kibernetika.pav.jpg

Vilniaus universitetas aktyviai įsitraukė į LRT televizijos projektą „Įdomiosios pamokos“ ir kurs visuomenei naudingą turinį. VU bendruomenės nariai planuoja pristatyti apie šimtą įvairaus turinio pranešimų.

Pirmoje laidoje dalyvavo ir apie kriptografiją pasakojo Kauno fakulteto dekanas ir Informacijos sistemų ir kibernetinės saugos programos dėstytojas doc. dr. Kęstutis Driaunys.

Laidos metu žiūrovai sužinojo, kaip perduoti slaptą pranešimą, ar įmanoma žinutę perduoti taip, kad jos turinys būtų suprantamas tik siuntėjui ir gavėjui, ir kad niekas kitas, perėmęs žinutę negalėtų jos atidaryti arba suprasti jos turinio. Duomenų šifravimas naudojamas nuo neatmenamų laikų, kai valdovai ar karo vadai turėdavo perduoti žinią, užrašytą lape ir užtikrinti jos slaptumą. Pranešimo metu taip pat buvo papasakota, kaip technologijos pakeitė poreikį šifruoti ir patį šifravimą.

Laidos įrašą galite peržiūrėti čia:
Įdomiosios pamokos. Būkim drauge

Planuojama Kauno fakulteto atstovo antroji paskaita
Artimiausiu metu laidoje „įdomiosios pamokos. Būkim drauge“ taip pat dalyvaus Socialinių mokslų ir taikomosios informatikos instituto profesorė dr. Virginija Jurėnienė. Laidos žiūrovai sužinos, kaip ir kodėl keitėsi XIX a. visuomenė. Prof. V. Jurėnienė papasakos apie visuomenės kaitos įtaką feminizmui, moterų siekiui įgyti aukštąjį išsilavinimą bei visuomenės modernėjimą.

Apie LRT laidą
Nuo lapkričio 9 dienos per LRT televiziją prasidėjo jau pernai „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ inicijuotas projektas tiek vaikams, tiek suaugusiems – „Įdomiosios pamokos“. Projekto skleidžiama žinutė – „Būkim drauge“ skatina smagiai ir naudingai praleisti laiką.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku