kaip anos Lietuvos studentai su savo dėstytojais keliavo po Šveicarijos Alpes, lankėsi Paryžiuje“.  

VU Kauno fakultete išskirtinės studijų programos

Profesorė pastebi, kad vienas didžiausių VU KnF studijų programų privalumų – jų išskirtinumas, nes nė viena nedubliuoja kitose šalies aukštosiose mokyklose vykdomų studijų. Danguolė Mikulėnienė čia dėsto pirmosios ir antrosios pakopos studentams programose Lietuvių filologija ir reklama bei Viešojo diskurso lingvistika, vadovauja jų kursiniams ir baigiamiesiems darbams. Mokslininkė sako, kad VU Kauno fakultete ne tik studijuoti, bet ir dirbti yra itin įdomu, nes darbas auditorijoje su jaunaisiais kolegomis reikalauja savitos fundamentinių žinių interpretacijos ir tenka ieškoti vis naujų formų ir priemonių. Jos nuomone, ypač svarbu, kad studijuotų tie žmonės, kuriems tai išties aktualu, tada jie noriai naudosis suteikta informacija ir vertins siūlomas galimybes. Taip pat akcentuoja studentų bendruomenės vaidmenį ir ypač alumnų, kurių gyvenimo istorijos yra puikūs pavyzdžiai besirenkantiems savo ateitį ir profesinį kelią.

Be to, profesorė vertina ir draugišką, šiltą aplinką VU Kauno fakultete: „Čia kiekvienas bus pastebėtas. Ir ne tik tas, kuriam labai sekasi, bet ir tas, kuriam nesiseka. Visada sulauksite gero žodžio, atjautos ir, jei reikia, finansinės paramos“.

Dirbti mėgstamą darbą yra džiaugsmas

Danguolės Mikulėnienės pagrindinė darbovietė yra Lietuvių kalbos institutas, ji – Geolingvistikos centro vadovė, vyriausioji mokslo darbuotoja. Profesorės tyrimų sritys: diachroninė ir sinchroninė dialektologija, geolingvistika, akcentologija ir morfologija, kalbos istorija, lietuvių kalbos norminimas bei mokymas. Taip pat dalyvauja VU KnF perceptyviosios dialektologjos krypties projektuose, kuriems vadovauja profesorė dr. Daiva Aliūkaitė: „Susikūrusi tyrėjų – jaunų daktarų ir doktorantų – grupė  intensyviai tiria visos Lietuvos gimnazistų kalbines nuostatas. Tai svarbu lietuvių kalbos ateities prognostikai. Šie tyrimai jau tapo reikšminga kalbos variantiškumo tyrimų multimodaliojo modelio dalimi“.

Mokslininkė sako, kad savo darbu yra patenkinta ir juo nuoširdžiai džiaugiasi. Jai ypač malonu išvysti realius rezultatus: „Labai smagu, kai buvęs studentas renkasi mokslininko kelią ir įstoja į doktorantūrą, po kelerių metų tampa diplomuotu mokslininku“. Profesorė pastebi, kad akademinėje aplinkoje, tiek dėstant studentams, tiek dirbant mokslinį darbą, skirstymas į dėstytojus ir studentus tarsi ištirpsta: „Visi mes esame kolegos“. Ji teigia, kad darbe nepatiria neįveikiamų iššūkių ir sako, kad, jei kasdienybėje iškyla kokių nesklandumų, pati su jais ir susitvarko.

Reikšmingiausi mokslininkės darbai – apie lietuvių tarmes ir jų tyrimus

Prof. Danguolė Mikulėnienė yra ne vienos monografijos ir mokslinės studijos autorė, sudaro bei redaguoja mokslinius leidinius, rengia vadovėlius, ženkliai prisideda prie mokslo sklaidos visuomenei. Lietuvių tarmėtyra: genezė, raida ir paradigminiai lūžiai (2018) – tai pirmoji profesorės rengiamos monografijų trilogijos dalis, kurioje analizuojamas ikitarmėtyrinis laikotarpis ir lietuvių tarmėtyros pradžia. Naujai atrasti dokumentai ir nauja senų faktų interpretacija leidžia kitaip pažvelgti į lietuvių dialektologiją.

Kolektyvinėje monografijoje Kalbos variantiškumas ir jo vertinimas perceptyviosios dialektologijos požiūriu: variantų ir vietų vaizdiniai (2017) pristatomas 10 skirtingo kalbinio pamato tiriamųjų vietovių, daugiau nei 1400 jaunuolių verbalizuotų ir vizualizuotų kalbinių nuostatų tyrimas, kurį mokslininkė atliko kartu su prof. dr. Daiva Aliūkaite, dr. Agne Čepaitiene ir dr. Laura Geržotaite.

Deimantė Meldaikytė, VU KnF Lietuvių filologijos ir reklamos IV k. studentė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku