balsuok-FIN.jpgSpalio 11-ąją įvyks Lietuvos Respublikos Seimo rinkimai. Apie tai, kodėl rinkimuose turėtų dalyvauti jaunimas, į kokią partiją bei kandidatus derėtų atkreipti dėmesį, atsako Vilniaus universiteto Kauno fakulteto Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto profesorė dr. Virginija Jurėnienė. Mintimis apie rinkimus dalijasi ir Kauno fakulteto studentų atstovybės pirmininkė Neda Žutautaitė.

Parlamentą turi rinkti jaunimas
Prof. dr. Virginija Jurėnienė akcentuoja Lietuvos jaunimo galią daryti įtaką rinkimų rezultatams. Profesorės teigimu, „parlamentą turėtų rinkti ne mūsų seneliai, tėvai, bet ir jaunimas, kuris kuria valstybę ir yra atsakingas už valstybės ateitį“. Istorikės V. Jurėnienės manymu, jaunimui itin svarbu domėtis parlamento rinkimais, partijomis bei kandidatų skelbiamomis idėjomis, būti pilietiškais, nes Parlamentas atstovauja ir jų, ir valstybės interesams.

Patarimai, į ką atkreipti dėmesį renkantis kandidatus
Kaip teigia prof. V. Jurėnienė, „Jaunimui derėtų atkreipti dėmesį į tuos kandidatus, kurie daugiausia dėmesio skiria tam tikros visuomenės interesams, šiuo atveju, jaunimo interesams.
„Dar vienas dalykas, į kurį derėtų atkreipti dėmesį balsuoti einančiam jaunimui – ar viešai deklaruojamos kandidato vertybinės nuostatos sutampa su vertybėmis asmens šeimoje“, – primena Vilniaus universiteto Kauno fakulteto dėstytoja.

Istorikės V. Jurėnienės nuomone, pilietiškų asmenų pareiga ne tik dalyvauti rinkimuose, bet ir aktyviai stebėti išrinktų kandidatų veiksmus po jų: atkreipti dėmesį, kokius projektus siūlo, stebėti jų įgyvendinimo procesą. Profesorė teigimu, kandidatuojantis asmuo turėtų atstovauti tikslinei auditorijai, kuriai priklauso ir pats. Juk jaunimo interesus geriau supras toks pat jaunas žmogus. „Parlamentas yra visuomenės veidas, todėl nederėtų numoti ranka ir balsuoti vedamiems pareigos jausmo, privalu žinoti kandidatų už kuriuos balsuojame programas, ir rinktis tuos, kurie geriausiai atstovauja jūsų ir valstybės interesams. Valdžia yra tokia, kokie esame mes patys“, – akcentuoja profesorė.

 

Studentai ragina – „Būk pilietiškas ir tu“
Kauno fakulteto studentų atstovybės pirmininkė Neda Žutautaitė pritaria profesorės nuomonei ir skatina jaunimą balsuoti. Neda teigia, kad „Šiomis dienomis turime progą stovėti prie svarbaus Valstybei bei kiekvienam iš mūsų sprendimo – LR Seimo rinkimais. Kiekvienas turime vilčių ir vizijų, kaip norėtume, kad mūsų gyvenimai klostytųsi ateinančius ketverius metus. Nuo jų mus skiria tik vienas žingsnis – balsavimas rinkimuose ir pasitikėjimas žmonėmis, kurie atspindi mūsų vertybes bei siekia įgyvendinti mūsų bendrus tikslus. Spalio 11-ąją (arba išankstinio balsavimo metu) kviečiu visą bendruomenę, ypatingai – studentus, eiti balsuoti. Kiekvienas balsas yra ypatingai svarbus ir galintis keisti! Susitikime prie balsadėžių!.“

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku